Toamna alegerilor

25 aug. 2021
Vizualizari: 477

În deschiderea Revistei din această seară ne oprim asupra alegerilor parlamentare din Germania, programate pentru data de 26 septembrie 2021, alegeri foarte importante pentru viitorul politicii Europei, dar și al României.

Postul german N-TV, citat de România liberă informează că „Partidul Social-Democrat (SPD) se clasează pe primul loc în preferințele de vot înaintea scrutinului parlamentar programat în septembrie, în Germania, devânsând pentru prima dată în ultimii 15 ani Uniunea Creștin-Democrată (CDU)”.

„Conform unui sondaj efectuat de Institutul Forsa pentru posturile de televiziune RTL și N-TV, Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) a câștigat 2% în ultima lună și este creditat acum cu 23% din intențiile de vot. Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel, a pierdut 1% în ultima lună și este acum la nivelul de 22%. Alianța ’90/Verzi este creditată cu 18% din intențiile de vot, iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 12%. Formațiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10%, iar Die Linke (stânga) este la nivelul de 6%”, notează România liberă.

Presa scrie că Angela Merkel a anunțat că nu va mai candida pentru postul de cancelar. În aceste condiții, cresc șansele socialiștilor de a desemna viitorul cancelar.

„Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) pentru postul de cancelar, este creditat cu 30% din intențiile de vot, Armin Laschet, candidatul CDU/CSU, are o popularitate de doar 11%, iar Annalena Baerbock, candidatul Alianței ’90/Verzi, este la nivelul de 15%”, mai notează România liberă.

Vaccinarea rămâne una dintre temele din presa națională. Despre cum „răspund” vaccinurile existente la tulpina Delta scrie Libertatea.

„Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infectării cu COVID-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite”, potrivit datelor publicate marți de autoritățile sanitare americane, informează AFP, citată de Libertatea.

„Aceste date provin dintr-un studiu realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale din șase state, care a examinat performanța vaccinurilor în condiții reale. Participanții sunt testați săptămânal atât pentru infectările simptomatice, cât și pentru cele asimptomatice. Aproape toți angajații vaccinați din domeniul sănătății au primit seruri de la Pfizer sau Moderna. În perioada decembrie 2020–aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infectării a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din SUA. Autorii studiului avertizează însă că acest declin poate fi cauzat nu doar de varianta Delta, ci și de o erodare în timp a eficacității vaccinurilor. (…) Datele publicate marți nu au urmărit și diferența între eficacitatea vaccinului Moderna și cea a serului Pfizer”, scrie Libertatea citând AFP.

Anthony Fauci, cunoscutul expert american în boli infecțioase, spune că „până la începutul anului viitor, Statele Unite ar putea ajunge să țină sub control răspândirea coronavirusului, cu condiția ca din ce în ce mai mulți oameni să se imunizeze”, notează Reuters, citată de Libertatea.

„Dacă putem trece peste această iarnă și obținem cu adevărat majoritatea, majoritatea covârșitoare a celor 90 de milioane de oameni care nu au fost vaccinați, sper să putem avea un control bun în primăvara anului 2022”, a declarat Fauci la CNN, scrie Libertatea.

Potrivit lui Fauci, faptul că vaccinul Pfizer a primit aprobarea completă din partea FDA ar putea determina mai mulți americani să accepte să fie vaccinați. În plus, expertul estimează că și vaccinul Moderna ar putea primi în curând autorizarea deplină, iar în toamnă ar putea veni și aprobarea pentru vaccinarea copiilor mici.
Între timp, autoritățile americane se pregătesc să înceapă, de la jumătatea lunii septembrie, vaccinările cu a treia doză a persoanelor care au fost imunizate în urmă cu mai mult de opt luni”
, mai notează Libertatea.

La sfârșitul lunii iulie, ministrul Năsui arăta că neimpozitarea salariului minim ar putea fi o soluție pentru păstrarea forței de muncă în țară și declara că această măsură ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa. Jurnaliștii l-au întrebat pe noul ministru al finanțelor, Dan Vîlceanu, ce crede despre neimpozitarea salariului minim.

„«E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica în acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor, dacă venim cu această măsură o să avem o mare problemă bugetară. (…) Mi-e greu să cred că odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect. Odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeași situație. Să vedem ce se va întâmpla, suntem cu ochii pe deficit, pe execuția bugetară. În funcția de ministru de finanțe sunt cel criticat în permanență, pentru că nu trebuie să fiu mână largă», a explicat, marți, ministrul Dan Vîlceanu, într-o conferință de presă”, scrie Digi24.

Răspunsul ministrului Vîlceanu este criticat pe Facebook de deputatul USR PLUS Cristina Prună, președinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Cameră.

„«Îmi doresc ca noul ministru al Finanțelor Publice să ajungă să fie cât mai rapid la curent cu realitatea economică a României, precum și cu programul de guvernare al Cabinetului din care face parte. Nivelul scăzut al salariului minim net din România reprezintă o problemă pe care ar trebui nu doar să o cunoască, ci care să îl și preocupe», a scris pe Facebook deputatul USR PLUS Cristina Prună”, relatează Adevărul.

„România este pe rușinosul loc 1 în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim, ca și la sărăcia în muncă” și a adus aminte de necesitatea introducerii măsurii Zero Taxe pentru salariul minim.

„Adică oameni care muncesc 8h/zi în fiecare lună și la final nu își pot plăti facturile. Introducerea Zero Taxe pe salariul minim va răspunde nu unui «moft» al USR PLUS, ci unei realități dureroase, care nu mai trebuie să fie perpetuată. În condițiile în care deficitul de forță de muncă este din ce în ce mai puternic în toată Uniunea Europeană, iar la nivel național multe state caută soluții prin care să atragă lucrători, România nu își mai permite să fie o țară care să exporte resursă umană. Din acest motiv, introducerea de anul viitor a măsurii Zero Taxe pe salariul minim într-un domeniu, care urmează să fie stabilit, a fost asumată nu doar de USR PLUS, dar și de întreaga coaliție de guvernare. (…) Taxarea aberantă a salariului minim trebuie să dispară”, a mai scris pe Facebook deputatul USR PLUS Cristina Prună, scrie Adevărul.

Noile acte de identitate ale românilor creează noi controverse. Libertatea scrie despre reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, după ce „luni, 23 august, ministrul de interne Lucian Bode confirmase că pe noile cărți de identitate electronice care vor fi eliberate din septembrie va scrie gen în loc de sex”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„A susține că genul are doar un înțeles binar («masculin» sau «feminin») denotă fie sfidarea prin ignoranță a gramaticii, unde genul este la el acasă, fie ocultarea adevărului prin minciună. Plus discriminarea cruntă, prin tăcere, a «neutrului»”, a reacționat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, notează Libertatea.

În discuția politicianistă, nu în absentul dialog public, despre opțiunea între «sex» și «gen» referitoare la noile cărți de identitate, acest din urmă termen nu are nicio legătură cu identitatea biologică a persoanei care primește acest document, ci doar cu recenta ideologie a transgenderismului care începe să pătrundă ca un gaz toxic și în interstițiile spațiului public românesc. Pe ușa larg deschisă a unor instituții, a căror rațiune ultimă este chivernisirea responsabilă și onestă a binelui comunitar în toate registrele lui, nu al diluării acestuia până la confundarea cu surogate pline de E-uri ideologice total nesănătoase”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, scrie Libertatea.

Seară frumoasă!

Toamna alegerilor was last modified: august 25th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: