Marcel Ciolacu: „Statul român nu mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”

16 aug. 2023
Vizualizari: 165

Măsurile fiscale anunțate de Premier sunt subiectul declarațiilor de presă din ultimele zile, atât ale politicienilor din opoziție, cât și a celor aflați la putere.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, îl avertizează pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, că măsurile fiscale anunțate de Guvern pot duce la închiderea unor instituții de cultură, potrivit unui document obținut de News.ro.

„Rețeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice, a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021. Similar numărul așezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcție de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcționale în 2020.. Astfel, dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea acestor măsuri”, arată ministrul Raluca Turcan, în documentul transmis către Marcel Boloș și Premierul Marcel Ciolacu, obținut de News.ro.

Turcan mai spune că măsurile fiscale avute în vedere de către Guvern prin ordonanța de urgență vor avea consecințe grave asupra sectorului public cultural: „Prin prezenta adresă vă informăm asupra consecințelor grave pe care le va avea implementarea prevederilor documentului de lucru privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, asupra sectorului public cultural, fiind create permisele intrării în colaps a acestuia cu toate consecințele negative aferente asupra celorlalte sectoare, fiind afectat, totodată Dreptul de acces la cultură, reglementat prin Constituția României”, mai notează News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio măsură de ajustare fiscală preconizată de Guvern nu va afecta activitatea de tineret sau pe cea culturală.

„Cred că sunt trei lucruri diferite. O dată, vorbim de o reformă în administrație (…), vorbim de niște măsuri de ajustare fiscală necesare României pentru a depăși acest sfârșit de an (…) și a ne încadra în anumite deficite financiare. Vom încerca, prin dialog cu Uniunea Europeană, pentru că e un parteneriat între statele membre și Comisia Europeană, (…) e normal că lucrurile pe care l-am semnat acum doi ani și reprezentau prioritățile Comisiei, Uniunii Europene, a României, acum doi ani, ele s-au modificat. Și mai este o abordare, cea care privește măsurile de combatere a evaziunii fiscale, România fiind una dintre țările cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind lipsa, în primul și în primul rând, a digitalizării ANAF-ului. Eu vă întreb altceva: cum a fost posibil ca cel mai mare program al României postdecembriste, PNRR, să nu aibă niciun euro alocat pentru tineret? Cum a fost posibil ca în PNRR foștii guvernanți să nu treacă niciun program și nicio reformă pentru tineret? Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret și să remediem acest lucru. Și ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, scrie Cotidianul.

„Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva. Nu poți. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenție mai mică sau mai mare, toți suntem ordonatori de credite. Rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală. Rolul unui șef de agenție pentru tineret este să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul Național, un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Iar pe urmă venim și spunem: «domnule, directorul de la Teatrul Național trebuie să aibă același salariu cu mine, cu directorul de la teatrul din provincie». În ce lume trăim? (…) Un singur lucru am spus foarte clar. Eu nu mai doresc atâția ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea se pot face centralizat la nivel de județ, de consiliul județean. Să cumperi un creion îți trebuie director economic, îți trebuie șef la juridic, îți trebuie specialist în achiziții, că nu e simplu, trebuie să faci caiete de sarcini. (…) Nu. Asta este infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depășite. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Cu adevărat, nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a mai declarat Ciolacu, arată Cotidianul.

Consiliul Concurenței a făcut verificări în urma reducerii prețurilor la alimentele de bază. România liberă publică azi rezultatele acestor controale.

Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale”, notează România liberă, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, mai scrie România liberă.

Războiul a ajuns la doar câțiva km de granițele României. Rusia a atacat porturile dunărene Reni și Ismail, din sudul Ucrainei.

„Forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că un grup mare de drone rusești a atacat infrastrucruta portuară ucraineană de la Dunăre, în apropiere de granița cu România”, scrie The Guardian, citat de Libertatea.

„Martorii din zonă au scris pe rețelele de socializare că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene- Ismail și Reni. Guvernatorul regiunii sudice Odesa, Oleg Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Ismail să se pună la adăpost în jurul orei 1:30 și a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu. Ca urmare a loviturilor rusești, au fost avariate instalațiile de depozitare și silozurile de cereale într-unul dintre porturile de pe Dunăre. Incendiile rezultate au fost stinse de salvatorii ucraineni”, relatează Libertatea.

Ministrul de externe român a condamnat noile atacuri rusești asupra porturilor ucrainene Reni și Ismail de pe Dunăre, într-o postare pe Twitter.

„Condamn cu fermitate continuarea atacurilor RU asupra oamenilor nevinovați, infrastructurii civile, inclusiv silozurile de cereale din porturile #Reni & #Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului intl RU continuă să pună în pericol securitatea alimentară & siguranța navigației în Marea Neagră”, se arată în postare, scrie Libertatea, citând G4Media.

România înregistrează, în trimestrul al doilea din acest an, una dintre cele mai mari creșteri economice din Europa, potrivit Eurostat.

„«Economia UE a crescut cu 0,5% și a zonei euro cu 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Irlanda și România au raportat cel mai semnificativ avans», arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat)”, scrie România liberă.

„În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual în perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat în Irlanda (2,8%), România (2,7%), Cipru și Portugalia (ambele cu 2,3%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3%), Suedia (minus 2,4%), Ungaria (minus 2,3%) și Polonia (minus 1,3%)”, mai arată România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

 

Marcel Ciolacu: „Statul român nu mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă” was last modified: august 16th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: