Situaţie tensionată în Transnistria

9 mart. 2023
Vizualizari: 277

Deschidem Revista din această seară cu ultimele informații din Tansnistria, acolo unde unde autoritățile Republicii susțin că au dejucat o tentativă de asasinare a liderului Vadim Krasnoselski, „pusă la cale de Ucraina”.

„Serviciile de securitate din regiunea separatistă Transnistria, estul Republicii Moldova, au anunțat joi, 9 martie, că au împiedicat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, comandată de Kiev”, notează TASS, citată de The Guardian și Libertatea.

„Potrivit procurorului Transnistriei, atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului cu o mașină-capcană în care se aflau explozibili și sperau ca raza de distrugere să facă multe victime. Ulterior, presa apropiată puterii din Transnistria a publicat un videclip în care ar apărea suspectul bănuit că a pus la cale atacul. Este vorba de un tânăr originar din Tiraspol, stabilit de 12 ani la Odesa. Bărbatul declară în fața camerei că are o misiune și, fie trebuie să o realizeze, fie să moară”, scrie Realitatea.md., citată de Libertatea.

Consiliul de Administrație al companiei Romarm a decis demiterea din funcție a lui Gabriel Țuțu, directorul general al companiei, începând cu data de 14 martie 2023.

„Având în vedere evoluția evenimentelor cu privire la situația domnului Gabriel Țuțu, prin impunerea unor noi obligații în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar, Consiliul de Administrație al CN ROMARM SA a decis revocarea domnului Gabriel Țuțu din calitatea de Director General al companiei, începand cu data de 14.03.2023. Până la numirea unui nou director general, conducerea executivă va fi asigurată de către Directorul Economic al CN ROMARM SA.”, se arată în comunicatul de presă al companiei Romarm, scrie News.ro.

Și ministrul Economiei a venit cu precizări referitor la directorul Romarm SA.

„Am primit de la Parchet măsuri suplimentare în situația juridică pe care domnul Țuțu o are și atunci Consiliul de Administrație s-a întrunit azi și la finalizarea concediului de odihnă, asta însemnând data de 14 martie, dânsul va fi revocat din funcție. Decizia este luată în Consiliul de Administrație. Domnul Țuțu a solicitat concediu de odihnă. Practic primește salariu, conform mandatului de contract, pe perioada acestui concediu”, a afirmat Florin Spătaru, joi, la finalul ședinței de Guvern.

Un număr de 112 organizații neguvernamentale din România au semnat o scrisoare deschisă, prin care îi cer Președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, a Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum și pentru completarea art. 64 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul adoptată de Parlament la finalul anului 2022.

„Semnatarii, printre care se numără Asociația Declic, Asociația BankWatch România, Funky Citizens, Dăruiește Viață, Agent Green, FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, îi cer președintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională, pentru că legea contestată încalcă cel puțin patru articole din Constituție, printre care liberul acces la justiție și libertatea de exprimare și la asociere. (…) Conform semnatarilor, o lege care forțează stabilirea unor reguli procesual-civile mult mai stricte de contestare a actelor administrative pentru o categorie de persoane juridice, cu încălcarea principiului proporționalității, limitează posibilitatea de exercitare a activității acestor organisme sociale interesate, implicit afectând în substanța sa dreptul la liberă asociere și libertatea de exprimare a acestor entități. Mai mult, stabilirea unor termene fixe pentru formularea cererilor incidentale în proces care contrazice rațiunea reglementării lor prin Codul de procedură civilă contravine normelor de tehnică legislativă, putând duce la ambiguitate și confuzie în aplicarea legii”, relatează Cotidianul.

„România va cumpăra un batalion de tancuri americane Abrams printr-un acord de tip «Guvern-Guvern» (G2G) cu SUA”, a arătat șeful Direcției pentru Armamente din MApN, generalul-maior Teodor Incicaș, în cadrul unui interviu acordat pentru Cotidianul.

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile – e vorba de trei batalioane. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete pentru (avioanele) F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams și de un nou pachet pentru realizarea capacităților de luptă pe mare – achiziția de submarine, nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtăroare de rachete”, a declarat Teodor Incicaș, notează Cotidianul.

Extrema dreaptă austriacă a obținut, duminică în alegeri, rezultate surprinzător de bune, care îi consolidează poziția.

„Partidul Liberal a obținut un rezultat important la alegerile regionale din această duminică, cu sprijin de peste 50% în unele landuri. Carintia este un canton al Austriei unde căprioarele alergă în jurul fermelor, populația nu a fost vaccinată în pandemie până când aceasta nu a devenit obligatorie din punct de vedere legal, iar extrema dreaptă antieuropeană a Partidului Liberal (FPÖ) a obținut un rezultat de peste 50% în mai multe landuri, la alegerile regionale din această duminică. În Stall im Mölltal, un oraș renumit la acea vreme pentru cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa, FPÖ a obținut 53,8% din voturi, ceea ce arată că o parte din mobilizarea cetățenilor împotriva normelor impuse în domeniul sănătății s-a cristalizat și ar putea ajunge intactă la alegerile parlamentare din 2024”, scrie Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

 

Situație tensionată în Transnistria was last modified: martie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: