S-a publicat ordonanţa prin care se reduc cheltuielile bugetare

9 mai 2023
Vizualizari: 320

Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat, spre consultare, Proiectul de ordonanță care prevede o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii în instituțiile publice, interdicția ca acestea să achiziționeze autoturisme, mobilier și birotică, dar și oprirea angajărilor la stat, cu unele excepții. Despre prevederile acestui proiect scrie azi, pe larg, News.ro.

„Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul Bunuri și servicii, exclusiv sumele nerepartizate în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul menționat, mai arată News.ro.

„În proiectul de O.U.G. se stipulează că, în anul 2023, autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură de birotică”, mai scrie News.ro.

Totodată, se anunță și suspendarea angajărilor în instituțiile de stat.

„Conform documentului, în acest an se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice și instituțiile publice locale, cu excepția posturilor unice”, scrie News.ro.

Doctoratele nu vor mai aduce beneficii salariale pentru toți titularii acestor titluri.

„Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor prevăzută la art. 25”, mai scrie News.ro.

„Fostul director al Spitalului «Malaxa», Florin Secureanu, a fost condamnat definitiv luni de Curtea de Apel București la 3 ani și 8 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a făcut plăți nelegale către o firmă care a vândut spitalului produse fictive sau la suprapreț”, scrie Cotidianul.

„La instanța de fond – Tribunalul București – Secureanu primise 5 ani și 10 luni, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel București la 3 ani și 8 luni închisoare, după ce în cazul a două infracțiuni de abuz în serviciu faptele s-au prescris. (…) Pe latură civilă, Florin Secureanu a fost obligat de judecători să plătească Spitalului Malaxa daune de 140.378 lei”, mai arată Cotidianul.

Compania aerospațială românească, ARCA Space, anunță că de Ziua copilului va deschide porțile cosmobazei din comuna Stoenești pentru publicul larg, pentru a prezenta racheta cu care intenționează să cucerească spațiul cosmic în următorii ani.

„EcoRocket Heavy cântărește la lansare 5.440 tone, fiind cea mai grea rachetă construită vreodată în lume, având capacitatea de a lansa pe orbită sateliți de 24 de tone. Această rachetă este ecologică, gazele rezultate în urma funcționării motoarelor, eliberate în atmosferă, fiind formate din vapori de apă. Acest lucru contrastează puternic cu celelalte rachete lansate în lume de diverse companii și agenții spațiale, rachete care eliberează în atmosferă anual zeci de mii de tone de gaze poluante și toxice”, spun reprezentanții ARCA, scrie Agerpres.

Alerta antiaeriană a fost activată, luni, pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza existenței posibilității unui atac rusesc cu racheta supersonică Kinjal.

„Alerta a fost declanșată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se știe că transportă rachete hipersonice Kinjal”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, avertizând că „armata ucraineană nu dispune de o apărare antiaeriană capabilă să protejeze întregul teritoriu de astfel de rachete”, scrie Agerpres.

„Noi nu avem suficiente sisteme Patriot care să poată proteja întregul spațiu aerian ucrainean de acest tip de armament”, a afirmat Ignat, adăugând că Kinjal „este o racheta aerobalistică extrem de rapidă și foarte precisă”, mai notează Agerpres.

„Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a anunțat în weekend că o rachetă rusească Kinjal a fost interceptată săptămâna trecută deasupra Kievului. Forțele ucrainene ar fi folosit pentru interceptarea acesteia unul dintre sistemele antirachetă Patriot primite luna trecută de la partenerii lor din NATO”, mai scrie Agerpres.

„Liechtenstein ar putea permite plățile cu Bitcoin pentru anumite servicii publice, a declarat premierul Daniel Risch, într-un interviu acordat cotidianului german de afaceri Handelsblatt”, notează Reuters, citată de România liberă.

„Risch, care este și ministrul de Finanțe al Liechtensteinului, a declarat că țara intenționează să accepte depozite în Bitcoin și să le schimbe imediat cu francul elvețian, moneda națională. Rezervele statului, care sunt investite în principal pe piața de capital, se ridică în prezent la 2,23 miliarde de franci elvețieni, (2,51 miliarde de dolari), a relatat Handelsblatt, citând Ministerul de Finanțe”, mai scrie România liberă.

„Platforma de socializare Twitter va elimina conturile care sunt inactive de câțiva ani, a anunțat CEO-ul companiei, Elon Musk, într-un tweet publicat luni”, transmite Reuters, citat de News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Conform politicii Twitter, utilizatorii ar trebui să se conecteze la contul lor cel puțin o dată la 30 de zile pentru a evita eliminarea definitivă din cauza inactivității prelungite. La începutul acestei luni, Musk «a amenințat» să reatribuie contul de Twitter al National Public Radio unei alte companii, după ce radiodifuzorul public a încetat să mai posteze conținut pe cele 52 de fluxuri oficiale Twitter, în semn de protest împotriva unei etichete Twitter care sugera implicarea guvernului în conținutul său editorial”, scrie News.ro.

Seară liniștită!

 

S-a publicat ordonanța prin care se reduc cheltuielile bugetare was last modified: mai 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: