PIB-ul Rusiei, în creștere după declanșarea războiului

4 iul. 2024
Vizualizari: 59

Ziua Independenței SUA a fost sărbătorită ieri seară printr-o recepție oferită de ambasadorul  Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, eveniment la care au fost invitate oficialitățile române. În discursul său, ambasadorul, Kathleen Kavalec, a mulțumit României pentru ajutorul oferit Alianței în susținerea Ucrainei.

„Felicitări României pentru celebrarea a 20 de ani în NATO în acest an. După cum a spus recent președintele Biden, România a depășit toate așteptările ca aliat puternic. Așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim cu dumneavoastră, săptămâna viitoare, cea de a 75-a aniversare a NATO, o alianță care a devenit mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată”, a spus diplomatul american în discursul său, scrie Agerpres.

Ambasadorul SUA a amintit de războiul de la graniță și a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Pe măsură ce sărbătorim în această seară, onorăm tenacitatea și speranța ambelor noastre națiuni. Gândul nostru se îndreaptă, de asemenea, către prietenii noștri din Ucraina, care continuă să sufere din cauza războiului ilegal, neprovocat și oribil declanșat de Rusia. Vom fi mereu recunoscători poporului și guvernului român pentru sprijinul neclintit acordat poporului ucrainean în momentul lor de cumpănă. Ați oferit un sprijin umanitar, politic, economic și militar semnificativ vecinilor dumneavoastră. Și știu că România este pregătită să ajute la reconstrucția Ucrainei atunci când va veni acel moment de importanță majoră”, a spus Kavalec, mai arată Agerpres.

Klaus Iohannis, Președintele României, a fost prezent la evenimentul de la Ambasada SUA. El a susținut un discurs în care a vorbit despre angajamentele țării noastre ca aliat și partener strategic.

„Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanțială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. În prezent, găzduim un număr crescut de militari americani, ceea ce reprezintă nu numai o reușită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci și o dovadă fermă a solidarității dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei și a regiunii euroatlantice. Astfel contribuim la întărirea securității regionale și transatlantice, precum și la întărirea securității României. Sunt convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastră colectivă. Salut, și în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite față de Marea Neagră, la care și țara noastră și-a adus contribuția”, a declarat Klaus Iohannis, scrie Evenimentul zilei.

Alegerile prezidențiale sunt subiectul discuțiilor din mass-media din ultimele zile. Noul președinte ales va trebui să facă față noilor provocări externe. Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Iulian Fota, a vorbit, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, despre riscul ca România să fie în situația de a-și apăra militar teritoriul.

Trebuie să fim pregătiți pentru război până în 2029. (…) Trebuie să promovăm măsuri de descurajare, pentru ca situația să nu se înrăutățească”, a spus Fota, adăugând că finanțele, materialele și personalul sunt esențiale pentru acest obiectiv, notează Cotidianul.

„Adică pe fondul ăsta de confuzie morală și de busolă dată peste cap, o dată în plus va fi dificil să identificăm ce avem de făcut, dar, după părerea mea, asta trebuie să facă, scrie și în constituție: Președintele e responsabil de pregătirea pentru agresiune militară”, a mai spus Fota, arată Cotidianul.

Economia Rusiei, impulsionată de activitatea militară, este clasificată de către Banca Mondială drept o economie cu venituri mari, după ce PIB a crescut cu 3,6% în 2023, iar sectoarele comerciale și financiare și-au revenit.

„Activitatea economică din Rusia a fost influențată de o creștere semnificativă a activității militare în 2023”, au scris economiștii Băncii Mondiale în raportul lor, notează Adevărul.

„Anul trecut, rușii au câștigat 14.250 de dolari de persoană pe baza venitului național brut. Actualizarea Băncii Mondiale confirmă rapoartele din Rusia care sugerează că creșterea este determinată în primul rând de activitățile din timpul războiului care generează cerere de bunuri și servicii militare, făcând unele sectoare câștigătoare în economia Rusiei în timpul războiului. Comerțul Rusiei a crescut cu aproape 7% anul trecut, în timp ce activitățile din sectorul financiar și construcții au crescut cu 6,6%, respectiv 3,6%. Acest lucru a sporit PIB-ul real al Rusiei – care este creșterea economică ajustată pentru inflație – cu 3,6%. Dezvoltarea a făcut ca unii ruși săraci să fie mai bine din punct de vedere financiar, complicând orice calcul asupra modului de a pune capăt războiului”, mai arată Adevărul.

China ar putea deține cheia pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat marți președintele Finlandei, Alexander Stubb, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Business Insider, scrie Libertatea.

Susțin că Rusia este atât de dependentă de China în acest moment, încât un apel telefonic din partea președintelui Xi Jinping ar rezolva această criză”, a spus Stubb despre liderul chinez, notează Libertatea.

„Dacă ar spune: «Este timpul să începem să negociem pacea», Rusia ar fi forțată să facă asta”. „Nu ar avea altă opțiune”, a continuat Stubb, mai arată Libertatea.

Dacă China este cu adevărat interesată de relații armonioase între statele naționale, nu poate permite unei țări precum Rusia să conducă un război imperial, în cele din urmă agresiv și colonial împotriva unui stat național independent”, a  mai declarat Stubb, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

PIB-ul Rusiei, în creștere după declanșarea războiului was last modified: iulie 4th, 2024 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: