Varianta Kraken a coronavirusului a ajuns şi în România

10 ian. 2023
Vizualizari: 302

Deschidem Revista din această seară cu o veste care vine de la Bruxelles: România are o nouă șansă de intrare în Schengen, în timpul președinției suedeze la UE, dacă ajunge la un acord cu Olanda și Austria.

„Reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat de la 1 ianuarie președinția rotativă a Comunității, a declarat luni, într-un briefing de presă susținut la Bruxelles, că țara sa nu va iniția un vot în Consiliul UE privind admiterea Bulgariei și României în Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu Austria și Olanda, țările care s-au opus în decembrie aderării lor la spațiul de liberă circulație”, scrie News.ro.

„De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie (legată de Schengen) nu sunt direct legate de problemele europene sau de cele care țin de prerogativele președinției”, a adăugat Lars Danielsson, mai arată News.ro.

Rămâne de văzut ce va face diplomația românească pentru a-i convinge pe omologii ei olandezi și austrieci că România și Bulgaria trebuie admise în Schengen.

BNR majorează dobânda-cheie de la 6.75% la 7%. După acest anunț se așteaptă, noi creșteri ale ratelor la cu credite.

„Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 6,75% la 7% pe an, începând cu data de 11 ianuarie, informează banca centrală.
Creșterea aduce rate mai mari pentru românii cu credite în lei. Acestea au dobânzi care se calculează în funcție de doi indicatori: ROBOR – este dobânda cu care băncile se împrumută între ele IRCC- este un indicator nou, introdus pentru creditele luate după mai 2019, care este o medie calculată trimestrial. Acesta urmează cotația ROBOR cu o întârziere de 6 luni”
, relatează Libertatea.

 „Varianta Kraken a coronavirusului a ajuns în România”, titrează azi Libertatea.

„Un caz de infectare cu varianta Kraken a coronavirusului a fost confirmat, prin secvențiere, la un bebeluș internat la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș» din București, a declarat pentru Libertatea directorul medical al institutului, Adrian Marinescu. Și mama copilului este infectată cu coronavirus, iar medicii consideră că este vorba despre aceeași variantă”, scrie Libertatea.

„Subvariantă a tulpinii Omicron, Kraken, cunoscută sub denumirea științifică XBB.1.5, îi îngrijorează pe specialiști din cauza ușurinței cu care se răspândește. În SUA, de exemplu, în ultima săptămână din decembrie, nivelul de răspândire a variantei Kraken a crescut de la 20% la 40% din totalul numărului de infecții estimat la nivelul întregii țări, iar specialiștii se așteaptă ca aceasta să devină dominantă în curând. Prezența variantei a fost confirmată și pe teritoriul Europei, în Danemarca, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda”, mai arată Libertatea.

 

Bruxelles-ul s-a oferit să doneze vaccinuri COVID-19 Beijingului pentru a ajuta țara să limiteze o epidemie masivă a bolii.

„Comisia Europeană a confirmat marți că propunerea a fost făcută în ultimele zile de către delegația UE în China, dar că nu a primit încă un răspuns”, scrie euronews.com., citat de România liberă.

„Având în vedere situația COVID din China, comisarul Kyriakides a luat legătura cu omologii chinezi pentru a le oferi solidaritatea și sprijinul UE, inclusiv expertiză în domeniul sănătății publice, precum și prin donații de vaccinuri UE adaptate la variante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie, reporterilor de la Bruxelles, mai scrie România liberă.

Republica Moldova a obținut acces la 27 milioane de dolari, oferiți de Fondul Monetar Internațional. Anunțul a fost făcut de Consiliul de directori executivi al FMI.

„Războiul din Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova, iar perturbările în aprovizionarea cu resurse energetice exercită presiune suplimentară asupra economiei țării”, declară directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, scrie RFI.

„Republica Moldova a obținut acces imediat la 20,65 milioane de DST (drepturi speciale de tragere) (circa 27 milioane de dolari), sumă care va fi folosită pentru suport bugetar. Suma totală debursată în cadrul programului va fi de 206,6 milioane de DST (circa 275 milioane de dolari). Moldova se va confrunta în continuare cu numeroase provocări. Prognozăm o contractare a economiei cu 1,5 la sută în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5 la sută în anul 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova” arată Reprezentanța FMI în R. Moldova, mai notează RFI.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, prevede actul normativ, scrie România liberă, citând Agerpres.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Legea mai stipulează că „pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire”, mai scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Varianta Kraken a coronavirusului a ajuns și în România was last modified: ianuarie 10th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: