Ungaria plafonează preţul la alimentele de bază

13 ian. 2022
Vizualizari: 350

În timp ce românii se luptă cu avalanșa de scumpiri, în Ungaria, Guvernul anunță că va fixa prețurile pentru o serie de alimente de bază la nivelul din octombrie 2021, pentru a contracara efectele inflației.

„Am decis să intervenim asupra prețurilor a șase produse”, a spus premierul Viktor Orban într-o postare video pe Facebook, scrie Adevărul.

„Măsura vizează zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, mușchiul de porc, pieptul de pui și laptele cu 2,8% de grăsime”, a explicat prim-ministrul, potrivit EFE, preluată de Agerpres și Adevărul.

„Viktor Orban a spus că furnizorii sunt obligați să scadă prețurile acestor produse la nivelul celor din 15 octombrie 2021. Acesta nu a menționat existența unei compensări economice din partea guvernului. Acesta a justificat măsură menționând că prețul la energie a crescut. Alimentele vor putea fi cumpărate la preț redus din 1 februarie. Ungaria a stabilit deja un preț maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depășească 1,35 euro pe litru”, mai scrie Adevărul.

În Bulgaria, mii de manifestanți au organizat un protest, miercuri, în fața Parlamentului din Bulgaria, față de restricțiile pandemiei și de utilizarea certificatelor COVID-19.

„Aproape 10.000 de persoane au participat la protestul organizat în centrul orașului Sofia de formațiunea de extremă-dreapta Vazrajdane (Renașterea), informează site-ul Novinite.com. Protestatarii se opun utilizării certificatelor Covid-19 pentru accesul în instituții. Grupuri de manifestanți au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului Bulgariei, înregistrându-se confruntări cu agenții forțelor de ordine. Numeroase persoane au fost rănite, precizează observatornews.ro, relatează România liberă.

Adevărul scrie și despre banii care vor veni prin PNRR. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, miercuri, că, în data de 13 ianuarie, o tranșă de 1,9 miliarde de euro va intra în contul statului român, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României prin PNRR.

„În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare și reziliență) între Comisia Europeană și România, va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului”, au transmis reprezentanții MIPE, scrie Adevărul.

„Împrumuturile din acest program, atrase în condiții foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiționat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, și de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, mai arată Adevărul.

La câteva zile după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut că furnizorii au greșit că au emis facturi la energie electrică și gaze fără compensare sau fără plafonare, ANRE a început controale la furnizorii de gaze și energie electrică pentru a verifica dacă facturile conțin toate informațiile necesare și dacă reclamațiile venite de la clienți sunt soluționate.

„Furnizorii de energie electrică verificați sunt Electrica Furnizare, EON Energie România, Hidroelectrica, ENEL Energie, ENEL Energia Muntenia, CEZ Vânzare și TINMAR Energy. Furnizorii de gaze naturale verificați sunt ENGIE România, EON Energie România, ENEL Energie, ENEL Energie Muntenia, Premier Energy, Energia Gas&Power, GAZ Vest”, scrie Ziarul Financiar, citat de Cotidianul.

„Controalele vizează: respectarea obligației privind emiterea de facturi care să cuprindă informații corecte, transparente, clare și complete referitoare la plafonarea prețului final al energiei electrice și al gazelor naturale precum și consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensației; respectarea obligației de transmitere, în termenul legal, a răspunsului la reclamațiile consumatorilor referitoare la facturi și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului; respectarea obligației de emitere a facturii cu decontul final de lichidare în cazul schimbării furnizorului și transmiterea acesteia clientului final în termenul legal”, relatează Cotidianul.

Partidul Mișcarea Populară organizează pe data de 19 februarie 2022 un congres pentru alegerea unei noi conduceri naționale. Votul la congres se va desfășura online, anunță conducerea PMP.

„În pofida faptului că România și românii se confruntă cu o serie de probleme extrem de serioase în acest moment, probleme care ar trebui să preocupe agenda publică a politicului întru-totul, în continuare observ că apar declarații și zvonuri despre cum PMP urmează sau nu să fie absorbit de alte partide politice. Un subiect de importanță redusă, de altfel, pentru românii preocupați de creșterile exagerate de prețuri, de spitalele pline de bolnavi, de lipsa căldurii și a apei calde din locuințe și câte și mai câte alte probleme, cu adevărat serioase, care ar trebui să preocupe clasa politică în mod primordial”, a scris, miercuri, pe Facebook, liderul PMP, Cristian Diaconescu, relatează News.ro.

 

Seară frumoasă!

Ungaria plafonează prețul la alimentele de bază was last modified: ianuarie 13th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: