CE acordă 297 de milioane de euro, granturi directe pentru sprijinirea fermierilor români

12 feb. 2024
Vizualizari: 139

Vom avea sau nu o comasare a alegerilor? Începutul acestei săptămâni ar trebui să ne aducă un răspuns la această întrebare. Deocamdată, Opoziția se declară împotriva acestei idei și caută soluții pentru stoparea demersului forțelor guvernamentale.

Parlamentarii REPER au depus, vineri, o inițiativă legislativă care prevede interzicerea comasării alegerilor locale cu alte tipuri de alegeri, precum și interzicerea organizării alegerilor locale mai devreme cu 30 de zile, înainte de încheierea mandatelor aleșilor locali.

„Comasarea forțată a alegerilor este în sine un act neconstituțional, însă prin proiectul depus astăzi închidem drumul Guvernului în a folosi Ordonanțe de urgență în acest sens. CCR a stabilit încă din 2008 că nu pot fi adoptate Ordonanțe de urgență atât timp cât un proiect pe aceeași temă se află în Parlament. Cum proiectul nostru a fost depus deja, orice tentativă a Guvernului de a adopta o Ordonanță de urgență pe aceeași temă, inclusiv de comasare, devine neconstituțională, deoarece în acest context nu ar fi motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit, așa cum a subliniat și Curtea Constituțională în Decizia nr. 1221 din 12 noiembrie 2008. Dacă Guvernul vrea să fie agresiv și să încalce Constituția, cineva trebuie sa fie gata să o apere. Începând de astăzi, orice comasare a alegerilor devine neconstituțională”, a precizat deputatul REPER, Andrei Lupu, potrivit unui comunicat de presă, scrie Agerpres.

După ce în presă a fost lansată ideea unei posibile candidaturi a președintelui PSD, Marcel Ciolacu, la Primăria Capitalei, acesta a declarat vineri la Constanța că nu va candida la această funcție.

„Nu candidez! Eu sunt prim-ministru. Eu plec din funcția de prim-ministru să mă duc la primărie?! Nici n-am vrut să răspund la această întrebare care e stupidă ca și concepție”, a spus Ciolacu, conform Agerpres.

Președintele Ciolacu neagă și existența unui acord între PSD și PNL la alegerile locale pentru primării și consilii județene.

„Eu nu am niciun acord! Nici cu PNL. Am un singur acord cu colegii mei din PSD, deoarece sunt președintele. Nu am făcut acord cu nimeni, nu a făcut nimeni niciun acord. Eu v-am spus că PSD va avea candidați, de obicei a avut în fiecare localitate. Nu e acord nici pentru primărie, nici pentru consiliul județean, nici pe Lună, nici pe NATO. Nu e niciun acord cu nimeni!”, a răspuns Ciolacu, mai scrie Agerpres.

După protestele fermierilor de la acest început de an, vin și primele reacții din partea Comisiei Europeane. Fermierii români ar urma să primească un sprijin substanțial din partea forumului european.

„Comisia Europeană a aprobat ieri două scheme de ajutor de stat notificate de România, destinate fermierilor. Astfel, prima schemă de 241 de milioane de euro, în granturi directe, va merge către producătorii de cereale de iarnă și rapiță, care întâmpină dificultăți cu lichiditățile financiare. Cea de a două schemă este de 56 de milioane de euro, tot în granturi directe și este destinată sectorului porcinelor și păsărilor de curte, care se confruntă cu probleme financiare pe fondul războiului din Ucraina”, a scris europarlamentarul Corina Crețu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, arată Agerpres.

„Banca Transilvania va plăti 347,5 milioane de euro pentru a cumpăra afacerile OTP Bank, sub valoarea fondurilor proprii ale grupului maghiar, de 400 de milioane de euro, de la care au pornit negocierile dintre cele două părți”, relatează publicația economică profit.ro, scrie azi Libertatea, care oferă detalii în legătură cu această tranzacție.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a semnat în Statele Unite un acord pentru producerea în România de baterii de uz militar, destinate stocării energiei.

„Cu prilejul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, am semnat la Boston o scrisoare de intenție cu Lockheed Martin, companie americană de top în domeniile aerospațial, militar și energetic. Este un prim pas pentru dezvoltarea tehnologiei de producție a bateriilor în România. Și nu orice fel de baterii, ci bateriile de ultimă generație produse de Lockheed Martin, GridStar Flow (baterie de flux redox), o soluție inovatoare de stocare a energiei la scară largă pentru aplicații utilitare, comerciale, industriale și militare. Este o tehnologie rentabilă și eficientă pe termen lung, cu o durată de viață operațională de 20 de ani și care, foarte important, nu depinde de materii prime critice și este prietenoasă cu mediul”, a explicat ministrul român al Energiei, scrie România liberă.

„Înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale ruse din martie s-a încheiat, a anunțat duminică agenția TASS, pe listă fiind președintele Vladimir Putin și alți trei politicieni care susțin cu toții războiul Moscovei în Ucraina”, relatează Reuters, citată de News.ro.

„CEC i-a înregistrat pe Vladislav Davankov, vicepreședinte al Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului) și membru al grupului parlamentar Noii Oameni, pe Leonid Sluțki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaționalist și loial Kremlinului, și pe candidatul Partidului Comunist, Nikolai Haritonov. Lista nu îl include pe candidatul rus anti-război Boris Nadejdin, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a interzis joi să candideze, spunând că a găsit nereguli în strângerea semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale”, mai scrie News.ro.

„Alexander Stubb, candidatul formațiunii de centru-dreapta Coaliția Națională, a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Finlanda, învingându-l pe candidatul liberal al Partidului Verzilor, Pekka Haavisto, într-un scrutin extrem de strâns”, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„După numărarea a 99,7 din buletine de vot, Stubb înregistra 51,6% din voturile finlandezilor, în timp ce Haavisto avea 48,4%, potrivit datelor Ministerul Justiției. Haavisto și-a recunoscut înfrângerea. Alexander Stubb a fost premier al Finlandei și este un proeuropean și un susținător puternic al Ucrainei cu o poziție dură față de Rusia. Din poziția de președinte, el va fi responsabil pentru securitatea și politica externă a Finlandei, stat care anul trecut a aderat la NATO și care împarte o graniță lungă cu Rusia”, scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
CE acordă 297 de milioane de euro, granturi directe pentru sprijinirea fermierilor români was last modified: februarie 12th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: