Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, respinsă de ÎCCJ

Deschidem Revista din această seară cu problemele din spitale şi din Sănătate, acum la sfârşitul acestui an, situaţii despre care a vorbit joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Avem semnale că sunt spitale care au probleme financiare, încercăm să aducem în atenţia Guvernului aceste probleme şi împreună cu Casa Naţională să putem să găsim o suplimentare a acestor bugete până la sfârşitul anului, să nu fie probleme”, a precizat ministrul Rafila, scrie News.ro.

„Guvernul României a alocat deja o sumă de 3,5 miliarde de lei, pentru luna decembrie, pentru finanţarea spitalelor, a programelor de sănătate şi a medicamentelor compensate şi gratuite. Rămâne de văzut dacă este suficientă, dacă nu, cu siguranţă până la sfârşitul anului va fi suplimentată”, a completat ministrul Sănătăţii, notează News.ro.

„Noi sprijinim cât putem din punct de vedere al prerogativelor noastre legale finanţarea sistemului de sănătate, dar în mod evident problema trebuie să fie asumată şi gestionată cu sprijinul nostru, cu sprijinul Guvernului, al Ministerul de Finanţe, prin Casa naţională de asigurări de sănătate”, a spus Rafila, mai scrie News.ro.

Preşedintele AUR, George Simion, a participat la Forumul oamenilor de afaceri români din diaspora susţinând că pentru AUR este „foarte important” ca aceste drepturi să fie respectate şi apărate.

„Pentru AUR este foarte important ca drepturile românilor care locuiesc în străinătate să fie respectate şi apărate cum trebuie. Până acum, politicienii noştri nu s-au preocupat de drepturile românilor care locuiesc în străinătate cum ar fi trebuit. Fie că vorbim de numere de înmatriculare, fie că vorbim de dubla cetăţenie în Spania sau dreptul la muncă în Marea Britanie. În primul şi în primul rând, de aceea suntem aici: pentru mediul antreprenorial românesc care activează în străinătate şi vă mulţumesc din suflet, fie că aţi venit din Portugalia, din Marea Britanie, Austria sau sunteţi de aici, din Belgia, că participaţi la acest forum”, a transmis Simion, citat într-un comunicat de presă al AUR, scrie Agerpres.

Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna, luni, 11 decembrie 2023, un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică.

„Semnarea documentului prin care se oficializează intenția celor două state a a fost autorizată în ședința de miercuri a Guvernului de peste Prut. Ministerul moldovean al Energiei a transmis, miercuri că, în sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031, conform oficialilor din țara vecină”, scrie Gândul.

News.ro scrie azi despre soarta cererii de strămutare depuse de avocaţii lui Cătălin Cherecheş.

„Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, fostul primar din Baia Mare, condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru luarea de mită în formă continuată, a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia magistraţilor este definitivă”, arată News.ro.

„Noile promisiuni occidentale de ajutoare pentru Ucraina sunt la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei ruse”, arată joi Institutul Kiel, citat de AFP, scrie Cotidianul.

„Instituţia de cercetare din Germania, care a luat în calcul ajutoarele militare, financiare şi umanitare promise şi livrate Ucrainei, constată că sprijinul Occidentului a scăzut, în contextul dezacordurilor politice din Europa şi din Statele Unite, angajamentele pentru viitor atingând cele mai joase niveluri în perioada august-octombrie: o scădere de 87% faţă de intervalul similar din 2022, la nivelul de 2,11 miliarde de euro. În total, din februarie anul trecut când Rusia a declanşat războiul de agresiune, aliaţii Ucrainei şi marile organizaţii financiare internaţionale, cum ar fi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au promis ajutoare de aproape 255 de miliarde de euro, din care 182 miliarde pe termen scurt, deja livrate sau prevăzute până la sfârşitul acestui an. Angajamentele constau în 141 de miliarde de euro asistenţă financiară, 16 miliarde ajutoare umanitare şi 98 de miliarde ajutoare militare”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniştită!