Majorări de salarii de până la 50% pentru bugetarii care atrag fonduri europene

6 mart. 2023
Vizualizari: 611

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 152/2022, care prevede acordarea unei majorări salariale de până la 50% personalului din instituțiile și autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și fonduri externe rambursabile.

„Potrivit actului normativ, personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și personalul implicat în implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, stabilește O.U.G. Prevederile nu sunt aplicabile demnitarilor, cu excepția funcțiilor de președinte/vicepreședinte al Consiliului județean și primar /viceprimar”, scrie Agerpres.

Și tot vineri, Președintele Iohannis a promulgat și Legea pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

„Abaterea săvârșită, amenda și despăgubirea se stabilesc de către instanța în fața căreia s-a săvârșit fapta sau, după caz, de către președintele instanței de executare, prin încheiere executorie, care se comunică celui obligat, dacă măsura a fost luată în lipsa acestuia. Atunci când obligația încălcată incumbă unei autorități sau instituții publice sau oricărei alte persoane juridice, amenda și despăgubirile pentru fapta ilicită vor fi stabilite în sarcina acestora. Atunci când fapta constă în formularea unei cereri cu rea-credință, amenda și despăgubirea pot fi stabilite fie de instanța în fața căreia cererea a fost formulată, fie de către instanța care a soluționat-o, atunci când acestea sunt diferite”, arată legea promulgată, scrie News.ro.

Grefierii cu studii juridice și magistrații asistenți pot dobândi calitatea de avocat, în anumite condiții potrivit unei noi legi promulgate de Președinte. Actul normativ vizează modificarea art. 20 alin. (5) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

„Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat și care, până la data susținerii examenului de primire în profesia de avocat, a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, executor judecătoresc, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândește calitatea de avocat definitiv, fără susținerea examenului de definitivare (…), cu condiția promovării examenului de definitivat în profesia din care provine”, prevede o lege promulgată, vineri, de Președintele Iohannis, scrie Agerpres.

Europarlamentarul Corina Crețu a declarat, joi, că a depus actele pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, o decizie luată în memoria bunicilor săi, refugiați din Basarabia în România.

„Bunicul meu a făcut Facultatea la Toulouse și mai apoi a venit să o ia pe bunica mea în căsătorie. Ideea lor era să ajungă în Franța, dar n-au mai putut trece de România. Au venit în România când mama avea 2 ani și, în final, au trebuit, din ceea ce erau la Chișinău, oameni așezați, realizați, să o ia de la capăt în România. Eu am crescut cu ideea că noi suntem din Ardeal, pentru că tatăl meu este din Sălaj și ne-am făcut toate vacanțele acolo. Mama mea și bunica nu vorbeau foarte mult despre faptul că erau refugiați din Basarabia. Am aflat, sigur, cu trecerea timpului. O țin minte pe bunica, în 1978, când a primit aprobarea să mai viziteze o dată Republica Moldova, și îmi amintesc că eram în Gara de Nord și bunica a spus că poate să moară acum, că s-a întors de la Chișinău”, a mărturisit Corina Crețu, notează Agerpres.

„Când a izbucnit războiul din Ucraina, mi-am spus că, în memoria lor, a faptului că mama a fost obligată cumva să ascundă tot timpul că au fost refugiați, trebuie să încerc să obțin cetățenia. Nu vreau acest lucru decât pentru liniștea bunicilor mei. E tot ce aș putea să fac ca ei să se considere împăcați. Pentru că au suferit foarte mult. Ne simțim și eu, și familia noastră cumva vinovați pentru că nu n-am știut toate aceste drame prin care au trecut, iar acum, când vedem poporul ucrainean prin ce trece, ne dăm seama prin ce au trecut și ei până s-au stabilit undeva”, a povestit Corina Crețu, mai scrie Agerpres.

Olaf Scholz i-a transmis un mesaj direct lui Vladimir Putin. Cancelarul Germaniei îi recomandă liderului de la Kremlin să își retragă trupele înainte de reluarea discuțiilor de pace.

„După părerea mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă, că trebuie să își retragă trupele. Aceasta este baza pentru discuții”, a declarat Scholz pentru CNN, scrie Evenimentul Zilei.

„Cancelarul Germaniei făcea referire la recunoașterea de către liderii de la Kiev că nu vor recuceri Crimeea sau părți din regiunea estică Donbas”, mai notează Evenimentul Zilei.

„Le-am spus (Ucrainei) că pot merge pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ei lucrează pentru a face progrese în ceea ce privește toate criteriile care sunt importante pentru acest lucru. Cred că ei știu că suntem pregătiți să organizăm un anumit mod de garanții de securitate pentru țară, în vremuri de pace viitoare, dar nu suntem încă acolo”, a continuat Sholtz, mai notează Evenimentul Zilei.

Fondatorul grupării de mercenari Wagner a avertizat că, dacă nu primește muniția pe care a cerut-o, pozițiile forțelor ruse pe flancul estic, de lângă Bahmut, se vor prăbuși.

„Deocamdată, încercăm să aflăm motivul: este doar o birocrație obișnuită sau o trădare”, a spus Prigojin, referindu-se la absența muniției, pe canalul său de presă Telegram, scrie Libertatea.

„El i-a criticat în mod regulat pe oficialii de la vârful de la Ministerul Apărării și generalii de top ai Rusiei în decursul celor 12 luni de război. Luna trecută, el l-a acuzat pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, de «trădare» pentru că nu a furnizat muniție oamenilor săi”, notează Libertatea.

„Dacă Wagner se retrage din Bahmut acum, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigojin, scrie Libertatea.

„Situația nu va fi dulce pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a mai spus Prigojin, într-un videoclip de aproape patru minute, publicat sâmbătă pe canalul de Telegram, mai arată Libertatea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Donald Trump le-a spus, sâmbătă, republicanilor prezenți la Conferința anuală de acțiune politică conservatoare că el este singurul candidat care poate preveni „al Treilea Război Mondial”.

„Chiar înainte de a ajunge în Biroul Oval, voi rezolva războiul dezastruos dintre Rusia și Ucraina. Va fi rezolvat rapid”, adăugând că „se va înțelege foarte bine” cu Președintele rus, Vladimir Putin, care îl va asculta, scrie România liberă.

„Bulgaria distruge cantități mari de vaccinuri împotriva COVID-19 expirate și nu intenționează să-și refacă stocurile”, a anunțat, sâmbătă, ministrul sănătății, relatează dpa, citată de Cotidianul.

„În acest moment, nu mai există persoane care să vaccineze”, a spus ministrul interimar al sănătății, Asen Medjdiev, în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat din Sofia, scrie Cotidianul.

„După ce a distrus deja «cantități uriașe» de vaccinuri expirate, Bulgaria trebuie să distrugă alte 2,8 milioane de doze în acest an”, a mai adăugat oficialul citat, arată Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Majorări de salarii de până la 50% pentru bugetarii care atrag fonduri europene was last modified: martie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: