Negocieri amânate

14 oct. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 79

Negocierile pentru formarea unui nou Guvern țin, în continuare, prima pagină a presei. Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a discutat, miercuri, la sediul PNL, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, dar fără niciun rezultat.

Digi24 consemnează declarația președintelui PNL, Florin Cîțu, după întâlnire: „Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru Președintele Klaus Iohannis care a făcut această desemnare. Nu a fost nicio concluzie. Am spus și la această întâlnire că cei care au demis Guvernul să găsească o soluție. Am primit mandatul domnului Cioloș că dorește să refacă coaliția și să mai discutăm. Nu s-a discutat nimic despre ministere, despre altceva”.

„Nu a fost o negociere, a fost o discuție. Am convenit două lucruri: responsabilitatea este a domnului Cioloș, a doua responsabilitate este a coaliției AUR-PSD-USR din partea căreia domnul Cioloș e desemnat. Pentru alte discuții va trebui să merg în Partidul Național Liberal. Vom avea mâine o ședință de BEX”, a mai spus Florin Cîțu, mai arată Digi24.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și-a îndemnat colegii de coaliție să lase orgoliile și să refacă majoritatea.

„Am avut această discuție la solicitarea, la invitația, domnului Dacian Cioloș, premier desemnat. Astăzi nu am ajuns la o concluzie și trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când ajunge înapoi în forurile decizionale. Ce am constatat eu, dincolo de dorința de a reface această coaliție, este lipsa de încredere. Fără încredere e greu să construiești ceva. Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, este să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm – valul patru, prețurile la energie și celelalte chestiuni de inflații și PNRR. Restul trebuie lăsate până anul viitor când trecem de această criză. Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta și în stânga, ce am văzut și ce s-a întâmplat este în spatele nostru, nu putem schimba”, a declarat, după întâlnire, președintele UDMR, scrie Digi24.

Dacian Cioloș a declarat, miercuri seară, că obiectivul său este să ofere un Guvern României „cât mai repede” și, în acest sens, așteaptă un răspuns de la Florin Cîțu și Kelemen Hunor vineri, când va avea loc o nouă rundă de discuții.

Alpha Phone POS aduce profesioniștilor din domeniul juridic 12 luni cu zero comision de administrare la pachetele Alpha Professional

„«Florin Cîțu și Kelemen Hunor mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid, ca să ia un mandat pe o astfel de negociere, și că, în următoarele zile, vineri, vom avea o nouă întâlnire în care să vedem care sunt deciziile în cele două partide. Florin Cîțu are nevoie de această discuție, care va avea loc în conducerea partidului. Le-am explicat că ne-am dori o decizie cât mai rapidă, ca să știm dacă începem negocierile sau nu, pentru că din punctul nostru de vedere trebuie să fim în măsură să oferim un Guvern cu soluții concrete, cât mai repede. Așteptăm decizia PNL și decizia UDMR dacă sunt gata să înceapă negocierile, și, în același timp, noi ne gândim la formula prin care putem merge cât mai repede în Parlament cu o propunere de Guvern. E important să vedem acum în ce măsură PNL și UDMR își asumă această responsabilitate de a contribui la oferirea unui Guvern României», a declarat premierul desemnat, Dacian Cioloș”, scrie Digi24.

Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat, miercuri, demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, fără a face o nominalizare din partea PNL pentru această funcție. El a spus că și-a scris demisia, a înaintat-o Biroului Permanent al Camerei Deputaților și Secretarului general al Camerei.

„Demisionez din mai multe motive. În primul rând, pentru faptul că am anunțat această demisie ca urmare a faptului că eu consider că pentru a putea gira astfel de funcții în statul român, dacă ești om de stat, nu poți să girezi astfel de funcții decât dacă beneficiezi de legitimitate, iar legitimitatea este conferită de votul cetățenilor care este acordat către formațiunile politice care se prezintă în alegeri. Atâta timp cât eu astăzi nu mai sunt președinte PNL, consider că nu mai pot exercita această funcție”, a spus Ludovic Orban, scrie România liberă.

„Motivul principal al demisiei este nemulțumirea lui Orban ce vine din faptul că nu mai poate fi părtaș la deciziile luate de o conducere instalată «cu forța» în fruntea PNL, «decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele luate de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare»”, relatează România liberă.

Presa mai scrie că PNL va avea o propunere pentru șefia Camerei Deputaților, după demisia lui Ludovic Orban, și că liderii partidului îl susțin ca interimar în această funcție pe Florin Roman.

„«Decizia a fost că o să îl susținem, pentru interimar, pe domnul vicepreședinte Florin Roman. După aceea vom discuta și vom vedea dacă și cine o să fie persoana desemnată din partea noastră pentru președintele Camerei Deputaților. Vom avea o persoană, dar, deocamdată, avem o decizie pentru a-l susține pe domnul Florin Roman ca președinte interimar», a declarat Florin Cîțu miercuri, la sediul PNL, întrebat care este propunerea liberalilor pentru șefia Camerei Deputaților”, notează Digi24.

Republica Moldova anunță că va declara stare de urgență în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale și absenței unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

„«Mâine și poimâine avem programate negocieri cu Gazprom. Dorim să semnăm un contract pentru livrări de gaze din partea Gazprom, în termeni buni pentru populația din Moldova», a declarat, miercuri, vicepremierul Andrei Spînu”, scrie News.ro.

„În starea de urgență, care intră în vigoare joi, companiile energetice vor avea mai multe puteri, dar detaliile nu au fost încă publicate. Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar nu a acceptat prețul dorit de Gazprom, de 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze. Opoziția a dat vina pe Președintele Maia Sandu, afirmând că aceasta ar fi trebuit să meargă la Moscova să negocieze un acord nou. Sandu a spus că acordul trebuie negociat de companii, și nu de Președinte”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Negocieri amânate was last modified: octombrie 14th, 2021 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter