În 2024, PNL va găzdui, la Bucureşti, Congresul Partidului Popular European

5 sept. 2023
Vizualizari: 536

Presa scrie despre ultimele declarații ale reprezentanților Guvernului, după vizita premierului Ciolacu la Bruxelles. „Poate intra România în incapacitate de plată?” este o întrebare la care a răspuns chiar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a subliniat marți că România nu are astfel de probleme.

„Nu are România problema de incapacitate de plată. Contextul (afirmației, n.r.) a fost că, fără măsurile de combatere a evaziunii fiscale, fără cele care privesc reducerea de cheltuieli publice, fără cele care privesc măsurile fiscal bugetare, putem avea dificultăți financiare. (…) Însă nici nu putem neglija că avem trei mari lucruri cu impact bugetar mare: reducerea de deficit bugetar – 21 de miliarde de lei, reforma pensiilor generale – 15 miliarde de lei și legea salarizării unice – 10 miliarde de lei. Dacă se adoptă măsurile fiscal – bugetare… cu scopul acesta le implementăm, ca alături de reducerea de cheltuială publică, alături de măsurile de combatere a evaziunii fiscale, să putem face față la cele trei mari obiective cu impact bugetar mare. Și Comisia Europeană este îngrijorată de cele trei mari obiective pe care le avem de implementat și de aceea solicită ca acest pachet de măsuri să fie cât mai curând aprobat”, a arătat ministrul Boloș, într-o declarație acordată presei, scrie Agerpres.

Ministrul Boloș a mai precizat că, în cazul în care va fi menținut ritmul actual, la finele anului deficitul bugetar va fi mai mic de 4,4% din PIB.

„Dacă menținem acest ritm, pe care de trei luni îl avem, de 0,12% din PIB, suntem sub 4,4%, dar să nu uităm că ultimele luni din an, respectiv noiembrie și decembrie, sunt luni cu plăți foarte multe pentru investiții. Mai ales că avem de dus la bun sfârșit investițiile care se finanțează din Politica de Coeziune, pentru perioada de programare bugetară 2014-2020”, a spus ministrul Boloș, notează Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu precizează că, până la finele lunii, Guvernul își va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare.

„Continuăm să scriem actul normativ, pe urmă va fi pus în transparență, cum este normal. (…) Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea răspunderii în Parlament. Și să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanțe de completare”, a arătat Ciolacu, într-o declarație acordată presei, scrie Agerpres.

„El a menționat ca va fi realizat în primul rând pachetul cu măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Acesta va fi urmat de pachetul privind reforma din sistemul administrativ, pe marginea căruia se desfășoară discuții cu reprezentanții administrației centrale și locale, precum și cu partenerii sociali”, mai arată Agerpres.

„Veți vedea în două-trei zile tot pachetul, fiindcă va fi pus, nimeni nu-l va trece noaptea pe furiș. (…) Vor fi minimum 24 de ore în care se depun la Parlament amendamente. Va respecta legea și va fi în transparență, deoarece el trece prin Guvernul României, unde trebuie să primească avizele. Totul va fi cât se poate de transparent și cu băncile, veți vedea în două-trei zile”, a mai precizat premierul Ciolacu, notează Agerpres.

„Adunarea politică a Partidului Popular European a decis marți ca Partidul Național Liberal PNL să găzduiască, la București, Congresul PPE dinaintea alegerilor europarlamentare din 2024”, anunță PPE, scrie ziarul Gândul.

„2.000 de delegați, 40 de țări reprezentate și toți șefii de state și de guverne și președinții de partide din partea PPE. Așa se traduce evenimentul care va avea loc înaintea alegrilor europarlamentare, din 6-9 iunie 2024. Obiectivul principal al congresului de la București va fi adoptarea strategiei PPE pentru alegerile europarlamentare, transmite PNL. La congres vor ajunge și liderii instituțiilor europene, care fac parte din familia PPE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola”, mai notează Gândul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat marți că nu va sprijini testarea antidrog în masă a elevilor, ci va sprijini testarea în scopul depistării cazurilor de utilizare a substanțelor psihoactive.

„În ceea ce privește testarea copiilor în școli, cred că sunt câteva mesaje esențiale care sunt trebuie trimise: nu vom sprijini testarea de masă, vom sprijini testarea în scopul depistării a cazurilor de utilizarea de substanțe psihoactive, vom lucra numai împreună cu părinții. Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii. Siguranța și dezvoltarea armonioasă a copiilor are și alte componente, nu numai cele legate de consumul de droguri. Siguranța fizică a copiilor este foarte importantă, iar implicarea autorităților locale și a colegilor de la Ministerul Afacerilor Interne este esențială”, a afirmat ministrul Sănătății,  într-o mesaj postat pe Facebook, scrie Agerpres.

Numărul morților a crescut la cinci în cazul Crevedia. Un pacient în vârstă de doar 30 de ani, care era internat la Spitalul Bagdasar Arseni, a decedat astăzi.

„În cursul acestei dimineți, a decedat la Spitalul Clinic de Urgență «Bagdasar Arseni» București încă unul din pacienții aflați în stare foarte gravă de la începutul internării și care avea un prognostic rezervat. Acesta era de origine nepaleză și avea arsuri de peste 90% din suprafața corporală. Adresăm condoleanțe familiei”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății, scrie Evenimentul Zilei.

„Un alt pacient cu arsuri de la Spitalul Bagdasar-Arseni a fost transportat cu o aeronavă militară la un spital din Germania. Solicitarea a fost făcute de șeful DSU, Raed Arafat. Echipa medicală care a monitorizat pacientul pe timpul zborurilor a fost formată din specialiști ai Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din Capitală”, arată Evenimentul Zilei.

„Și fostul șef al Serviciului Prevenire, cel care a ridicat autorizația de funcționare a stației GPL din Crevedia, a murit în accidentul de motocicletă din Dâmbovița, produs sâmbătă. Bogdan Georgian Pușcoi a fost colonel în cadrul Inspectoratului pentru situații de Urgență Basarab I Dâmbovița, șef al Serviciului de Prevenire”, mai notează Evenimentul Zilei.

Seară liniștită!

În 2024, PNL va găzdui, la București, Congresul Partidului Popular European was last modified: septembrie 5th, 2023 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: