Protestele pandemiei

26 iul. 2021
Vizualizari: 397

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu o temă importantă pentru statul român: Roșia Montană. Deocamdată, includerea sitului arheologic Roșia Montană în Patrimoniul Mondial a fost amânată.

„Discuțiile privind includerea sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc duminică, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate. Întâlnirea a fost întreruptă de Tian Xuejun, viceministru chinez al Educației și președinte al Comisiei Naționale Chineze pentru UNESCO. Oficialii români sunt încrezători că situl din România va fi protejat de UNESCO. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunța săptămâna trecută că dosarul Roșia Montană poate fi aprobat în proporție de 99%. (…) Și vicepremierul Dan Barna a afirmat că este foarte încrezător că Roșia Montană va deveni monument protejat UNESCO, la finalul acestei veri. (…) Candidaturile dosarelor la UNESCO vor fi discutate până în 28 iulie”, scrie News.ro.

Măsurile restrictive anti-Covid-19 și certificatul de vaccinare au declanșat proteste masive în întreaga lume.

„Zeci de mii de protestatari s-au declarat sătui de guvernele care au redus libertatea sub masca COVID-19. Astfel, orașele din Europa au fost luate cu asalt și protestatarii au manifestat împotriva deciziilor luate de guverne de a introduce noi măsuri care afectează persoanele nevaccinate cu scopul de a încetini creșterea numărului de contaminări. Mii de manifestanți anti-lockdown au ieșit sâmbătă și pe străzile din Sydney și alte orașe australiene pentru a protesta împotriva unor noi măsuri lockdown pe fondul unui val de cazuri COVID-19 în țară. (…) Străzile din Dublin, Londra, Paris și Milano au răsunat și ele de strigătele protestatarilor furioși. A fost al doilea weekend consecutiv în care mii de francezi au ieșit să manifesteze împotriva noilor decizii ale guvernului de a obliga personalul medical să se vaccineze împotriva Covid-19 și de a condiționa accesul în restaurante, baruri sau săli de cinema de prezentarea pașaportului Covid. Protestatarii s-au ciocnit sâmbătă cu poliția în centrul Parisului, motiv pentru care forțele de ordine au ales să folosească gaze lacrimogene, potrivit AP”, relatează România liberă.

Și la București, și în mai multe orașe din vestul țării au fost, în acest weekend, proteste, după ce mai mulți membri ai Guvernului au vorbit despre măsurile care ar putea fi luate împotriva persoanelor nevaccinate.

„Mai mulți români s-au adunat sâmbătă, 24 iulie, în Piața Universității din București, începând cu ora 16.00, pentru a protesta împotriva măsurilor pe care conducerea României vrea să le implementeze, pe fondul răspândirii coronavirusului. Protestatarii se declară nemulțumiți de impunerea vaccinării obligatorii, indiferent de domeniu, dar și de restricțiile despre care se discută în coaliția de guvernare pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19”, scrie Evenimentul Zilei.

În timp ce politicienii vorbesc despre necesitatea vaccinării personalului din sănătate, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezintă situația din învățământ și vorbește despre posibilele măsuri care se vor lua în acest domeniu.

„«60 la sută din personalul din învățământ este deja vaccinat», a arătat Sorin Cîmpeanu. «Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranța din perspectivă sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja», a spus ministrul educației”, notează Digi24.

Ministrul Cîmpeanu a răspuns și la două întrebări-cheie pentru modul în care este posibil să se desfășoare viitorul an școlar.

„Întrebat dacă ia în calcul varianta ca profesorii nevaccinați să nu intre la ore, ministrul a spus: «Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății»”, relatează Digi24.

„«Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testați periodic, înainte să intre în școală», a declarat duminică seara, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Ideea ca profesorii nevaccinați să fie testați este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătății și Educației. Sorin Cîmpeanu dorește reluarea cursurilor cu toți elevii în clase din 13 septembrie”, mai scrie Digi24.

Alegerile din PNL continuă cu noi surprize. La București, alegerile au fost câstigate de echipa care îl susține pe Florin Cîțu, iar, în diaspora, de susținătorii lui Orban.

„Ciprian Ciucu a câștigat, sâmbătă, alegerile pentru conducerea PNL București, victoria fiind anunțată pe Facebook de Florin Cîțu cât și de Alina Gorghiu. (…) Surse din partid au declarat pentru MEDIAFAX că Ciucu ar fi avut 486 de voturi, iar Violeta Alexandru, 403”, notează Cotidianul.

„Ciprian Ciucu este noul președinte al PNL București! Felicitări! Avem treabă, Ciprian! Trebuie să reconstruim filiala și să aducem oamenii împreună. Fară compromisuri în 2024 și sunt sigur că PNL va fi prima opțiune a bucureștenilor”, a scris, pe Facebook, premierul Florin Cîțu, mai scrie Cotidianul.

Filiala PNL Diaspora a avut, duminică, alegeri interne, iar Viorel Badea a fost ales să fie președinte al organizației.

„Liberalii din PNL Diaspora au votat în unanimitate susținerea moțiunii lui Ludovic Orban pentru un nou mandat la șefia formațiunii. Au fost prezenți delegați din Austria, Belgia, SUA, Italia, Spania, Germania, Olanda, Grecia, Franța, Republica Moldova, Irlanda”, scrie News.ro.

După cum știm, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 1 a declarat stare de alertă pentru 30 de zile, după ce acesta a primit acordul Prefecturii București. Luni, PSD a anunțat că va ataca în instanță această decizie și că va cere suspendarea stării de alertă.

„«Partidul Social Democrat Sector 1 consideră că această decizie nu este întemeiată legal și reprezintă doar urmarea firească a unei situații de criză declanșată și întreținută de către Primarul Sectorului 1, doamna Clotilde Armand. În plină stare de alertă declarată la nivel național, CSU Sector 1 mai suprapune o altă stare de alertă locală, fapt ridicol și fără precedent în România și care nu arată decât înrădăcinarea unei mentalități autoritare și a unor precedente toxice», a transmis, luni, PSD Sector 1, într-un comunicat de presă”, scrie News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Social-democrații precizează că au semnalat în repetate rânduri că «lupta doamnei Armand cu operatorul de salubrizare afectează interesele cetățenilor și este dusă cu incompetență și rea-credință, generând penalități împovărătoare la bugetul local, dar și cheltuieli suplimentare prin achiziții total netransparente»”, mai notează News.ro.

Seară frumoasă!

Protestele pandemiei was last modified: iulie 26th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: