„Sănătatea” în UE: Modelul polonez

1 sept. 2023
Vizualizari: 198

Catastrofa de la Crevedia scoate la iveală carențele legislației din România, care fac posibilă funcționarea unor stații GPL sau depozite de carburant, la limita legii, fără toate avizele și autorizațiile necesare, punând astfel în pericol viața locuitorilor din vecinătatea acestor obiective. Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, instituțiilor implicate în controlul național la benzinării, depozite, cisterne de carburant și puncte de alimentare GPL „să aplice legea cu strictețe” și oriunde găsesc nereguli să ia „măsuri ferme”.

„M-am coordonat cu domnul vicepremier și ministru de Interne. Văd că a pornit în forță și controlul național la benzinării, depozite cisterne de carburant, cu accent special pe cele 1.300 de puncte de alimentare cu GPL. Fac un apel și cer tuturor instituțiilor implicate să aplice legea cu strictețe și oriunde găsesc nereguli să ia măsuri ferme”, a afirmat Ciolacu, scrie Agerpres.

„Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro provocând tragedii de proporții nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm și legislația astfel încât cine nu are autorizație sau aviz de funcționare, mai ales pentru activități cu risc major, să răspundă și penal. În acest moment doar plătesc o amendă și își văd liniștiți de treabă, adică produc alte drame. Trebuie să depășim toate aceste situații complicate”, a mai spus Ciolacu, mai arată Agerpres.

Guvernul a mai aprobat, joi, acordarea unor ajutoare de urgență victimelor și familiilor afectate de tragedia de la Crevedia.

„Fiecare pacient transferat în străinătate va putea fi însoțit de un membru al familiei care va beneficia de un sprijin de 2.000 de euro lunar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, masă pe perioada spitalizării. Fiecare pacient internat într-o unitate medicală din țară poate fi, de asemenea, însoțit de un membru de familie care va beneficia de un ajutor în sumă de 2.000 lei lunar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și masă pe perioada spitalizării. De asemenea, pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate va fi acordat un ajutor de 1.500 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constanin, după ședința de Guvern, scrie Agerpres.

Și pentru că scriem despre incendiu, trebuie să amintim despre o tragedie evitată: „Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la trenul Regio 3331 Arad – Oradea, la intrarea în stația Oradea Vest”.

„CFR Călători informează că în această dimineață la intrarea în stația Oradea Vest s-a produs un incendiu la trenul Regio 3331 Arad – Oradea, fiind afectate ambele automotoare. Cei 20 de călători și personalul feroviar sunt în siguranță, trenul fiind complet evacuat”, au transmis reprezentanții companiei de transport feroviar, scrie Adevărul, care menționează că o comisie de cercetare va stabili cauzele care au generat incendiul.

Și tot Adevărul amintește un alt incendiu produs recent pe calea ferată.

„Un alt incendiu a afectat un automotor pe 23 august. Focul a izbucnit la compartimentul motor al unui automotor de pasageri care circula între Târnăveni (Mureș) și Cetatea de Baltă (Alba). În tren nu se aflau pasageri la momentul producerii incendiului. Din cauza producerii incendiului la automotor s-a aprins și vegetația uscată din proximitate. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Garda de intervenție Blaj (Alba) a intervenit miercuri, 23 august 2023, în cooperare cu SVSU Cetatea de Baltă (Alba), pentru localizarea și stingerea unui incendiu pe raza localității Cetatea de Baltă, izbucnit la motorul unui automotor, fără pasageri”, scrie Adevărul.

Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul adoptă ordonanța de urgență convenită cu sindicatele din domeniul sanitar, privind unele drepturi salariale, în special plata gărzilor și a voucherelor de vacanță.

„Adoptăm ordonanța de urgență convenită cu sindicatele din domeniul sanitar privind unele drepturi salariale, în special plata gărzii și plata voucherelor de vacanță. Este o promisiune pe care Guvernul României și-o respectă. Mă aștept ca și cadrele sanitare să răspundă pe măsură, așa cum au făcut medicii care au venit de acasă în noaptea tragediei de la Crevedia, să opereze urgent pacienții ajunși la spital”, a spus premierul, în debutul ședinței de Guvern, scrie Agerpres, amintind de creșterile de venit pentru toate categoriile de salariați obținute de Sanitas, în urma negocierilor de la finele lunii iunie.

Odată cu debutul lunii septembrie încep și înscrierile pentru programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat care sunt sumele primite pentru casarea unui vehicul uzat.

„Rabla Clasic are reguli mai simple pentru instituțiile publice. AFM a transmis că instituțiile publice și UAT-urile pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou. În plus, nu este nevoie să fie predat un autovehicul uzat. În cazul în care este aleasă variantă achiziționării unui autovehicul nou în schimbul casării a două vehicule uzate, prima este de 10.000 de lei. Este important de precizat că valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii”, notează Evenimentul Zilei.

„În ceea ce privește Programul Rabla Plus, solicitantul primește un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat. AFM a informat că pot fi predate maximum două autovehicule uzate. Valoarea finanțării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen; 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen; 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Fundația Soros nu se va retrage din Europa, așa cum se speculase în presa europeană, în ultimele săptămâni. Anunțul a fost făcut de Alex Soros, fiul miliardarului George Soros, care a vorbit despre noile ținte ale proiectelor fundației.

„Mai mult, vom continua să ne sprijinim fundațiile din Moldova și din Balcanii de Vest, în timp ce acele țări lucrează pentru aderarea la UE, pe care – în cazul Balcanilor – tatăl meu a susținut-o pentru prima dată în anii 1990”, a mai spus fiul miliardarului, scrie Evenimentul Zilei.

„De asemenea, ne vom menține – și vom crește eforturile noastre de a asigura un tratament egal pentru cea mai mare minoritate etnică a Europei, cele 12 milioane de romi (care trăiesc în principal în Europa de Est)”, a mai anunțat Alex Soros, noul șef al Fundației Soros, notează Evenimentul Zilei.

Ocupația rusească a dat joi start alegerilor în teritoriile din Ucraina, pe care le ocupă și care reprezintă aproximativ 20% din teritoriul Statului ucrainean.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Alegerile au loc în cadrul scrutinului regional din Rusia, preconizat pentru data de 10 septembrie. Este vorba despre desemnarea deputaților regionali și aleșilor municipali”, notează TASS, citată de AFP și Evenimentul Zilei.

„Scrutinele de regiunile aflate sub ocupația rusească urmau să aibă loc efectiv la 10 septembrie. Însă ocupația rusească în Ucraina organizează un «vot anticipat». Începând de joi – în regiunile Donețk și Zaporojie și – începrând de la 2 septembrie – în regiunile Herson și Lugansk. Este vorba despre desemnarea deputaților regionali și aleșilor municipali. Numeroase regiuni rusești urmează să voteze la 10 septermbrie pentru a-și desemna guvernatorii, parlamentarii regionali sau consiliile municipale. Nicio opoziție reală nu este reprezentată în acest scrutin, în contextul în care regimul lui Vladimir Putin depune eforturi să eradicheze orice voce critică în timpul ofensivei sale în Ucraina. Pentru a candida pentru postul de guvernator, un potențial candidat trebuie să fie aprobat de un anumit număr de funcționari municipali de rang înalt, în funcție de regiune. Acest așa-zis «filtru municipal», introdus într-o lege din 2012, reprezintă un obstacol insurmontabil pentru mulți candidați importanți ai opoziției”, mai arată Evenimentul Zilei.

În finalul Revistei, scriem despre o lege din Polonia care oferă copiilor, adolescenților și bătrânilor peste 65 de ani medicamente gratuite.

„Proiectul de lege a fost semnat marți, 29 august, de președintele polonez Andrzej Duda și prevede extinderea cercului de persoane care au dreptul la medicamente gratuite. Duda a inclus în acesta și persoanele sub 18 ani, precum și pe cele în vârstă de peste 65 de ani”, a informat Agenția de presă poloneză PAP, citată de Hotnews, scrie Libertatea.

„Președintele polonez a semnat legea, care este un amendament la legea existentă privind asistența medicală finanțată de stat și rambursarea cheltuielilor pentru medicamente, în prezența prim-ministrului Mateusz Morawiecki. Până la semnarea amendamentului, doar persoanele cu vârsta de peste 75 de ani aveau dreptul la medicamente gratuite, fiind pe lista Ministerului Sănătății”, a informat BTA, mai arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

„Sănătatea” în UE: Modelul polonez was last modified: septembrie 1st, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: