A fost aprobată prima cerere de plată din cadrul PNRR

16 sept. 2022
Vizualizari: 258

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild: „Putin trebuie să piardă acest război și să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”

„Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanșarea ofensivei ruse la sfârșitul lunii februarie, «de aceea susținem strângerea de probe» pentru o procedură în fața Curții Penale Internaționale”, a adăugat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.

„Bazele sistemului nostru de drept internațional cer să urmărim penal astfel de crime și, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a mai spus Ursula von der Leyen, notează Agerpres.

După ce USR a sesizat Comisia de la Veneția pe cele trei proiecte ale Legilor Justiției, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vine cu precizări.

„Aceste proiecte, în primul rând, nu mai sunt acum, dacă vreți, în gestiunea ministerului, sunt în gestiunea Parlamentului; în al doilea rând, această sesizare este făcută în cadrul unui proces de evaluare paralel cu MCV, este un proces de evaluare la nivelul APCE, proces prin care trec toate statele membre. (…) Reamintesc faptul că această evaluare a avut un rezultat pozitiv, raportul este preponderent pozitiv pentru România, în cadrul ei s-a cerut de către membri ai subcomitetului mandatat cu această evaluare și o revizuire a legilor de către Comisia de la Veneția, dar este, repet, un proces, o procedură separată de ceea ce cooperăm noi cu Comisia Europeană în cadrul MCV. Dar, ceea ce vreau să precizez este faptul că, atunci când am redactat aceste proiecte, ca și pe parcursul dezbaterii publice și al dezbaterii parlamentare, noi am ținut cont de aceste avize. (…) Am ținut cont, în elaborarea proiectelor, de avizul Comisiei de la Veneția”, a subliniat ministrul Justiției, scrie Agerpres.

Prima cerere de plată din cadrul PNRR  a fost aprobată. România va primi 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare și sumele din prefinanțare primite deja.

 „Sunt 3 miliarde de euro care susțin obiective precise de reformă și investiții care vor moderniza comunitățile, vor eficientiza instituțiile și vor revitaliza economia”, arată ministrul Marcel Boloș, notează News.ro.

„Mulțumim Comisiei pentru sprijinul constructiv și consecvent pe care ni l-a acordat pentru a reuși să ajungem la această evaluare pozitivă și la aprobarea primei cereri de plată. Sunt 3 miliarde de euro care susțin obiective precise de reformă și investiții care vor moderniza comunitățile, vor eficientiza instituțiile și vor revitaliza economia. Ritmul nostru de lucru, al ministerului pe care îl conduc împreună cu coordonatorii de reformă, cu Ministerul Finanțelor și cu prim-ministrul României va rămâne la fel de intens în perioada următoare, pentru a ne încadra în calendarul propus atât în ceea ce privește țintele și jaloanele cu termen de finalizare 30 septembrie, cât și depunerea celei de-a doua cereri de plată, în octombrie”, a declarat ministrul Marcel Ioan Boloș, mai scrie News.ro.

Premierul Ciucă a salutat decizia Comisiei Europene.

„Decizia de astăzi a Comisiei Europene, de a da aviz pozitiv primei cereri de plată din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe care România a depus-o la 31 mai, confirmă disponibilizarea sumei de 2,6 miliarde de euro pentru economia românească. Este rezultatul efortului coordonat la nivel guvernamental, concretizat în îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate de Guvern pentru ultimul trimestru al anului trecut și transpuse în reforme demarate în mai multe domenii. Valorificăm resursele de care România beneficiază prin PNRR și pregătim pentru această toamnă transmiterea celei de a doua cereri de plată, fundamentată pe realizarea a ceea ce ne-am asumat că facem în primele două trimestre ale acestui an, mai exact îndeplinirea a 51 de noi jaloane/ținte”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, scrie News.ro

„USR a lansat pachetul anticriză în care propune, prin două inițiative legislative depuse în Parlament, mai multe măsuri, printre care reducerea de la 19% la 5% a TVA la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie, eliminarea accizei pentru certificatele verzi și a taxei de cogenerare de pe facturi, precum și reducerea treptată a impozitării muncii”, scrie Agerpres.

Aceste două inițiative legislative ale USR au fost prezentate de deputatul Cristina Prună, într-o conferință de presă la Parlament.

Prună a spus că, „prin schema de compensare și plafonare pe care a dat-o Guvernul, consumatorii casnici primesc facturi de trei – patru ori mai mari decât anul trecut, iar statul a dat țepe companiilor pentru că a scos sute de mii de firme de la plafonarea prețului”, mai notează Agerpres.

„Prințul Paul al României, condamnat la 3 ani și patru luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, dat în urmărire și ulterior prins la Paris, a fost eliberat și pus sub control judiciar”, scrie G4Media.ro, citată de News.ro.

„Potrivit G4Media.ro, care citează surse judiciare, Prințul Paul a fost eliberat din închisoarea de la Paris după trei luni și plasat sub control judiciar de judecătorii Curții de Apel din capitala Franței. Prințul Paul, condamnat la 3 ani și patru luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și dat în urmărire în 18 decembrie 2020, a fost prins, în luna iunie, la Paris. El a fost găsit pe stradă, iar la verificări, a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile din Marea Britanie”, scrie News.ro.

„Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină, ci a devenit un «regim hibrid al autocrației electorale»”, a decis Parlamentul European într-un vot simbolic împotriva Guvernului lui Viktor Orban, relatează The Guardian, citat de News.ro.

„Deși votul nu are niciun efect practic, acesta sporește presiunea asupra autorităților UE de la Bruxelles de a nu rambursa miliarde de euro în numerar UE Ungariei, bani reținuți din cauza îngrijorărilor legate de corupție. Ungaria se luptă să convingă Comisia Europeană să elibereze 4,64 miliarde de euro din fonduri de recuperare post-Covid, înghețate de mai bine de un an. Budapesta încearcă să evite o procedură juridică separată care ar putea duce la deduceri din 24,3 miliarde de euro din fonduri de coeziune, bani destinații infrastructurii și dezvoltării economice”, mai scrie News.ro.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a început elaborarea unui proiect care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Barna Tánczos, scrie Cotidianul.

România liberă scrie că Blue Air anunță că nu garantează rambursarea banilor pe biletele anulate și condiționează eventualele despăgubiri de reluarea curselor și vânzarea companiei către un investitor privat.

„Pasagerii cărora li s-au anulat curse, cel puțin până pe 10 octombrie, au primit opțiunea de reprogramare a cursei, rambursarea în portofelul electronic Blue Air cu bonus de 25 % sau rambursarea biletelor achiziționate. (…) Rambursarea tuturor sumelor datorate pasagerilor pentru biletele achiziționate depinde esențial de reluarea operațiunilor și a activității de vânzare a Blue Air, mai anunță compania”, notează România liberă.

Seară liniștită!

A fost aprobată prima cerere de plată din cadrul PNRR was last modified: septembrie 16th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: