136 views
După ce mai bine de 30 de ani România și-a distrus economia, transformându-se într-o piață de consum, acum premierul Marcel Ciolacu anunță adoptarea Planului Național de Reindustrializare.
„Următorul pas este acum să adoptăm rapid Planul Național de Reindustrializare, aprobat deja în coaliție. Am fost zilele trecute în Oradea și Cluj, există un interes uriaș din partea mediului privat pe această temă. De aceea, trebuie să facem ultimele reglaje și să trecem prin Guvern acest proiect major pentru dezvoltarea economiei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, scrie Gândul.
„Industria românească se poate revigora şi poate redeveni un catalizator al economiei dacă primeşte sprijinul de care are nevoie. I-am cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul „România produce” – un proiect pe care l-am anunţat şi definit de când eram premier – şi al cărui scop este deblocarea potenţialului economic al ţării. Am decis astăzi în coaliţia de guvernare să sprijinim, prin acest plan concret, reindustrializarea României”, a menționat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, mai arată Gândul.
Intrarea în dezbaterea Comisiei juridice a proiectului PNL privind candidatura Președintelui României la alegerile parlamentare a fost amânată cu o săptămână pentru a da posibilitatea Biroului Electoral Central (BEC) şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP) să clarifice dacă este necesară modificarea legii în scopul menționat.
„La solicitarea mea, s-a stabilit termenul de raport săptămâna viitoare, luni, având în vedere faptul că Partidul Naţional Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesităţii sau nenecesităţii modificării legii pentru scopul urmărit de lege, respectiv participarea preşedintelui la încheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare (…). Noi, tehnic, am prezervat perspectiva ca proiectul să meargă mai departe. Am cerut procedură de urgenţă, va fi pe ordinea Comisiei juridice luni, în ipoteza în care nu modificăm această decizie, în raport de ce BEC şi AEP, dacă primim răspunsuri de acolo şi decizia politică va fi alta, atunci respectăm decizia politică”, a precizat liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, scrie Agerpres.
„Noi nu modificăm Constituţia, noi respectăm Constituţia şi reluăm o soluţie care a fost validată de Curtea Constituţională în 2004. L-am văzut pe domnul Zegrean spunând că (…) e neconstituţional. În 2004, domnul Zegrean era la Curtea Constituţională, da? S-a modificat Constituţia? Textul este acelaşi, am folosit acelaşi text special pentru a nu pemite pescuitul în ape tulburi. Adică, textul este identic cu cel de atunci, Constituţia e aceeaşi. Deci, pentru aceeaşi raţiune, pentru aceeaşi identitate, soluţia nu poate fi diferită”, a mai susţinut senatorul liberal, arată Agerpres.
Președintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu, declară că parlamentarii PSD vor vota împotriva proiectului PNL care permite președintelui în funcție să candideze la alegerile parlamentare.
„Pentru că sunt preşedintele Camerei, uneia dintre camerele Parlamentului, n-aş vrea să-mi exprim părerea personală. Reprezint Partidul Social Democrat, iar răspunsul nostru a fost foarte clar astăzi în şedinţa de Birou Permanent Naţional. Nu este nici momentul, nici prioritatea absolută pentru Partidul Social Democrat să votăm un asemenea proiect. Cred că în anul 2024 nu mai putem face modificări legislative pentru o singură persoană. Şi noi ne-am exprimat. Aşteptăm să vedem ce decid cei de la Partidul Naţional Liberal. Cert este că parlamentarii Partidului Social Democrat, în eventualitatea în care acest proiect de modificare va merge înainte, vor vota împotrivă”, a spus Daniel Suciu, notează Agerpres.
Liderul grupului USR din Senat, Narcis Mircescu, a susţinut că proiectul de lege inițiat de PNL ar trebui retras de inițiatori sau respins, cât de rapid de Parlament.
„Legea Iohannis, cum îi spunem noi, avea termen de raport astăzi (…) Termenul de raport al Comisiei juridice a fost modificat pentru 30 septembrie. Vom cere ca proiectul să ajungă astăzi în plen, prin suplimentarea ordinii de zi, pentru că astăzi trebuie respins. (…) O propunere legislativă cu dedicaţie pentru un singur om nu merită să stea prin sertarele Parlamentului, ca monedă de negociere pentru partidele aflate la putere. Este clar cu dedicaţie pentru un singur om pentru că următorul moment când se vor suprapune alegerile legislative cu prezidenţialele astfel încât un alt om să beneficieze de această modificare legislativă este 2044”, a spus senatorul USR Narcis Mircescu, relatează Agerpres.
„El a menţionat că dacă legea va trece de Parlament, USR o va ataca la Curtea Constituţională”, mai scrie Agerpres.
Presa mai scrie că Gigi Becali, patronul FCSB, revine în viața politică. Acesta a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale și va candida pe listele AUR la alegerile parlamentare.
„M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George Simion la alegerile prezidențiale. Eu nu doar că îl voi susține pe el, dar voi candida pe listele AUR pentru Camera Deputaților. Atât pot să vă spun pentru moment”, a declarat Gigi Becali pentru Fanatik, scrie România liberă.
„După anunț, Gigi Becali a plecat în comuna Pechea, din județul Galați, să ducă ajutoare. Simion a spus că Becali se va implica în reconstrucția gospodăriilor afectate de inundațiile din Galați. Liderul AUR și-a întrerupt campania electorală pentru prezidențiale și a mers să ajute sinistrații alături de Becali”, mai notează România liberă.
Presa mai consemnează azi o declarație a ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit căruia Guvernul nu respinge posibilitatea de a prelungi plafonarea prețurilor la energie și după 31 martie 2025.
„Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a spus Burduja sâmbătă, 21 septembrie, pentru Ziarul Unirea, scrie Libertatea.
„Pregătim înfiinţarea rapidă a unui comitet interministerial, compus inclusiv din cadre universitare ale facultăţilor de drept şi din domeniul energetic, care să contureze viitorul mecanism de sprijin, după 1 aprilie 2025, al consumatorilor vulnerabili precum şi de combatere a sărăciei energetice. Pentru viitor, analizăm oportunitatea transformării acestei compensări într-o obligaţie de serviciu public, care se pliază mai bine tradiţiei administrative româneşti”, a mai arătat Burduja, mai notează Libertatea.
Seară liniștită!