Campionii facturilor mari

18 mai 2022
Vizualizari: 514

România, una dintre țările cu cel mai mic venit pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, este prima, când e vorba de prețul plătit la energia electrică și la gaze. Despre acest subiect scrie azi Adevărul.

România înregistrează cele mai mari prețuri medii zilnice din Europa, în tranzacțiile din piață, alături de Bulgaria. Luni, 16 mai, România plătea în medie 239,76 euro pe MWh, în timp ce țări bogate precum Suedia și Norvegia plătesc 71,43 euro pe MWh, respectiv 92,95. Prețurile la energie continuă să crească în Europa, iar cele mai afectate sunt țările sărace precum România și Bulgaria. Profit.ro scrie că cele două țări au ajuns să plătească cele mai mari prețuri medii zilnice dintre țările continentului, de aproape patru ori mai mult decât Suedia și de două ori și jumătate mai mult decât Norvegia”, relatează Adevărul.


„Ca și cum nu ar fi de ajuns că România plătește printre cele mai mari prețuri pe energie, Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, care poate acoperi aproximativ 10% din consumul intern, a intrat în revizie programată și va redeveni funcțională doar la finalul lunii iunie. Totodată, o unitate de la Porțile de Fier funcționează deja la o putere redusă de 100 MW (de la 194 MW), din cauza unor probleme tehnice”
, mai arată Adevărul.

Creșterea prețurilor la energie se regăsește azi în creșterile galopante a prețurilor la bunuri și servicii. Multe dintre companii sunt afectate de majorările prețurilor la energie. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că în coaliție se lucrează la un nou pachet de măsuri economice pentru companii, care să intre în vigoare în a doua parte a acestui an.

„«Alături de colegii din coaliție, am decis să demarăm discuții pentru un nou pachet de măsuri economice care să intre în vigoare în a doua parte a anului. Ne vom concentra ca majoritatea acestor programe să poată fi decontate din fondurile europene. Vrem să ajutăm firmele românești să reziste crizei energetice care pare să se prelungească. Vom încerca să punem la dispoziție noi instrumente prin care să poată investi în energie, mai ales în energia regenerabilă»”, a spus Ciolacu la o întâlnire cu oamenii de afaceri, scrie Digi 24.

«Prioritățile noastre sunt stimularea muncii și sprijinirea companiilor românești. De aceea, orice măsură fiscală vom discuta la nivel politic, să fiți convinși că o vom prezenta mediului de afaceri, într-un dialog transparent și responsabil. Și noi și dvs. avem aceeași țintă: o economie care să se dezvolte cu firme solide și angajați care să știe că locurile lor de muncă sunt stabile și bine plătite»”, a mai spus președintele PSD, mai arată Digi 24.

„Președintele PSD a adăugat că orice modificări la Codul fiscal vor fi discutate cu mediul de afaceri”, mai scrie Digi 24.

Presa consemnează azi și poziția premierului Ciucă față de modificările fiscale aflate în analiza guvernului.

„Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, despre declarațiile privind introducerea impozitului progresiv, că vrea să facă o clarificare și a precizat că anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare și nu vom avea taxe noi. Șeful Executivului a anunțat că ieri după amiază s-a stabilit, în cadrul coaliției, ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se facă o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanții instituțiilor de specialitate, cu mediul de afaceri și cu întregul mediu asociativ, prin care vor căuta ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal. Termenul pentru această analiză este de două săptămâni”, relatează News.ro.

„«Nu cred că în momentul de față trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condițiile în care vedem cu toții care este contextul în care ne desfășurăm activitatea»”, a spus premierul Ciucă, precizând că „«un anunț se va face după ce la Ministerul Finanțelor se vor finaliza aceste analize»”, scrie News.ro.

„«Vreau să fac o clarificare: anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluții pentru optimizarea fiscală»”, a spus premierul, mai notează News.ro.

Ministerul de Externe anunță, miercuri, că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse.

„«În continuarea demersurilor întreprinse în susținerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva acestui stat, autoritățile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția ONU privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid din 1948»”, a transmis, miercuri, ministerul de Externe, într-un comunicat de presă, scrie News.ro.

Potrivit documentului, acest demers al României de a interveni în procesul menționat are loc la solicitarea expresă a părții ucrainene, transmisă de ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba omologului român Bogdan Aurescu cu ocazia vizitei pe care ministrul ucrainean a efectuat-o la București, la 22 aprilie 2022”, mai notează News.ro.

„La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de inițiere a procedurilor contra Federației Ruse la CIJ, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția din 1948 privind prevenirea și reprimarea crimei de genocide”, explică în încheierea articolului News.ro.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că războiul din Ucraina ar putea genera apariția unor cazuri de holeră.

«Până în prezent, OMS a verificat 226 de atacuri asupra asistenței medicale în Ucraina. Asta înseamnă aproape trei atacuri pe zi începând cu 24 februarie. Acestea s-au soldat cu cel puțin 75 de morți și 59 de răniți»”, a declarat Kluge în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, conform Reuters, citat de Cotidianul.

„«Aceste atacuri nu sunt justificabile, nu sunt niciodată OK și trebuie investigate. Niciun profesionist din domeniul sănătății nu ar trebui să fie nevoit să ofere asistență medicală pe muchie de cuțit»”, a adăugat Hans Kluge, scrie Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Managerul de incidente al OMS în Ucraina, Dorit Nitzan, a declarat că orașul Mariupol din sudul țării, care este acum controlat de forțele rusești după săptămâni de asediu și bombardamente intense, se numără printre zonele ocupate în care există un risc de holeră. Holera este o boală diareică acută care se transmite cu ușurință, prin consumul de alimente sau apă contaminată cu bacteria Vibrio cholera”, mai arată Cotidianul.

În finalul Revistei vă prezentăm o știre inedită care vine din Rusia.

„Pe site-ul agenției de presă Tass rușii sunt îndrumați să obțină pașapoarte care să le asigure statutul de cetățeni ai UE, în contextul în care, din cauza sancțiunilor economice impuse de țările occidentale, mulți ruși s-au văzut în imposibilitatea de a-și păstra locurile de muncă la corporațiile din Vest și au părăsit Federația Rusă. Cetățeniile scoase la vânzare sunt cea română, care costă 3000 de euro, bulgară, care poate fi cumpărată cu 4000 de euro și poloneză, la prețul de 2000 de euro. Companiile care garantează obținerea cetățeniei UE anunță și întreg pachetul de acte pe care îl primește cel care își dorește  «achiziționarea» cetățeniei”, scrie Digi 24.

 Seară frumoasă! 

 

 

 

 

Campionii facturilor mari was last modified: mai 18th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: