2,75 miliarde de euro, pentru România

12 oct. 2022
Vizualizari: 518

Deschidem Revista din această seară cu o veste importantă, care vine de la Comisia Europeană: au fost aprobate primele programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Vest și Programul Regional Sud-Muntenia, cu o alocare totală de peste 2,75 miliarde de euro.

„Atât Programul Regional Vest, cât și Programul Regional Sud-Muntenia propun intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear”, se arată în comunicatul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), transmite Agerpres.

„Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro și au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competențe administrative și financiare de la nivelul administrației publice centrale la nivelul administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora”, mai scrie Agerpres.

„Franța își va consolida prezența militară în cadrul NATO în România, unde va trimite în săptămânile următoare o companie «de vehicule blindate de infanterie» și un escadron de tancuri Leclerc, a anunțat, marți, ministrul francez al Forțelor armate (ministrul Apărării), Sébastien Lecornu”, relatează AFP și Reuters, citate de România liberă.

„Această decizie a Președintelui Emmanuel Macron de a ne «spori postura defensivă pe flancul de est al Europei» a fost luată «ținând cont de situația pe flancul oriental al NATO» și «de violența luptelor în Ucraina», a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a salutat decizia președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România.

Potrivit unui mesaj transmis pe Twitter, marți, de președintele Iohannis, acesta salută decizia președintelui Macron de a trimite  blindate și tancuri în România.

„Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a arătat pe Twitter, marți, Klaus Iohannis, potrivit Agerpres, citat de România liberă.

Și tot Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru data de 25 octombrie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

„«Conform sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: 1. Evoluții privind situația de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Implicații pentru România; 2. Îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina; 3. Raport privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancțiuni, instituit pe plan internațional, în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022; 4. Măsuri privind modernizarea Armatei României», potrivit anunțului de presă al Administrației Prezidențiale”, notează News.ro.

Agerpres mai scrie azi că Ucraina a primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T livrat de Germania.

În Ucraina a început o nouă eră a apărării antiaeriene. Sistemele Iris-T din Germania au sosit deja. Vin și NASAMS americane, a anunțat ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov”, scrie Agerpres.

„Nu e decât începutul. și avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul”, a mai arătat ministrul Reznikov, mai notează Agerpres.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat în mod oficial UNESCO să adauge orașul istoric portuar ucrainean Odesa pe lista siturilor din patrimoniul mondial.

Președintele Zelenski a declarat, marți, că „un total de 540 de obiecte de patrimoniu cultural, instituții culturale și clădiri religioase (au fost) deteriorate de loviturile rusești în Ucraina în timpul războiului de amploare din 24 februarie”, notează News.ro, citând surse CNN. 

„Trebuie să transmitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a patrimoniului nostru comun”, a spus Zelenski, într-un discurs preînregistrat în fața celor 58 de state membre ale Consiliului Executiv al UNESCO.

„Unul dintre pașii pentru acest lucru ar trebui să fie conservarea centrului istoric din Odesa – un oraș frumos, un port important al Mării Negre și o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite țări. Împreună cu partenerii noștri, am pregătit dosarul de nominalizare a orașului Odesa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO”, a mai adăugat Zelenski, scrie News.ro.  

Se întâmplă în Franța: fostul premier francez Edouard Philippe este convocat la 24 octombrie în fața Curții de Justiție a Republicii (CJR) și riscă o inculpare pentru posibile nereguli în modul în care guvernul a gestionat epidemia de COVID-19.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele partidul Horizons, apropiat de majoritatea prezidențială a lui Emmanuel Macron, va fi audiat pentru infracțiuni precum punerea în pericol a vieților altora și abținerea voluntară de la lupta împotriva unui dezastru, a confirmat marți Parchetul General de pe lângă Curtea de Casație, în urma unei solicitări a AFP pe baza unei informații apărute în cotidianul Le Monde”, scrie Cotidianul.

„La finalul interogatoriului, el ar putea de asemenea să scape de inculpare, fiind plasat sub statutul mai favorabil de martor asistat, dacă va reuși să îi convingă pe judecători că nu există în acest moment suficiente indicii grave sau concordante împotriva sa”, mai notează Cotidianul

Seară liniștită!

 

2,75 miliarde de euro, pentru România was last modified: octombrie 28th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: