Austria impune noi controale la graniţele sale

18 oct. 2023
Vizualizari: 182

Judecătorii CCR au respins miercuri sesizarea opoziției, la pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, decizând astfel că legea este constituțională. După publicarea motivării CCR, legea va merge la promulgare, la Președintele Klaus Iohannis.

„CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic și unitare, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public și reducerea cheltuielilor statului”, a declarat președintele Curții Constituționale, Marian Enache, scrie News.ro.

„În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigențele Constituției și a jurisprudenței CCR”, a mai spus Enache, mai arată News.ro.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns miercuri în Israel, unde se întâlnește cu premierul Benjamin Netanyahu și cu familiile unor cetățeni americani care, acum, sunt ținuți ostatici de Hamas.

„Avionul Air Force One a aterizat pe aeroportul internațional Ben Gurion iar președintele Biden a fost întâmpinat pe aeroport de premierul Netanyahu. Scopul vizitei președintelui Biden este de a demonstra sprijinul SUA pentru Israel, în lupta contra teroriștilor din Hamas”, scrie România liberă.

„Acum câteva zile, când Casa Albă anunțase această inițiativă diplomatică, intenția președintelui Biden fusese de a efectua un turneu diplomatic, mai întâi în Israel, apoi în Iordania, unde s-ar fi întâlnit cu regele Iordaniei, cu președintele Egiptului și cu președintele Autorității Palestiniene. Dar vizita în Iordania a președintelui Biden a fost anulată, după catastrofa care s-a produs, la data de 17 octombrie 2023, la spitalul din Gaza City, unde o explozie urmată de un incendiu ar fi ucis, conform surselor din Gaza, circa 500 de palestinieni, mai arată România liberă.

„Sute de palestinieni au manifestat marți seara la Ramallah, în Cisiordania ocupată, cerând demisia președintelui Mahmoud Abbas, în contextul războiului dintre Israel și Hamas, la putere în Gaza”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„«Plecați», «Poporul vrea plecarea președintelui», au scandat manifestanții, care s-au adunat la scurt timp după un atac israelian asupra unui spital din Gaza soldat cu cel puțin 200 de morți, potrivit Hamas, la putere în acest teritoriu palestinian”, mai notează Agerpres.

Israelul neagă atacul asupra spitalului din Gaza, învinovățind Jihadul Islamic Palestinian.

„Armata israeliană a organizat o conferință de presă pentru a prezenta ceea ce susține că sunt dovezi că gruparea Jihadul Islamic Palestinian este responsabilă pentru explozia de la spitalul Al Ahli. Mai exact, imagini video despre care spune că arată că a fost vorba despre lansarea eșuată a unei rachete și o înregistrare audio despre care spune că surprinde un dialog între membri ai Hamas, care afirmă și ei că racheta a fost lansată din Gaza. (…) Potrivit înregistrării publicate de Ministerul de Externe din Israel, unul din luptătorii Hamas afirmă că «nu a văzut niciodată o rachetă ca aceasta», în timp ce celălalt îi transmite că provine de la Jihadul Islamic Palestinian și a fost trasă din cimitirul din spatele spitalului”, scrie Libertatea.

Jihadul Islamic neagă cele susținute de israelieni.

„Israelul minte, prezintă versiuni contradictorii ale atacului asupra spitalul din Gaza”, a transmis organizația teroristă, citată de publicația israeliană Haaretz, mai scrie Libertatea.

Austria surprinde din nou Europa.

„Viena a introdus controale la frontiera cu Cehia, cu scopul de a descuraja traficanții de migranți. Aceștia ar fi putut să schimbe traseul după ce Germania a decis să-și consolideze supravegherea la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția”, relatează AFP, citată de Capital.

„Măsura a intrat în vigoare la miezul nopții de marți spre miercuri, a anunțat Ministerul de Interne. Austria, care a informat Comisia Europeană (CE) cu privire la decizie, vrea astfel să împiedice mafia trecătorilor. Traficanții ar fi putut să-și modifice itinerariiile, a anunțat ministrul de Interne Gerhard Karner. Viena a mai impus, în octombrie, și alte controale la frontierele cu Slovacia, la fel Cehia și Polonia. Guvernul austriac speră astfel să mențină o tendință de scădere a migrației înregistrată în ultimele luni, în contextul în care presiunea migrației crește în Uniunea Europeană (UE)”, mai notează Capital.

În finalul Revistei, ne oprim asupra unui anunț al companiei Tesla. „Autoritatea de reglementare auto din SUA a declarat marți că Tesla va rechema 54.676 de vehicule Model X fabricate între 2021-2023, deoarece controlerul vehiculului este probabil să nu detecteze scăderea lichidului de frână și să nu afișeze o lumină de avertizare”, transmite Reuters, citat de News.ro.

„Tesla a lansat gratuit o actualizare software over-the-air (OTA), pentru a remedia problema, a declarat Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA). Producătorul de vehicule electrice nu are cunoștință de accidente, răni sau decese care ar putea fi legate de această afecțiune, începând cu 10 octombrie, a adăugat autoritatea de reglementare”, mai scrie News.ro.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Austria impune noi controale la granițele sale was last modified: octombrie 18th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: