109 views
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor.
„Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ţi respecţi angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi din punctul meu de vedere trebuie să înceteze”, a declarat premierul Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, notează News.ro.
„Ca premier al României, am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a mai arătat Ciolacu, scrie News.ro.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că varianta corectă pentru organizarea alegerilor prezidențiale este 30 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 8 decembrie pentru turul al doilea.
„Eu cred că cealaltă variantă ar fi primul tur undeva la sfârşitul lunii noiembrie, 30 noiembrie, şi pe 8 decembrie turul doi. Deci este o variantă corectă, din punctul meu de vedere, şi dacă va fi o întâlnire eu voi susţine acest calendar, această variantă”, a afirmat Kelemen Hunor, într-o emisiune la RFI, scrie România liberă.
„Pentru mine rămâne această întrebare – cum poţi să ai încredere în cei care au anunţat un calendar şi îşi schimbă cuvântul, nu îşi respectă cuvântul dat? Nu este prima dată”, a mai declarat Kelemen Hunor, notează România liberă.
Premierul Marcel Ciolacu anunţă noi măsuri care vin în sprijinul salariaţilor din mediul privat, dar şi al bugetarilor.
„Din partea Finanțelor vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern, scrie ziarul Gândul.
„Și tot astăzi, vom îngheța și punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a mai spus premierul Ciolacu, scrie Gândul.
Diana Șoșoacă, președintele SOS România, a solicitat reexaminarea prevederilor Tratatului NATO și organizarea unui referendum național privind apartenența României la Alianța Nord-Atlantică.
„TRATATUL N.A.T.O – cea mai agresivă, incitantă, periculoasă și potențial distructivă Alianță militară din istoria umanității! Evoluția Tratatului Atlanticului de Nord, de la înființarea sa până în prezent, a dovedit cu prisosință, fără doar și poate, că acest Tratat militar s-a constituit într-un instrument de opresiune a popoarelor, la îndemâna exclusivă a S.U.A., pentru promovarea, apărarea și dezvoltarea intereselor economice ale S.U.A., nicidecum un Tratat Militar Defensiv, menit să apere pacea și democrația mondială așa cum este declarat”, susține senatoarea Diana Șoșoacă, potrivit unui comunicat transmis de SOS România, scrie România liberă.
Mario Alexandru Fojică, tânărul care, în vara anului trecut, a înjunghiat mortal o fată în Grădina Botanică din Craiova şi l-a rănit grav pe prietenul acesteia, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Dolj la 15 ani de detenţie.
„Aplică inculpatului Fojică Mario-Alexandru, minor la data săvârşirii faptelor, măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe perioada maximă de 15 (cincisprezece) ani pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – omor calificat, (…) – tentativa la omor calificat, (…) – port fără drept de obiecte periculoase, (…) – folosirea fără drept de obiecte periculoase (…). În baza art. 134 alin. 2 Cod penal dispune executarea măsurii educative aplicate prin prezenta hotărâre inculpatului Fojică Mario-Alexandru într-un penitenciar”, se arată în decizia postată pe portalul instanțelor de judecată, scrie Agerpres.
„Totodată, Tribunalul Dolj îl obligă pe inculpat, în solidar cu părţile responsabile civilmente Fojică Constantina şi Fojică Marius, la plata sumelor totale de 600.000 euro şi 200.000 lei cu titlu de despăgubiri morale către părţile civile din dosar şi a sumei de aproape 60.000 de lei cu titlul de despăgubiri material. Decizia nu este definitivă”, mai arată Agerpres.
Războiul din Ucraina a fost una dintre temele dezbătute joi seară în prima confruntare electorală din 2024 dintre Joe Biden și Donald Trump, candidați la prezidențialele din SUA, din noiembrie. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit joi, 27 iunie, despre organizarea unui al doilea summit pentru pace, precizând că „nu vrem ca acest război să dureze ani întregi”.
„Fostul președinte Donald Trump a susținut că ar putea ajunge cu ușurință la o înțelegere între Kiev și Moscova dacă va câștiga scrutinul și l-a criticat pe președintele Volodimir Zelenski, în timp ce actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, și-a menținut sprijinul pentru continuarea ajutorului militar acordat Ucrainei și pentru un NATO puternic”, scrie Libertatea.
„Un plan de acțiune detaliat ar trebui să fie pregătit pentru a fi luat în considerare la cel de-al doilea summit de pace pentru Ucraina în următoarele câteva luni”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, la Bruxelles, pe 27 iunie, relatează agenția Ukrinform, mai scrie Libertatea.
„Nu avem prea mult timp. Avem o mulțime de răniți, uciși, atât militari, cât și civili. Așa că nu vrem ca acest război să dureze ani întregi. Prin urmare, trebuie să pregătim acest plan și să îl punem pe masă la al doilea summit pentru pace”, a declarat Zelenski, spunând că Ucraina vrea ca discuțiile să fie deschise, mai arată Libertatea.
Seară liniştită!