Moartea Reginei Elisabeta a Marii Britanii, resimţită în întreaga lume

9 sept. 2022
Vizualizari: 328

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi seară, la Castelul Balmoral, la vârsta de 96 de ani, întristând o lume întreagă.

România liberă consemnează declarația prințului Charles, noul rege al Marii Britanii, după moartea mamei sale.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei Suverane prețuite și a unei Mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth, precum și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și de schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de respectul și de afecțiunea profundă pe care i-o purtam Reginei”, a spus prințul Charles, scrie România liberă.

Cotidianul prezintă azi reacțiile unor oameni politici la aflarea veștii morții Reginei Marii Britanii.

Premierul britanic Liz Truss a vorbit, joi seara, în fața Downing Street despre decesul Reginei Elisabeta a Marii Britanii.

„Suntem cu toții devastați”, a spus premierul britanic, arătând că aflarea veștii morții Reginei este un șoc uriaș pentru națiune și pentru lume”, relatează Cotidianul.

Conform BBC, citat de Cotidianul, Liz Truss a descris-o pe Regină ca fiind „o stâncă pe care a fost construită Marea Britanie modernă”, adăugând: „Marea Britanie este marea țară care este astăzi datorită ei”.

„Devotamentul ei față de datorie este un exemplu pentru noi toți”, a mai spus premierul Liz Truss, notează Cotidianul.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, deplânge dispariția Reginei Elisabeta a II-a.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franței, o Regină a inimii care și-a lăsat amprenta asupra țării sale și a secolului său”, susține Președintele Emmanuel Macron, scrie Cotidianul.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. A definit o eră”, transmite Casa Albă, într-un mesaj postat pe site-ul oficial, notează Cotidianul.

„Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență stabilizatoare și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv pentru mulți dintre cei care nu și-au cunoscut țara fără ea. O admirație durabilă pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele șapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent și ale unui progres al demnității umane. Ea a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simți o legătură personală și imediată – fie că au auzit-o la radio când era o tânără prințesă vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru încoronarea ei, fie că au urmărit pe telefon ultimul ei discurs de Crăciun sau Jubileul de platină. Iar ea, la rândul ei, și-a dedicat întreaga viață în slujba lor”, se arată în mesajul lui Jill și Joe Biden, postat pe site-ul oficial al Casei Albe, după decesul Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, scrie Cotidianul.

„Susținută de iubitul ei prinț Philip timp de 73 de ani, Regina Elisabeta a II-a a condus întotdeauna cu grație, cu un angajament de nezdruncinat față de datorie și cu puterea incomparabilă a exemplului ei. Ea a îndurat pericolele și privațiunile unui război mondial alături de poporul britanic și i-a mobilizat în timpul devastării unei pandemii globale pentru a privi spre zile mai bune. Prin dedicarea sa față de patronatele și organizațiile caritabile pe care le patronează, a sprijinit cauze care au ridicat oamenii și au extins oportunitățile. Manifestând prietenie și respect față de națiunile nou-independente din întreaga lume, ea a înălțat cauza libertății și a încurajat legături durabile care au contribuit la consolidarea Commonwealth-ului, pe care l-a iubit atât de mult, într-o comunitate care să promoveze pacea și valorile comune. Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate și o constanță de neegalat, care a aprofundat alianța fundamentală dintre Regatul Unit și Statele Unite. Ea a contribuit la a face ca relația noastră să fie specială”, se mai arată în mesajul amintit, notează Cotidianul.

Președintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe Regatului Unit pentru „pierderea ireparabilă” a Reginei Elisabeta a II-a.

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că Regina „s-a bucurat ,pe bună dreptate, de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de autoritate pe scena internațională”, relatează Agerpres.
„Vă doresc curaj și puterea de a îndura în fața acestei pierderi grele și ireparabile. Permiteți-mi să vă transmit sincere condoleanțe și sprijin către membrii familiei regale și către întregul popor al Marii Britanii”,
a mai transmis liderul de la Kremlin, notează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la moartea Reginei Elisabeta a II-a.

„Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a șapte decenii, a modelat istoria modernă și reprezintă un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a scris șeful statului pe Twitter, mai scrie Agerpres.

Școlile s-au deschis și, cum era firesc, lumea se gândește la gripele sezoniere, dar și la COVID-19. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că, pentru prevenirea COVID-19 în școli, va fi menținut planul de până acum, în care contează nu numărul de infectări, ci capacitatea sistemului medical de a primi persoanele infectate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„La începutul acestui an am elaborat un set de recomandări pe care le-am transmis Ministerului Educației, a fost distribuit Inspectoratelor Școlare, directorilor de unități de învățământ. Sunt câteva lucruri simple pe care le avem cu toții la îndemână. Aceste măsuri sunt universale, previn și infecția cu coronavirus, previn și gripa, pentru că e posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de 2-3 ani, și nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reușit să mențină școlile deschise”, a declarat ministrul Rafila, scrie News.ro.

„Remarcați faptul că în anul 2022, practic, în ciuda vremurilor pandemice, valul 5 și 6, școlile nu au fost închise pentru că abordarea nu a fost legată de numărul de cazuri, ci de capacitatea sistemului medical de a primi persoane infectate. Am dezvoltat în paralel serviciile ambulatorii. Acum avem experiență, e bine să continuăm cu acest model de bună practică care și-a dovedit experiența, a ținut școlile deschise, economia deschisă și viața socială deschisă”, a mai susținut Alexandru Rafila, arată News.ro.

Compania aeriană românească low-cost Blue Air a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va relua zborurile din 10 octombrie a.c.

„Zborurile Blue Air au fost întrerupte din 6 septembrie, în urma popririi pe conturile companiei. În comunicat, Blue Air le cere scuze pasagerilor și mulțumește companiei TAROM pentru ajutorul oferit la repatrierea călătorilor, premierului Nicolae Ciucă, dar și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Apoi anunță că zborurile vor fi reluate din 10 octombrie, cu aproape o lună mai târziu decât anunțase inițial”, scrie Libertatea.

„Blue Air a anunțat, pe 6 septembrie, că toate zborurile operate din România au fost suspendate și că măsura este valabilă până pe 12 septembrie. Compania low-cost a acuzat poprirea tuturor conturilor companiei, iar decizia Blue Air a generat haos pe aeroporturi. Pe 7 septembrie, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că a suspendat poprirea conturilor și că a stabilit eșalonarea datoriei la stat pe 12 luni. În aceeași zi, Blue Air a transmis că va relua zborurile, fără să precizeze când”, mai notează Libertatea.

O altă companie, de această dată națională, Air Moldova, anunță că reia zborurile către Moscova.

„Transportatorul național al Republicii Moldova a anunțat că zborurile sunt reluate de la 1 octombrie, pentru a satisface cererea mare de călătorii a cetățenilor moldoveni aflați în Rusia”, relatează publicația rusă Kommersant, citată de Libertatea.

„Air Moldova a sistat în februarie cursele între Chișinău și Moscova, ca răspuns la invazia rusă. Compania a decis acum să reia zborurile, invocând «numeroase solicitări ale cetățenilor Republicii Moldova care doresc să se întoarcă acasă sau să se reîntâlnească cu familiile lor», a transmis Air Moldova, într-un comunicat. Reprezentanții companiei au menționat că decizia de reluare a zborurilor are legătură și cu cerințele călătorilor de a utiliza biletele achiziționate în perioada pandemică și după sistarea zborurilor din luna februarie”, mai notează Libertatea.

Seară liniștită!

Moartea Reginei Elisabeta a Marii Britanii, resimțită în întreaga lume was last modified: septembrie 9th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: