Coaliţia de guvernare vrea schimbarea Avocatului Poporului

26 mai 2021
Vizualizari: 270

PNRR urmează să fie transmis oficial, luni, la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Kelemen Hunor, care și-a exprimat speranța că, în urma discuțiilor purtate, toată lumea s-a lămurit că PNRR este „un proiect bun”.

„Este un plan care trebuie susținut de toată lumea, care necesită și niște reforme, fiindcă vorbim de două componente, sunt granturile și sunt împrumuturile. Pentru fiecare stat membru există o așteptare, sunt niște criterii pentru fiecare stat, ce reforme trebuie să facă, fiindcă totuși sunt banii contribuabililor și trebuie să-ți faci niște reforme prin care poți să susții economia pe termen mediu, pe termen lung, dacă investești în anumite sectoare. Și există și câteva așteptări legate de componenta verde și legate de digitalizare. Și de aceea au fost multe, multe discuții”, a afirmat Kelemen Hunor, scrie România liberă.

Celălalt vicepremier, Dan Barna, anunță că va fi elaborată o nouă lege a pensiilor. Cel puțin, așa a decis coaliția, în ședința de marți seară.

„În momentul de față e foarte clar, și acesta e un angajament, că vorbim despre o nouă lege a pensiilor”, a spus vicepremierul Dan Barna, după ședința coaliției de guvernare, scrie Digi 24.

„Declarațiile vin în condițiile în care, în ultimele zile, au existat discuții în spațiul public privind pensionarea anticipată și perioada minimă de cotizare la pensie. În timp ce PSD susține că Guvernul Cîțu s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că sunt «minciuni gogonate»”, mai notează Digi 24.

Comisiile juridice ale Parlamentului au decis, marți, să propună plenului reunit revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, care a fost numită în funcție în iulie 2019.

„Conform Legii de organizare și funcționare a instituției Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcție, incompatibilitate cu alte funcții publice sau private, imposibilitate de a-și îndeplini atribuțiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”, relatează News.ro.

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că o eventuală schimbare a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului nu are nimic „extravagant”.

„Este o procedură legală, constituțională, care a mai fost pusă în practică. Dacă o evaluare ajunge la această concluzie, se întâmplă, se va mai întâmpla în România, nu este nimic extravagant. Probabil vom ajunge și noi în stadiul în care aceste instituții vor avea niște conduceri care să nu fie schimbate. Legiuitorul lasă posibilitatea de a revoca”, a spus Hunor la TVR, scrie Digi 24.

Comisiile juridice reunite din Parlament au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului, pentru anii 2019 și 2020. Este primul pas spre demiterea lui Renate Weber, urmând ca plenul reunit să voteze raportul comisiilor. În cazul unui vot de respingere, Avocatul Poporului este demis”, mai notează Digi 24.

Despre ședința comisiilor juridice reunite, menționată anterior, scrie și România liberă.

„Parlamentarii PSD și AUR s-au retras de la audierea Renatei Weber în ședința comisiilor juridice în care se discută rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului. (…) Nicușor Halici a anunțat că grupurile PSD se retrag din sală. (…) De asemenea, parlamentarii AUR s-au retras și ei de la audieri, catalogând situația ca fiind «rușinoasă»”, relatează România liberă.

„Este un simulacru de ședință comună. Vreți să schimbați Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de CCR. Probabil va fi ultimul bastion Curtea Constituțională. E un obstacol Avocatul Poporului în a vă respecta obligațiile pe care le aveți pentru terțe părți, nu față de români”, a spus Halici, după o pauză de consultări, scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Coaliția de guvernare vrea schimbarea Avocatului Poporului was last modified: mai 26th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: