Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a fost invitat la Kiev

29 mart. 2023
Vizualizari: 252

Sustenabilitatea sistemului de pensii este un subiect aflat azi pe agenda mai multor țări europene. În România, angajamentele luate de stat prin PNNR obligă Parlamentul și Guvernul să realizeze cât mai repede o reformă a sistemului de pensii. Comisiile reunite juridică, de apărare și de muncă din Senat au adoptat, marți, amendamentele PSD, PNL și UDMR pentru Proiectul de lege privind pensiile speciale.

„Amendamentele Opoziției au fost respinse în bloc, fără a fi dezbătute individual. Într-o procedură dictată de senatorii majorității parlamentare, au fost discutate cu prioritate amendamentele depuse de PSD, PNL și UDMR pentru pensiile speciale. (…) Unele amendamente depuse luni au fost modificate marți în cadrul Comisiei din cauza unor erori. Senatorii USR nu fuseseră informați de aceste schimbări. (…) Voturile în favoarea amendamentelor depuse de PSD, PNL și UDMR nu au fost numărate individual, ci doar voturile împotrivă sau abținerile. Senatorii USR au atras de mai multe ori atenția că nu știu cine sunt parlamentarii care votează online, deoarece ei nu apar pe ecranul de ședință”, scrie Libertatea.

Proiectul de lege a intrat, azi, la votul final în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, marți, că sistemul de pensii trebuie reformat în așa fel încât să fie echitabil și sustenabil. Șeful statului a fost chestionat pe tema raportului favorabil dat de comisiile de specialitate din Senat la Proiectul de lege inițiat de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

„Știți că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea, dar pot să vă confirm ceea ce am spus și ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles: pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă și nu numai pentru pensionari, ci și pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în așa fel încât să fie echitabil și să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și că aceste pensii pot fi plătite și peste zece, peste 20 și peste 30 de ani, despre asta vorbim, restul sunt discuții pe detalii de care se ocupă Parlamentul și când ajunge la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat Președintele Iohannis, scrie Agerpres.

În Franța, reforma pensiilor aduce, în continuare, tot mai multe categorii sociale în stradă.

„Protestatarii francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au ciocnit cu poliția în unele orașe, în timp ce mărșăluiau în toată țara marți împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege a pensiilor, profund nepopular al acestuia”, scrie azi, România liberă, citând Reuters.

„La începutul zilei, Guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care va amâna vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, înfuriind liderii sindicali ai muncii care au spus că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză. (…) Guvernul a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor. La Paris, unii protestatari au mers de-a lungul unei căi ferate. (…) Ciocniri au izbucnit între poliție și protestatari în orașul de vest al Franței, Nantes, în timp ce protestele au fost pașnice la Nisa, pe coasta de sud”, relatează România liberă.

În Republica Moldova, fostul Președinte al țării, Igor Dodon, a fost trimis în judecată.

„Procuratura Anticorupție din Republica Moldova i-a trimis în judecată pe fostul președinte Igor Dodon, pe soția acestuia și pe un medic de familie, care, de comun acord, ar fi confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și la Procuratură, pentru a obține permisiunea de a părăsi țara”, informează marți Agora.md și Deschide.md., scrie Cotidianul.

„Potrivit Procuraturii Anticorupție, în respectivul certificat au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora copilul minor al fostului președinte avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de tratament medical. Procurorii au stabilit că Igor Dodon, care se afla sub incidența unei măsuri preventive prin care era împiedicat să părăsească țara, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea de a pleca în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor”, mai arată Cotidianul, citând sursele menționate.

După vizita de la Moscova, fără rezultate notabile pentru cursul războiului din Ucraina, Președintele chinez, Xi Jinping, promotor al unui plan de pace pentru Ucraina, este invitat de Volodimir Zelenski, la Kiev.

„Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să viziteze Ucraina”, a relatat agenția Associated Press, notează România liberă.

„Suntem gata să-l primim aici”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat AP, scrie România liberă.

„Xi nu a discutat cu Zelenski după invazia rusă din Ucraina din februarie anul trecut, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru o «reglementare politică a crizei ucrainene», amintește Reuters. (…) Propunerile chineze cuprind între altele un apel la «detensionare» și în final un armistițiu”, mai arată România liberă.

RFI scrie, azi, despre numirea fostului judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, pentru un mandat de 8 ani.

„Toni Greblă a fost numit de Parlament președintele Autorității Electorale Permanente, cu 251 de voturi pentru. Greblă, în prezent prefect al Capitalei, a fost susținut de social-democrați iar contracandidații săi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR și Cristian Preda, propus de USR. Hotnews amintește că miza numirilor la Autoritatea Electorală Permanentă trebuie privită prin contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale”, relatează RFI.

Potrivit unor date publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS), managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul și în construcții și o creștere moderată în servicii.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Potrivit estimărilor din luna martie 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției (sold conjunctural +19%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +41%)”, scrie Agerpres.

„Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%). (…) Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +16%)”, mai notează Agerpres.

Seară liniștită!

 

Președintele Chinei, Xi Jinping, a fost invitat la Kiev was last modified: martie 29th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: