133 views
Sustenabilitatea sistemului de pensii este un subiect aflat azi pe agenda mai multor ţări europene. În România, angajamentele luate de stat prin PNNR obligă Parlamentul şi Guvernul să realizeze cât mai repede o reformă a sistemului de pensii. Comisiile reunite juridică, de apărare și de muncă din Senat au adoptat, marți, amendamentele PSD, PNL și UDMR pentru Proiectul de lege privind pensiile speciale.
„Amendamentele Opoziției au fost respinse în bloc, fără a fi dezbătute individual. Într-o procedură dictată de senatorii majorității parlamentare, au fost discutate cu prioritate amendamentele depuse de PSD, PNL și UDMR pentru pensiile speciale. (…) Unele amendamente depuse luni au fost modificate marți în cadrul Comisiei din cauza unor erori. Senatorii USR nu fuseseră informați de aceste schimbări. (…) Voturile în favoarea amendamentelor depuse de PSD, PNL și UDMR nu au fost numărate individual, ci doar voturile împotrivă sau abținerile. Senatorii USR au atras de mai multe ori atenția că nu știu cine sunt parlamentarii care votează online, deoarece ei nu apar pe ecranul de ședință”, scrie Libertatea.
Proiectul de lege a intrat, azi, la votul final în plenul Senatului, ca primă cameră sesizată.
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marţi, că sistemul de pensii trebuie reformat în aşa fel încât să fie echitabil şi sustenabil. Şeful statului a fost chestionat pe tema raportului favorabil dat de comisiile de specialitate din Senat la Proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
„Ştiţi că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea, dar pot să vă confirm ceea ce am spus şi ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles: pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă şi nu numai pentru pensionari, ci şi pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în aşa fel încât să fie echitabil şi să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viaţă de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid şi că aceste pensii pot fi plătite şi peste zece, peste 20 şi peste 30 de ani, despre asta vorbim, restul sunt discuţii pe detalii de care se ocupă Parlamentul şi când ajunge la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat Preşedintele Iohannis, scrie Agerpres.
În Franţa, reforma pensiilor aduce, în continuare, tot mai multe categorii sociale în stradă.
„Protestatarii francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au ciocnit cu poliția în unele orașe, în timp ce mărșăluiau în toată țara marți împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege a pensiilor, profund nepopular al acestuia”, scrie azi, România liberă, citând Reuters.
„La începutul zilei, Guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care va amâna vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, înfuriind liderii sindicali ai muncii care au spus că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză. (…) Guvernul a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor. La Paris, unii protestatari au mers de-a lungul unei căi ferate. (…) Ciocniri au izbucnit între poliție și protestatari în orașul de vest al Franței, Nantes, în timp ce protestele au fost pașnice la Nisa, pe coasta de sud”, relatează România liberă.
În Republica Moldova, fostul Preşedinte al ţării, Igor Dodon, a fost trimis în judecată.
„Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova i-a trimis în judecată pe fostul preşedinte Igor Dodon, pe soţia acestuia şi pe un medic de familie, care, de comun acord, ar fi confecţionat, deţinut şi folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanţa de judecată şi la Procuratură, pentru a obţine permisiunea de a părăsi ţara”, informează marţi Agora.md şi Deschide.md., scrie Cotidianul.
„Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în respectivul certificat au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora copilul minor al fostului preşedinte avea nevoie de consultaţii la medici specialişti şi, după caz, de tratament medical. Procurorii au stabilit că Igor Dodon, care se afla sub incidenţa unei măsuri preventive prin care era împiedicat să părăsească ţara, a prezentat instanţei documentul oficial fals şi, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea de a pleca în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor”, mai arată Cotidianul, citând sursele menţionate.
După vizita de la Moscova, fără rezultate notabile pentru cursul războiului din Ucraina, Preşedintele chinez, Xi Jinping, promotor al unui plan de pace pentru Ucraina, este invitat de Volodimir Zelenski, la Kiev.
„Preşedintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să viziteze Ucraina”, a relatat agenţia Associated Press, notează România liberă.
„Suntem gata să-l primim aici”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat AP, scrie România liberă.
„Xi nu a discutat cu Zelenski după invazia rusă din Ucraina din februarie anul trecut, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru o «reglementare politică a crizei ucrainene», aminteşte Reuters. (…) Propunerile chineze cuprind între altele un apel la «detensionare» şi în final un armistiţiu”, mai arată România liberă.
RFI scrie, azi, despre numirea fostului judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, în funcţia de președinte al Autorității Electorale Permanente, pentru un mandat de 8 ani.
„Toni Greblă a fost numit de Parlament președintele Autorității Electorale Permanente, cu 251 de voturi pentru. Greblă, în prezent prefect al Capitalei, a fost susținut de social-democrați iar contracandidații săi au fost Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR şi Cristian Preda, propus de USR. Hotnews amintește că miza numirilor la Autoritatea Electorală Permanentă trebuie privită prin contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale”, relatează RFI.
Potrivit unor date publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi în construcţii şi o creștere moderată în servicii.
„Potrivit estimărilor din luna martie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +41%)”, scrie Agerpres.
„Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%). (…) Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%)”, mai notează Agerpres.
Seară liniştită!