Rectorii cer respectarea autonomiei universitare

10 iun. 2021
Vizualizari: 314

Cinci mari universități din țară, care fac parte din consorțiul Universitaria, resping Proiectul de Lege, adoptat, miercuri, de Guvern, care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani.

„Membrii Consorțiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, au aflat consternați de aprobarea, în ședința de Guvern din 9 iunie 2021, a Proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil. Conform acesteia, și în concordanță deplină cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane. Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități”, scrie Cotidianul.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat, joi, că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operațional, în România, la 1 iulie.

„«Certificatul digital european pentru COVID-19 va apărea la 1 iulie și are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o ședință cu toate instituțiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situații (vaccinat, testat sau vindecat − n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de față în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operațional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem și pe telefon și se vor evita cozile la graniță», a afirmat Baciu, la Senat”, scrie Digi24.

Războiul gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei continuă. După cum știm, pentru a putea schimba operatorul de salubritate, primarul, Clotilde Armand, a cerut Prefecturii București declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației sanitare, trimițând o adresă în care se arată că situația este cauzată „de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunță că nu își va da acordul pentru instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand.

„«Am primit documentații parțial de la DSP, Autoritatea pentru Mediu și Garda de Mediu în dimineața aceasta (joi − n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorități nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție prevăzută de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. În acest moment, autoritățile responsabile nu consideră că amenințarea este suficient de gravă încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale care să ducă la înlăturarea situației», susține prefectul Alin Stoica”, scrie Digi24.

Prefectul admite că există disfuncționalități în funcționarea serviciului de salubrizare.

„«Voi continua să caut soluții cu Primăria Sectorului 1 și prestator, în așa fel încât disconfortul pentru cetățeni să fie cât mai mic și să nu ajungă să fie un pericol. Voi continua să cer autorităților să monitorizeze situația și, în cazul în care vor descoperi că există o amenințare, să intervenim rapid», adaugă prefectul Capitale”, mai notează Digi24.

Presa scrie și despre acuzațiile de fraudă electorală, într-un dosar deschis unui primar liberal din județul Prahova.

„Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, și alte 16 persoane au fost reținute în dosarul de fraudă electorală în care procurorii au făcut descinderi, inclusiv la Primăria Ciorani și la locuința edilului. Primarul este acuzat de instigare la falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în timp ce ceilalți inculpați sunt acuzați de falsificarea acestora”, scrie News.ro.

„În urma scrutinului din 27 septembrie 2020, Marin Voicu, fost membru PSD, a obținut, sub sigla PNL, 83,18% din voturi. La Consiliul Local, PNL a obținut 76,12% din sufragii. (…) Primarul din Ciorani, fost membru PSD, care a obținut în mai multe rânduri cel mai mare scor la alegerile locale, a trecut, înaintea ultimului scrutin local, la PNL. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești arăta că membrii secțiilor de votare din comuna Ciorani sunt suspectați că au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Județean și președintelui Consiliului Județean”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Rectorii cer respectarea autonomiei universitare was last modified: iunie 10th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: