Bugetul UE pentru 2024, cu beneficii pentru agricultura românească, a fost aprobat

22 nov. 2023
Vizualizari: 454

Deschidem Revista din această seară cu acordul privind bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2024, care a fost adoptat de plenul Parlamentului European și al cărui negociator-șef a fost europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.

„Încheiem astăzi (miercuri – n.r.), în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obținut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obținut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor și să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România și din Uniunea Europeană”, a declarat Siegfried Mureșan, care a fost negociator-șef pentru buget de anul viitor al legislativului comunitar, scrie România liberă.

„Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, PE, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară. Este vorba, așadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar și pentru tinerii fermieri”, a mai declarat Mureșan, citat în comunicat, mai notează România liberă.

„De asemenea, a apreciat el (n.n. Siegfried Mureșan), bugetul pe 2024 ține cont de evenimentele de la granițele UE și crește alocările pentru Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova”, mai scrie România liberă.

Premierul Marcel Ciolacu a salutat, marți, decizia Comisiei Europene de aprobare a modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, privind eliminarea angajamentului privind plafonul de 9,4% din PIB referitor la cheltuielile cu pensiile.

„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070. Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari. Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării. Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai”, a scris premierul Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, notează Agerpres.

Presa mai scrie azi că ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu să fie trași la răspundere aceia care întârzie derularea unor investiții.

„Mi-aș fi dorit ca acest Lot III să se întâmple mai devreme, dacă stăm să ne uităm un pic în spate, colegii de la CNAIR au dat soluția aceasta în urmă cu an, exact această soluție. Sigur în acest an și nu am să mă feresc să spun, niște domni bine intenționați de la un organism numit CNSC au considerat necesar să dea diverse decizii care într-un final, după un an și ceva au dus la acea soluție pe care noi am dat-o în urmă cu un an. S-a pierdut un an. Eu nu mă feresc să spun, s-a pierdut un an de zile din vina unor domni care nu răspund”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, scrie Agerpres.

„Ministrul Grindeanul i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu, prezent la evenimentul prilejuit de semnarea contractului de execuție a Lotului III din A7, să aibă în vedere o soluție pentru cei care din diferite motive întârzie nejustificat procedurile care implică derularea unor proiecte”, mai notează Agerpres.

„26 de polițiști de la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat au fost reținuți pentru 24 de ore, în baza unor mandate emise de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, într-un dosar de corupție care vizează darea și luarea de mită și abuzul în serviciu, informează surse judiciare”, scrie Agerpres.

„Potrivit DGA, este vorba de un dosar penal care vizează săvârșirea unor infracțiuni, asimilate celor de corupție, respectiv luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu, presupus a fi săvârșite, în perioada 2022-2023, de către mai mulți agenți de poliție de frontieră din cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Calafat. Polițiștii reținuți urmează să fie prezentați, miercuri, instanței cu propunere de arestare preventivă”, mai arată Agerpres.

Quantum Project, companie de proiect controlată de antreprenorul român, Adrian Tomșa, anunță că a semnat cu OTE, companie de telecomunicații subsidiară a Deutsche Telekom, un acord angajant cu privire la achiziția pachetului de acțiuni de 99,9999994% deținut la Telekom România Mobile Communications.

„Avem încredere că instituțiile Statului Român vor analiza favorabil cât mai curând această tranzacție, toate documentele necesare fiind deja depuse în acest sens. Menținerea companiei Telekom România Mobile Communications ca jucător distinct în piață, fără a fi absorbită de niciunul dintre celelalte grupuri de telecomunicații prezente pe piața românească, va permite conservarea unui mediu de piață competitiv, în beneficiul tuturor utilizatorilor din România”, a afirmat antreprenorul Adrian Tomșa, scrie News.ro.

„Antreprenorii români implicați în proiectul Quantum Project intenționează să construiască și să consolideze un brand puternic, 100% românesc, dedicat exclusiv clienților autohtoni”, mai arată News.ro.

Seară liniștită!

 

Bugetul UE pentru 2024, cu beneficii pentru agricultura românească, a fost aprobat was last modified: noiembrie 22nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: