Cum se strâng milioanele?

25 sept. 2023
Vizualizari: 153

Arestarea președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, este azi pe prima pagină a presei din România.

„Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost arestat preventiv sâmbătă pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată la Curtea de Apel Iași. Baronul PSD a fost exclus din partid încă de sâmbătă, într-un gest de spălare a imaginii PSD. Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai vechi lideri PSD și șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins în flagrant de DNA Iași pe când primea mită 1,25 milioane de lei. (…) Procurorii DNA arată că în perioada 08.05.2023-07.09.2023, Dumitru Buzatu, în calitate de președinte al CJ Vaslui, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor). (…) El a primit personal banii marcați de DNA și aflați într-o valiză. Dumitru Buzatu a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituției, fiind prins două ore mai târziu. Înregistrările video îl arată pe Buzatu când primește geanta cu bani și cum o așează în portbagajul mașinii. Șeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în mașina Consiliului Județean”, relatează RFI.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului de O.U.G. prin care se introduc noi taxe și impozite.

„Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce prevede ca introducerea de noi impozite sau majorarea celor existente precum și eliminarea unor facilități să se poată aplica într-un termen mai scurt de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, în situații de deficit excesiv”, scrie Agerpres.

„De asemenea, CES precizează că măsura propusă produce impredictibilitate în domeniul legislației fiscale și, implicit, în activitatea persoanelor fizice și juridice vizate de noile prevederi fiscale, cu aplicabilitate imediată, în condițiile unor proiecte personale și planuri de afaceri aflate în derulare, transformând, practic, o excepție în normă. Altă motivare transmisă de CES vizează faptul că în nota de fundamentare se invocă reducerea termenului de aplicare a modificărilor fiscale la mai puțin de 6 luni, iar în cuprinsul proiectului de ordonanță de urgență se introduce prevederea referitoare la aplicarea imediată, odată cu publicarea în Monitorul Oficial”, mai arată Agerpres.

Statele Unite alocă peste 220 de milioane de dolari pentru modernizarea a trei baze militare din România, anunță Forțele Terestre ale SUA (US Army) și Ambasada SUA din București.

„Cele trei obiective din România care sunt modernizate cu fonduri din SUA sunt Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii (județul Cluj), Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și Centrul de Instruire al Forțelor Terestre Române de la Cincu (județul Brașov). Comunicatul transmis de partea americană precizează că lucrările de la Câmpia Turzii au fost recent finalizate. Din suma totală de peste 220 de milioane USD, peste 100 de milioane USD au revenit obiectivului de la Câmpia Turzii”, notează România liberă.

„România blochează, din câte se pare, participarea Austriei la reuniuni ale NATO”, a transmis sâmbătă agenția APA, scrie România liberă.

„Doi ofițeri ai armatei austriece așteaptă de săptămâni acreditarea pe lângă Alianță. Accesul lor ar fi întârziat de România, care ar fi solicitat un timp de gândire. Conform publicațiilor austriece «Salzburger Nachrichten» și «Oberösterreichischen Nachrichten» de sâmbătă, citate de APA, este dat ca sigur că este vorba despre o replică la veto-ul guvernului federal de la Viena față de aderarea României la Spațiul Schengen”, mai arată România liberă.

Și Guvernul Italiei pregătește o acțiune la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei pentru restricții impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.

„În acest moment, avem încredere în justiția Curții Europene. Nu poți pontifica pe seama Italiei, cerând primirea și integrarea (migranților) în Lampedusa, în timp ce blochezi granița la Pasul Brenner. Acest guvern va pune capăt acestei rușini”, a declarat ministrul transporturilor din Italia, Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta, miercuri, la ora întrebărilor din Camera Deputaților, scrie România liberă.

„Ne confruntăm cu un act de violență și aroganță politică din partea unui guvern al unui stat membru al UE, căruia trebuie să-i punem capăt. Restricțiile au fost introduse de Austria, pe hârtie, din motive de mediu, însă mediul nu are nicio legătură cu acest lucru. Este pur și simplu o concurență austriacă neloială împotriva antreprenorilor și transportatorilor din Italia, Germania și de pe întregul continent european”, a mai spus Salvini, notează România liberă.

Slovenia returnează populației amenzile încasate pentru încălcarea reglementărilor COVID.

„Între martie 2020 și mai 2020, Slovenia a dat aproximativ 62.000 de amenzi pentru încălcarea reglementărilor COVID, în valoare de 5,7 milioane de euro. Acum, parlamentul de la Ljubljana a adoptat o lege care elimină pedepsele, așa că banii vor fi returnați”, relatează Bild, citat de Libertatea.

„Persoanele care au fost nevoite să plătească își vor primi banii înapoi, iar procedurile în derulare vor fi oprite. Statul își asumă responsabilitatea morală cu legea”, a declarat ministrul justiției, social-democratul Dominika Svarc Pipan, scrie Libertatea.

„Fie ca aceasta să fie o lecție pentru noi, astfel încât așa ceva să nu se mai întâmple niciodată”, a adăugat Svarc Pipan, mai arată Libertatea.

Gruparea de mercenari Wagner are un nou conducător, Dmitri Sitîi, un tânăr în vârstă de 34 de ani, școlit la Paris și care vorbește fluent engleza, spaniola și franceza, care potrivit presei nu este în grațiile lui Putin.

„Tânârul a preluat conducerea Wagner și conduce acum operațiunile companiei mercenarilor din continentul african. Dmitri Sitîi este un personaj extrem de cunoscut în Republica Cetraficană unde de altfel și locuiește, mai exact în fosta reședință prezidențială. Sitîi a fost victima unui atentat cu bombă. Însă a scapat ca prin minune, și-a pierdut doar trei degete de la mâna dreaptă. Este membru Wagner din 2015. A avut ca sarcină inițială coordonarea «armatei de troli», recunoscută pentru informațiile false propagate în mediul online. Sitîi crescut repede în grad. De la interpret în Republica Centrafricană, a devenit șeful operațiunilor non-militare ale structuriii Wagner din Africa. Totodată, a pus bazele unui imperiu media cu scopul de a denigra Occidentul. De asemenea, cu ajutorul companiei media a consolidat puterea autocraților africani ceea i-a adus lui Sitîi un capital de simpatie”, relatează Evenimentul Zilei.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Fostul director al Agenției Spațiale Roscosmos și ex-vicepremier rus, Dmitri Rogozin, a fost numit senator în regiunea Zaporojie ocupată de Moscova în sudul Ucrainei”, relatează agenția rusă de presă Interfax, scrie Libertatea.

„Este o onoare pentru mine să apăr interesele regiunii Zaporojie și ale Noii Rusii per ansamblu. Îi sunt recunoscător guvernatorului ales al regiunii Zaporojie pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, permițându-mi să reprezint această regiune eliberată din fosta Rusie în camera superioară a parlamentului nostru federal”, a transmis Dmitri Rogozin, arată Libertatea.

Seară liniștită!

 

Cum se strâng milioanele? was last modified: septembrie 25th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: