Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola: „Nu mai trebuie pierdut timpul. Locul României este în Schengen”

27 oct. 2022
Vizualizari: 245

Războiul din Ucraina a obligat NATO să întărească flancul estic, prin trimiterea unor trupe aliate în România. După forțele americane și franceze, în România sunt aduse și trupe de elită din Portugalia.

„Concret, titularul portofoliului Apărării din guvernul de la Lisabona, Helena Carreiras, a declarat duminică, la Santarém, că au început pregătirile pentru trimiterea în România a unei companii de pușcași și a unui detașament de forțe speciale (FOS), «parte a activităților de supraveghere consolidată» decise de NATO”, scrie, azi, Adevărul.

„Situația de volatilitate din Europa de Est și amenințarea pe care Federația Rusă o reprezintă pe termen scurt și mediu la adresa securității întregii zone euro-atlantice, reprezintă un aspect deja luat în considerare în directiva de planificare a noului ciclu de desfășurare pentru trupe, pe care l-am aprobat săptămâna aceasta”, a spus ministrul Helena Carreiras, mai arată Adevărul.

„Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat, miercuri, că dislocarea forțelor americane în România ar spori pericolul pentru Rusia, iar Moscova va avea în vedere acest aspect atunci când își va garanta propria securitate”, relatează TASS, citată de Adevărul

„Cu cât forțele americane sunt mai aproape de granițele noastre, cu atât pericolul este mai mare pentru noi. Desigur, cu atât mai mult contracarăm și vom continua să contracarăm atunci când ne asigurăm propria Securitate”, a declarat Peskov, făcând aluzie la desfășurarea forțelor americane, scrie Adevărul.

„TASS notează, citând postul american CBS, care a efectuat un reportaj în România, că Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite, care se află la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, desfășurată în Europa, este gata să intre pe teritoriul ucrainean în cazul unei escaladări între Moscova și Kiev sau al unui bombardament asupra unei țări membre NATO”, mai arată Adevărul

Miercuri, 26 octombrie, pe Twitter, după discuția de la Bruxelles, cu Premierul Nicolae Ciucă, Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că România merită să fie cât mai curând admisă în spațiul Schengen.

 „Nu mai trebuie pierdut timpul. Locul României este în Schengen”, a scris Roberta Metsola pe Twitter, arată Libertatea.

„Împreună cu premierul României, Nicolae Ciucă, ne-am angajat ca Parlamentul European să susțină aderarea imediată”, a adăugat Metsola, care a precizat că i-a mulțumit Prim-ministrului României „și pentru sprijinirea continuă a nevoilor energetice ale Republicii Moldova”, mai notează Libertatea.

„Pe 20 octombrie, Parlamentul olandez a votat o rezoluție în care se cere să nu se ia «măsuri ireversibile» legate de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. În document s-a făcut referire la «corupția persistentă» și la «problemele persistente legate de crima organizată»”, mai arată Libertatea.

Sancțiunile impuse de UE cetățenilor din Federația Rusă îi determină pe oamenii de afaceri ruși să cumpere locuințe în afara spațiului UE.

„Turcia era și înainte o destinație populară pentru ruși, dar dacă inițial voiau să aibă o reședință de vară, acum achiziționează locuințe pentru a obține cetățenia”, scrie Kommersant, citată de Libertatea.

„Rușii cumpără cel mai adesea proprietăți imobiliare în Turcia, iar în 2022 cetățenii Federației Ruse au cumpărat fiecare a cincea proprietate din țară”, a declarat Omer Faruk Akbal, președintele consiliului de administrație al Asociației Turce pentru Promovarea Proprietății în Străinătate (GIGDER), mai notează Libertatea.

„Conform Intermark Real Estate, din februarie 2022, Turcia (23% din tranzacții), Emiratele Arabe Unite (17%) și Thailanda (16%) au devenit cele mai populare destinații pentru cumpărarea de proprietăți în străinătate pentru ruși. Acestea sunt urmate de Georgia și Kazahstan”, mai scrie Libertatea.

Presa mai scrie azi că Serbia are un nou guvern, de această dată pro-european.

„Parlamentul din Serbia a votat miercuri un nou guvern ale cărui principale priorități vor fi acele investiții în infrastructura energetică și apartenența la Uniunea Europeană (UE)”, informează Reuters, citată de România liberă.

„Noul guvern condus de Ana Brnabic, care a deținut funcția de Prim-ministru în ultimele două mandate, va avea 28 de miniștri, în principal din partea Partidului Progresist Sârb (SNS) și al aliatului său, Partidul Socialist din Serbia (SPS). Este de așteptat ca în următoarele săptămâni Ana Brnabic să prezinte componența noului guvern și programul acestuia. Una dintre principalele sale sarcini va fi să echilibreze ambițiile Serbiei de a adera la Uniunea Europeană – cel mai mare partener european al țării – cu presiunile de a păstra relații strânse cu Rusia și China”, mai scrie România liberă.

„Guvernul german a ajuns la un compromis cu privire la controversata măsură prin care permite grupului chinez de transport maritim Cosco să cumpere o participație la un terminal din portul Hamburg”, scriu azi Euronews și The Associated Press, citate de Libertatea

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Achiziția ar putea deschide posibilitatea ca Beijingul să instrumentalizeze din punct de vedere politic o parte din infrastructura critică a Germaniei – și a Europei. Miercuri, guvernul de la Berlin a fost de acord să permită Cosco Shipping să achiziționeze o participație de mai puțin de 25%, în loc de 35%, cât era prevăzut anterior. Ministerul german al afacerilor economice a transmis că decizia a fost luată pentru a preveni o «investiție strategică» a Cosco în terminal și pentru a «reduce achiziția la o investiție pur financiară»”, explică Libertatea citând sursele menționate.

Seară liniștită!

 

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola: „Nu mai trebuie pierdut timpul. Locul României este în Schengen” was last modified: octombrie 27th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: