Prioritatea Guvernului: reducerea deficitului bugetar

10 aug. 2023
Vizualizari: 138

Măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar țin și azi prima pagină a presei. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirma miercuri seară, că măsurile pregătite de Guvern au impact asupra oamenilor și mediului de afaceri, așa că, înainte de definitivarea propunerilor, este necesară o amplă consultare publică.

„Ministerul Finanțelor își continuă rolul de integrator al propunerilor fiscal-bugetare ce vor fi cuprinse în pachetul pe care coaliția de guvernare îl vrea pentru a ajunge la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportat la cheltuieli și venituri. În tot acest proces am fost cât se poate de ferm: nu trebuie luată nicio măsură fără să implicăm și să ascultăm vocile cetățenilor și să desfășurăm consultări cuprinzătoare”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Marcel Boloș, notează News.ro.

Ministrul Boloș a precizat că zilnic alocă timp consultărilor.

„Acest proces implică diferite părți interesate din societatea noastră, inclusiv reprezentanți ai mediului de afaceri, organizații non-guvernamentale, sindicate, experți în economie și finanțe. Astăzi am avut o discuție cu AmCham Romania (Camera de Comerț Americană), care ne-a oferit perspective valoroase pe tema pachetului de măsuri pentru redresarea deficitului și pentru digitalizarea Agenția Națională de Administrare Fiscală”, a mai transmis ministrul Boloș, scrie News.ro.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri că din ministerul pe care îl conduce vor fi reduse circa 150 de posturi.

„Eu am în jur de 150 de posturi vacante în minister, din 600 – nu vorbesc de companii, (…) pe care le voi reduce. Nu am de ce să le țin. Evident. Și sigur, există companii care vin din spate, de la începutul anilor ’90, care nu-și mai găsesc rostul și care trebuie desființate, unele dintre ele, iar altele unite, astfel încât să le rentabilizăm”, a afirmat ministrul Grindeanu, scrie Agerpres.

Ministrul Transporturilor a precizat că în lipsa unor decizii „responsabile”, prin care să fie redus deficitul bugetar, țara noastră riscă să ajungă în situația de a-i fi suspendate fondurile europene.

„Să știți că fondul problemei este altul: nimeni nu vrea să dea oameni afară, nimeni nu vrea să pună taxe în plus, și așa mai departe. (…) Suntem într-o situație de tipul următor: dacă nu luăm decizii responsabile în perioada următoare, prin care să reducem deficitul bugetar, vă dau două consecințe : unu – se suspendă fondurile europene, și doi – primim amendă de la Comisia Europeană, fiind pe procedură de deficit excesiv, 0,5% din PIB. Toate proiectele majore din România, din acest moment, sunt pe fonduri europene. Ce-ar însemna să se închidă toate aceste fonduri europene? (…) Eu nu am vreun proiect important la Ministerul Transporturilor (…) care să nu fie finanțat prin fonduri europene. Eu nu-mi permit să pierd acest lucru. Și nu cred că e vorba despre Sorin Grindeanu, eu cred că România nu-și permite să piardă fondurile europene. Despre asta este vorba. Nimeni nu vrea să facă lucruri care să ducă la o viață mai grea, dar putem găsi soluții de comasări, de lucruri care pot fi reduse și pot fi făcute astfel încât să reducem acest deficit”, a mai argumentat ministrul Sorin Grindeanu, scrie Agerpres.

Parlamentarii USR și reprezentanții organizației de tineret USR au pornit, din Constanța, în Caravana „DNA-ul pădurilor”, care va ajunge, în următoarele trei săptămâni, în 10 județe, acțiunea vizând susținerea proiectului de lege cu aceelași nume.

„Am pornit această caravană pentru că avem nevoie de DNA-ul pădurilor, dacă vrem ca mafia lemnului să fie oprită și ca pădurile să nu mai dispară sub ochii noștri. Situația este dramatică. Din datele furnizate de MAI în 2022, din peste 8.000 de dosare cu infracțiuni silvice circa 95% au fost închise prin clasare sau neînceperea urmăririi penale. Suntem aici pentru că mafia lemnului, care stă pe un munte de bani câștigați ilegal, are structuri foarte bine organizate la nivel central și local și legături de complicitate cu reprezentanți corupți ai autorităților. România trebuie să răspundă cu structuri specializate și instrumente reale pentru destructurarea acestor grupuri infracționale organizate”, a declarat deputata USR, Diana Buzoianu, coinițiator al proiectului USR „DNA-ul pădurilor”, scrie Agerpres.

„Prețurile celor mai ieftine medicamente din farmacii au explodat de la începutul lunii, iar cei mai afectați sunt pensionari și românii cu cele mai mici venituri. Ministerul Sănătății a comunicat că scumpirea medie este de circa 14%, însă în cazul medicamentelor care costau mai puțin de 50 de lei majorările sunt halucinante. De exemplu, un sirop de tuse care costa circa 35 de lei are acum în preț aproape dublu”, notează azi Realitatea Plus.

Presa mai scrie azi despre luptele de pe frontul ucrainean și ripostele ucrainenilor, care lovesc tot mai des teritoriul rus cu drone.

„Ministerul rus al Apărării a anunțat joi, la primele ore ale dimineții, că a doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea și două care zburau spre Moscova, în urma mai multor atacuri similare din ultimele zile”, potrivit AFP, scrie News.ro.

„În apropiere de orașul Sevastopol (în peninsula anexată Crimeea), două drone au fost lovite de dispozitivele de apărare antiaeriană, alte nouă au fost neutralizate prin mijloace de război electronic și au fost doborâte în Marea Neagră înainte de a ajunge la țintă”, a adăugat ministerul rus al Apărării, notează News.ro.

Seară liniștită!

 

Prioritatea Guvernului: reducerea deficitului bugetar was last modified: august 10th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: