Transgaz are de încasat 114 milioane lei de la Gazprom

15 nov. 2023
Vizualizari: 354

Comisia Europeană prognozează o încetinire a creșterii economice în România până la 2,2% în 2023, din cauza inflației ridicate.

„Comisia estimază că deficitul public general este estimat la 6,3% din PIB în 2023, înainte de a scădea la 5,3% în 2024 și la 5,1% în 2025, datorită măsurilor de consolidare fiscală care urmează să fie puse în aplicare în ianuarie 2024. Se preconizează că ponderea datoriei în PIB va ajunge la 50,5% în 2025”, scrie România liberă.

„Înăsprirea politicii monetare și a condițiilor de finanțare a dus la o încetinire accentuată a creșterii creditului privat, cu un impact negativ asupra investițiilor private. Cu toate acestea, investițiile finanțate de UE în infrastructura publică finanțate oferă un stimulent puternic pentru creștere. Se preconizează că formarea brută de capital fix va avansa cu peste 8% în 2023. Contribuția negativă a exporturilor nete la creșterea PIB-ului ar urma să se reducă în 2023 și, împreună cu îmbunătățirea termenilor de schimb, se preconizează că va reduce deficitul de cont curent la aproximativ 7,3% din PIB, de la 9,3% din PIB în 2022”, arată Comisia Europeană, mai notează România liberă.

După ce a primit votul Senatului, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Camerei Deputaților, proiectul legii pensiilor va intra în dezbaterea Comisiei pentru muncă și protecție socială luni, 20 noiembrie 2023.

„Potrivit unei solicitări adresate Camerei Deputaților de către Comisia pentru muncă, deputații comisiei se vor reuni în ședință luni, 20 noiembrie, de la ora 10,00. Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut și în ședința de plen. Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 de voturi «pentru», șase voturi «împotrivă» și 19 abțineri. Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL și PSD”, scrie Agerpres.

„Operatorul Sistemului Național de transport gaze, Transgaz, are de încasat 114 milioane lei de la Gazprom, pentru cantitățile de gaze transportate pe T3 Isaccea – Negru Vodă până în 2020 inclusiv, potrivit raportului trimestrial remis bursei”, scrie Cotidianul.

„La sfârșitul lui 2020, Transgaz înceta acordul istoric cu rușii pentru tranzitul de gaze dobrogean către Bulgaria și, mai departe, către sudul Europei. Din acest acord, ar fi rămas sume încă neachitate, potrivit Transgaz. Încă din primăvară, Transgaz și-a angajat avocați și s-a adresat Curții de Arbitraj de la Viena pentru soluționarea acestui diferendum”, mai arată Cotidianul.

„Facturile emise conform Acordului de Încetare a contractului începand cu luna octombrie 2022 nu au fost achitate de catre Gazprom Export. La 30 septembrie 2023 soldul creanțelor neachitate de către Gazprom Export a fost de 23.080.131,74 Euro (114.814.423,37 lei), provizionat integral la 30 septembrie 2023”, precizează Transgaz, mai scrie Cotidianul.

O nouă stație de metrou a fost deschisă în Capitală.

„Stația de metrou «Tudor Arghezi» a fost deschisă călătorilor, miercuri, iar circulația se va realiza, într-o primă fază, în sistem pendulă, pe o singură linie, între noua stație și Berceni, deoarece sistemul de semnalizare și automatizare a traficului nu a fost finalizat în integralitate. (…) Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a precizat că, într-o săptămână, autoritatea locală va decide dacă parcarea care a fost dată în folosință în zona noii stații de metrou va rămâne gratuită o perioadă de timp”, scrie Agerpres.

„Este o practică pe care inclusiv lanțurile comerciale o au, aceea de a lăsa oamenii să se acomodeze cu aceste facilități, dar, cu certitudine, chiar dacă nu începând de astăzi, într-un viitor apropiat, va exista o taxă pentru această parcare, pentru că toate aceste investiții și aceste facilități au nevoie, la rândul lor, de mentenanță”, a explicat primarul Băluță, mai arată Agerpres.

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în continuare în arest.

„Tribunalul Vaslui a admis miercuri solicitarea DNA de prelungire a mandatului de arest preventiv pe numele lui Dumitru Buzatu, președinte suspendat al Consiliului Județean Vaslui, și a dispus că acesta va rămâne după gratii pentru încă 30 de zile, potrivit deciziei publicate pe portalul instanțelor de judecată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Iași”, scrie Libertatea.

Autonomia maghiarilor din Transilvania revine în discuție, după ce președintele Franței a vorbit despre acordarea unei autonomii limitate insulei Corsica.

„Subiectul autonomiei maghiare în Transilvania a fost repus pe tapet de executivul de la Budapesta, îmbărbătat de anunțul președintelui francez, Emmanuel Macron, care propune o autonomie limitată asupra insulei Corsica. Consilierul principal al premierului maghiar Viktor Orban, Katalin Szili a spus cu ocazia Zilei Autonomiei Secuilor că susține cererile de autoadministrare a comunităților maghiare din afara Ungariei”, notează Gândul.

„În mijlocul vulnerabilității globale de astăzi, există o mare nevoie de unitate a națiunii. Ziua Autonomiei Secuiești este, de asemenea, o reamintire pentru noi toți că nu putem uita nicio clipă sau pierde din vedere cererea legitimă a comunităților noastre care trăiesc în afara graniței de a-și putea decide propria soartă și de a promova astfel creșterea demografică”, a spus Katalin Szili, cu ocazia Zilei Autonomiei Secuilor din Transilvania, citat de publicația maghiară Kronika, mai scrie Gândul.

Seară liniștită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Transgaz are de încasat 114 milioane lei de la Gazprom was last modified: noiembrie 15th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: