Vor scădea preţurile carburanţilor, la pompă?

15 iul. 2022
Vizualizari: 526

Deschidem Revista din această seară cu această întrebare, acum, când pe piața internațională prețul barilului de petrol a scăzut, trend care se menține, în continuare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat despre această chestiune la Digi 24, arătând că distribuitorii de carburanți ar trebui să micșoreze prețurile afișate în benzinării.

„Cotația barilului de petrol a scăzut, cu peste 5% și a revenit la nivelul la care era înainte de debutul războiului din Ucraina, afectat de temerile privind o recesiune care ar amenința cererea de petrol, în contextul unei inflații record în SUA și zona euro”, transmite AFP, citată de Agerpres și Digi 24.

„Temerile referitoare la încetinirea cererii de petrol au șters, practic, câștigurile înregistrate după invazia declanșată de Rusia la 24 februarie, când cotația țițeiului a urcat până la niveluri fără precedent după criza financiară din 2008. În prezent, însă, cele două cotații de referință pentru petrolul mondial au revenit la nivelul de dinaintea invadării Ucrainei, când barilul de țiței Brent evolua între 95 și 99 de dolari, iar barilul de țiței WTI se tranzacționa între 90 și 94 de dolari”, mai arată Digi 24.

Ministrul energiei spune că în aceste condiții distribuitorii de carburanți ar trebui să scadă prețul la pompă.

„Ar trebui ca după această scădere de preț (barilul de petrol – n.red.), să asistăm și la o scădere a prețului la benzină, mă aștept în principal. De ce spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma, și suntem exportatori de benzină. Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină. La motorină, ar trebui să urmeze și acolo o scădere, dar acolo noi și cumpărăm jumătate din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producția de motorină este mai mică decât consumul, iar cotația motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut și acolo. Avem un instrument legal, Consiliul Concurenței, Antifrauda și ANPC-ul au aceste instrumente să supravegheze și să vadă aceste corelații, iar sincer, eu mă aștept ca în perioada imediat următoare să avem scăderi de preț”, a declarat ministrul Virgil Popescu la Digi 24.

„Eu cred că vom asista în perioada următoare și la o corecție în jos a prețului la carburant, deci nu aș lua în calcul scenariul pe care l-ați prezentat. Haideți să vedem în zilele următoare, pentru că ar trebui să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu prețul la benzină și apoi cu prețul la motorină, sau poate în același timp la ambele. Așa ar fi normal, așa ar fi corect, așa ar trebui să procedeze rețelele mari de benzinării, care ar trebui să fie corecte cu românii. În momentul în care scade costul de achiziție, să scazi și prețul la carburanți, așa cum ai justificat când a crescut cotația petrolului și ai ridicat prețurile”, a mai spus ministrul Popescu, scrie Digi 24.

O dronă americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit, în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii, județul Cluj, într-o zonă care nu este locuită.

„Aparatul fără pilot, care era dirijat de militarii americani, nu avea armament, iar cauzele prăbușirii acestuia sunt încă necunoscute. Incidentul s-a produs miercuri, la ora 14:15, într-o zonă nelocuită, situată la 3 kilometri sud de baza aeriană. Drona a fost surprinsă recent deasupra localității Câmpia Turzii, cam pe același traseu zilnic, survolând spațiul aerian. La locul accidentului a intervenit imediat Poliția Militară. Drona americană a căzut în lanul de porumb din ferma unui olandez, iar perimetrul a fost închis în jur, anunță Observator. Drona MQ-9 Reaper costă 14,5 milioane de dolari, conform sursei citate”, relatează Libertatea.

 „Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat demisia după ce guvernul de la Roma a pierdut sprijinul partenerului de coaliție, Mișcarea 5 Stele (M5S)”, anunță BBC News, citat de Digi 24.

Președintele Republicii italiene, Sergio Matarella, nu i-a acceptat însă demisia.

„Președintele Republicii nu a acceptat demisia și l-a invitat pe primul-ministru să se prezinte în fața Parlamentului pentru a face o declarație, astfel încât să se poată face o evaluare a situației apărute în urma rezultatului ședinței din Senatul Republicii”, se arată într-un comunicat al Palatului Quirinale, scrie Digi 24.

„Practic, președintele îl trimite pe Mario Draghi să solicite un vot de încredere din partea Parlamentului. Guvernul va demisiona, dar va fi la latitudinea partidelor să îi reînnoiască sau nu încrederea. Premierul italian ar urma acum să formeze un guvern minoritar și să ceară aprobarea acestuia în Legislativ”, comentează Digi 24.

„Președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care prevede pedepsirea dur – cu doi până la șapte ani de închisoare – a îndemnurilor la acțiune împotriva securității Rusiei, în tmp ce Moscova reprimă vocile care se opun ofensivei militare în Ucraina”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Legea prevede pedepse cu închisoarea de până la cinci ani în cazurl unor îndemnuri difuzate de presă și de până la șapte ani în cazul în care sunt făcute în grup organizat. El a promulgat de asemenea un text care înăsprește restricții impuse persoanelor și organizațiilor desemnate «agenți străini» – un statut pe care-l folosește în reprimarea criticilor Kremlinului. Altă măsură prevede pedepsește – cu până la 20 de ani de închisoare – orice cetățean rus care participă la un conflict într-o țară străină contrar intereselor Rusiei. Putin a prmulgat, de asemenea, un text care prevede amendarea și pedepsirea cu închisoarea de până la șapte ani a oricărui deținător de secrete de stat care se duce în străinătate fără o autorizație prealabilă”, scrie News.ro.

Seară liniștită!

Vor scădea prețurile carburanților, la pompă? was last modified: iulie 15th, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: