România va avea primul reactor modular mic din Europa

27 iun. 2022
Vizualizari: 420

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa.

„Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral. Președintele Joe Biden a venit la summitul G7 din Germania având printre obiective lansarea unui parteneriat cu țările în curs de dezvoltare în domeniul investițiilor în infrastructură, potrivit unui comunicat al Casei Albe”, relatează  Digi 24.

„Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC  vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Grație eforturilor guvernului SUA, beneficiind de susținere din partea Departamentului Comerțului și de asistență tehnică din partea statului și al USTDA, această investiție este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată Casa Albă, scrie Digi 24.

Premierul Nicolae Ciucă l-a nominalizat pe vicepremierul Sorin-Mihai Grindeanu ca ministru interimar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, informează Guvernul.

„Potrivit sursei citate, prin același document s-a luat act de demisia lui Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut, joi, Camerei Deputaților ridicarea imunității pentru efectuarea urmăririi penale față de un deputat din Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru abuz în serviciu. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că ar fi vorba despre ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Ulterior, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că se retrage din funcție și se autosuspendă din Partidul Social Democrat, scrie Agerpres.

În alegerile interne din USR, pentru funcția de președinte al partidului s-au înscris opt  candidați.

„Cei opt candidați înscriși în cursa pentru funcția de președinte al USR sunt: Octavian Berceanu – fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, Allen Coliban – primar al Municipiului Brașov, Cătălin Drulă – deputat USR de Timiș, președinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor, Alexandru Kiss – șofer de tir, membru filiala USR Bălcești, Vâlcea, Mihai Polițeanu – deputat USR de Prahova, Miroslav Tașcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reșița, Caraș Severin, Cătălin Teniță – deputat USR de București, George Ungureanu – inginer în domeniul petrol și gaze, președinte filiala USR Murighiol, Tulcea. Fiecare candidat a depus un dosar electronic de candidatură, care cuprinde CV, declarații de avere și interese, dar și programul politic și o declarație pe proprie răspundere de necolaborare cu fosta Securitate”, scrie Digi 24.

„Președintele USR va fi ales prin votul tuturor membrilor, urmând ca primul tur de scrutin să debuteze pe 6 iulie, ora 10.00, și să se încheie pe 10 iulie, ora 10.00. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați clasați. În eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în perioada 11-15 iulie”, mai arată Digi 24.

Presa mai scrie despre faptul că Cristian Popescu Piedone reușește să câștige într-un proces deschis împotriva statului român.

„După ce a fost condamnat definitiv în dosarul „Colectiv” la patru ani de închisoare cu executare, procurorii i-au pus sechestru lui Cristian Popescu Piedone pe mașinile de epocă pe care le deține, dar și asupra unei locuințe a acestuia. Nemulțumit de această decizie, Cristian Popescu Piedone a decis să apeleze la instanță pentru a-și recupera bunurile, lucru care s-a și întâmplat. Astfel, Piedone a câștigat in instanță sechestrul instituit de procurori pe mașinile de epocă și pe locuință, toate în valoare de 1,5 milioane de euro”, scrie Substanțial.ro.

„De asemenea, conform deciziei instanței, statul român este obligat să plătească și cheltuielile de judecată. Așadar, familia fostului edil al Sectorului 5 va primi înapoi mașinile de epocă pe care au pus sechestru procurorii. Printre aceste mașini, Piedone deține un Cadillac, un Oldsmobile, dar și un Mercedes. De asemenea, familia lui Piedone poate folosi și imobilul care s-a aflat până acum sub sechestru”, ai aratăSubstanțial.ro.

Vladimir Putin se va deplasa în cursul săptămânii viitoare în Tadjikistan și în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, a informat duminică televiziunea rusă de stat.

„La Dușanbe, capitala Tadjikistanului, liderul rus se va întâlni cu omologul său Imomali Rahmon, un aliat apropiat al Rusiei. Pe teritoriul acestei foste republici sovietice, care are graniță comună cu Afganistanul, Rusia dispune de cea mai mare bază militară din afara țării. Vladimir Putin va asista apoi la Așhabad la summitul națunilor riverane Mării Caspice, la care vor participa liderii Azerbaidjanului, Kazahstanului, Iranului și Turkmenistanului, a indicat Pavel Zarubin.Ultima vizită cunoscută a lui Vladimir Putin în afara Rusiei a avut loc la Beijing la începutul lunii februarie, unde el a convenit cu președintele chinez Xi Jinping un tratat de prietenie „fără limite”, cu câteva ore înainte ca ambii să asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă”, notează Digi 24.

Indonezia speră să atragă mai mulți angajați care pot să lucreze de la distanță în țară cu o nouă viză pentru nomazi digitali.

„Viza de nomad digital planificată va fi valabilă timp de cinci ani. Aceasta va permite angajaților remote să locuiască în țară fără a plăti taxe, atât timp cât veniturile lor provin din întreprinderi cu sediul în afara Indoneziei. Permisul special este conceput pentru a reprezenta o soluție simplă pentru străinii care doresc să lucreze în țara asiatică. Un proces de solicitare mai simplificat și o frecvență mai mare a zborurilor către arhipelag urmăresc să atragă angajații cu politici de lucru de oriunde. Viza de cinci ani ar urma să devină cea mai lungă viză de nomad digital disponibilă în comparație cu alte țări. Deocamdată, nu au fost anunțate liniile directoare cu privire la momentul și modul în care se poate aplica pentru viză”, relatează România liberă.

Seară liniștită!

România va avea primul reactor modular mic din Europa was last modified: iunie 27th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: