O nouă ameninţare: Variola maimuţei

23 mai 2022
Vizualizari: 492

După noul coronavirus, o nouă boală amenință Europa.

Ministerul Sănătății a transmis, duminică, informații despre variola maimuței și a alcătuit o listă de întrebări și răspunsuri pentru a oferi cât mai multe detalii despre ce este această boală.

„Este important să înțelegeți că variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni,  ci necesită un contact apropiat.  Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obisnuite.  Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase.  Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.   Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, a mai transmis Ministerul Sănătății, scrie News.ro.

Instituția precizează că orice persoană care prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul.

„Orice pacient cu suspiciune de variola maimuței trebuie investigat și izolat în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale și cu erupții cutanate ale bolii. Urmărirea în timp util a contacților, măsurile de supraveghere și comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariției altor cazuri și gestionării eficace a epidemiei actuale”, mai arată Ministerul Sănătății, notează News.ro.

Deocamdată, în România nu a identificat niciun caz de infectare cu variola maimuței. De asemenea, nu există nicio suspiciune de îmbolnăvire, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Sănătății. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin pentru a avea un stoc de siguranță.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a declarat, duminică, ministrul Alexandru Rafila, scrie Digi 24.

Ministrul Sănătății spune că este vorba de o cantitate mică, dar care va fi pusă la dispoziția autorităților ca măsură preventivă.

„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a mai spus ministrul Rafila, notează Digi 24.

Politico, citat de Libertatea, scrie că „autoritățile din Belgia au decis vineri să introducă o carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței”.

„Potrivit autorităților sanitare belgiene, cei care au luat contact cu pacienții infectați cu variola maimuței nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenți, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile. Variola maimuței se manifestă în general în Africa Centrală și de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc în acele zone. În ultima săptămână însă, virusul a fost raportat în 14 țări, iar până sâmbătă, au fost confirmate 92 de cazuri. Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola, cu o rată a mortalității sub 4%, dar mai mulți experți sunt îngrijorați de răspândirea neobișnuită a bolii dincolo de Africa”, mai notează Libertatea.

Fostul ministru Elena Udrea, arestată preventiv în Bulgaria, afirmă că este arestată ilegal, de 46 de zile și a prezentat pe Facebook o serie de motive pentru care consideră că decizia magistraților nu este legală.

„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, că urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestația în anulare doar MIE dintre toate dosarele similare (Șova, Pop, Niță, Valcov, Bica etc.), și mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute. Din motive inexplicabile juridic, 4 din 5 judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestații, și să se contrazică cu ceea ce ei înșiși au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicați sunt toți evident în libertate”, a scris, duminică, pe Facebook, Elena Udrea, relatează News.ro.

„Ce se întâmplă cu Justiția din România? Specialiștii în drept, procurorii și judecătorii de bună credință, avocații și profesioniștii adevărați din conducerea Ministerului Justiției, CSM, ÎCCJ, sunt mulțumiți și liniștiți cu situația asta?”, a mai scris Udrea pe Facebook, arată News.ro.

Fostul ministru, Elena Udrea, este arestată în Bulgaria, urmând ca judecătorii bulgari să se pronunțe pe data de 8 iunie, în privința extrădării sale.

Presa mai scrie despre posibila reluare a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

„Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina și a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului”, relata duminică AFP, citată de Libertatea.

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil cu negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus, scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Aspirațiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană sunt susținute de țara vecină Polonia.

„Doar Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul”, a declarant, duminică, Președintele polonez, Andrzej Duda, în fața parlamentarilor de la Kiev, fiind primul lider străin care a ținut personal un discurs în legislativul acestei țări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters, citată de Libertatea.

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiții politice – chiar și un singur centimetru din teritoriul său – va fi o lovitură uriașă nu numai pentru națiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a declarat Președintele Duda, mai scrie Libertatea.

„Andrzej Duda a mai a dat asigurări că «nu va avea odihnă» până când Ucraina nu va deveni membră a UE”, mai arată Libertatea.

Aderarea Ucrainei la Europa nu pare la fel de ușoară, dacă este privită de ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaune.

Trebuie să fim sinceri. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în șase luni, un an sau doi ani, am minți. Nu ar fi adevărat. Vor fi sigur 15 sau 20 ani, este foarte mult”, a declarat Beaune, pentru postul Radio J. din Paris, scrie Libertatea.

„În schimb, Ucraina poate intra în «comunitatea politică europeană» propusă de președintele francez Emmanuel Macron, care ar putea-o ajuta mai repede la integrarea cu blocul, a mai spus Beaune”, notează Libertatea.

Seară liniștită!

O nouă amenințare: Variola maimuței was last modified: mai 23rd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: