Macron, după primul tur al alegerilor prezidenţiale: „Nimic nu este jucat!”

11 apr. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 138

Deschidem săptămâna și Revista din această seară cu alegerile din Franța, acolo unde  Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt anunțați ca fiind deja intrați în turul 2.

„Primii favoriți ai alegerilor prezidențiale din Franța, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, și-au confirmat statutul duminică, în primul tur de scrutin, și au intrat în faza finală a luptei, care se va disputa peste două săptămâni, pe 24 aprilie, scrie Le Monde. După numărarea a 96% din voturi, Macron era creditat cu 27,4%, iar Le Pen cu 24%, o diferență mai mică decât cea estimată de institutele de sondare a opiniei. De ei s-a apropiat doar stângistul radical Jean-Luc Mélenchon (21,6%), în vreme ce candidații socialiștilor și conservatorilor, cele două partide care odinioară dominau scena politică franceză, au înregistrat scoruri foarte slabe. Rezultatele parțiale ale primului tur al prezidențialelor franceze arătau duminică seară că Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au calificat în runda finală care va avea loc pe 24 aprilie”, relatează Libertatea.

Rezultatul turului 2 depinde atât de participarea la vot a francezilor, dar și de voturile lui  Melenchon.

„Aliații lui Melenchon au avertizat că deputatul nu intenționează să cheme clar la un vot pentru Emmanuel Macron în turul II. Așa a și făcut, în discursul de duminică seară. Și totuși, între «două rele», el și-a îndemnat totuși alegătorii să nu facă «greșeli ireparabile». «Nu trebuie să-i dăm niciun vot doamnei Le Pen», a repetat el de trei ori”, mai arată Libertatea.

Tabloul alegerilor din Franța este completat de Cotidianul.

„Politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour este creditat cu 7,2% din voturi. Valerie Pecresse, membră a formațiunii Republicanii (centru-dreapta) și președintele Consiliului regiunii Ile-de-France, ar fi obținut 5% din voturi. Absenteismul la vot a fost puternic, între 26,2% și 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică. În 2017, rata absenteismului a fost de 22,2%”, relatează Cotidianul.

Campanie Craciun UJmag 2020

Și tot Cotidianul consemnează declarația lui Macron după primul tur.

„Nimic nu este jucat!”, a spus duminică după încheierea primului tur Emmanuel Macron, scrie Cotidianul.

Se teme Macron de ascensiunea contracandidatei sale Marine Le Pen?

„Dezbaterea din perioada următoare este decisivă pentru țara noastră și pentru Europa. Eu vreau o Franță care luptă împotriva separatismului islamist, dar nu o Franță care îi împiedică pe musulmani și pe evrei să mănânce conform religiei lor. Vreau o Franță care este parte a unei Europe puternice, nu o Franță care are ca aliați doar populiști și xenofobi”, a afirmat Macron în fața partizanilor săi, salutând „claritatea cu privire la extrema dreaptă”, a mai multor candidați eliminați care au lansat un apel la votul în favoarea lui, mai arată Cotidianul.

Alegeri au avut loc și la București în PNL, acolo unde premierul a fost ales și președinte al partidului.

„Premierul Nicolae Ciucă a fost ales, duminică, președinte al PNL, cu 1.060 de voturi «pentru»”, scrie News.ro, care consemnează și declarațiile premierului ce au urmat anunțării rezultatului votului.

„Nu este deloc un privilegiu să ocupi această funcție. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru ceea ce ne-am asumat să facem”, a declarat Ciucă, la ieșirea din sala în care a avut loc Congresul. (…)  Vreau să precizez că mă bazez foarte mult pe coeziunea PNL (…) Cel mai mult mă bazez pe oamenii PNL care vor fi alături de noi pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele asumate. Principalul este de a reda unitatea partidului, de a asigura stabilitatea lui (…) să putem face o Românie puternică, așa cum ne dorim toți”, a afirmat Nicolae Ciucă, noul președinte al liberalilor, mai scrieNews.ro.

Fostul președinte al PNL, Florin Cîțu, spune că regretă că nu s-a retras de la conducerea partidului la momentul în care s-a constituit alianța cu PSD și îl sfătuiește pe noul președinte „să nu uite de electoratul PNL”.

„Să nu uite de electoratul liberal. Este foarte important. Noi suntem aici fiindcă am fost votați de oameni pentru principii liberale, investiții care să fie 7% din PIB. Faptul că noi, anul trecut, am avut o creștere economică mai mare decât era așteptată, anul acesta văd că lucrurile s-au deteriorat. Repet, acesta este testul. Dacă situația se înrăutățește înseamnă că colegii mei au greșit când au făcut acest lucru”, a declarat Florin Cîțu, notează Evenimentul Zilei.

„E bine ca PNL să nu își piardă identitatea și să aibă măsurile liberale pe care le avem în programul de guvernare. (…) Trebuie să existe și un pachet al PNL și vom avea această discuție în BEx dacă există sau nu. (…) Nu a fost discutat în nicio întâlnire a BEx sau BPN un pachet liberal”, a mai spus Florin Cîțu, mai scrie Evenimentul Zilei.

România este pusă în fața unei noi provocări.

„Cimitirului eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial de la Fălești a fost vandalizat recent cu însemne pro-ruse și naziste, iar pe cruci și pe troiță au fost desenate svastica și literele Z și V, simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Nu se cunoaște data când a avut loc acțiunea, însă localnicii au observat sâmbătă dimineață însemnele naziste și pro-ruse”, relatează Agerpres.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, condamnă acțiunea.

„Vandalizarea Cimitirului eroilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial din localitatea Fălești este un act iresponsabil, barbar și criminal. Cei care au gândit și executat această profanare pun în pericol pacea, armonia și stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa. Acest act de blasfemie nu trebuie lăsat nepedepsit. Autorii acestei crime sunt promotori ai urii, fricii și lipsei de respect față de normele de bază ale unei societăți civilizate. Ei trebuie identificați, investigați și penalizați fără întârziere de către organele de ordine și justiție”, a spus ambasadorul Victor Chirilă, notează Agerpres.

La est de Moldova, Cecenii pregătesc o nouă ofensivă asupra orașului Mariopol. Liderul cecen, Ramzan Kadyrov, spune că a primit un ordin de la Putin să cucerească în primul rând regiunile Donețk și Lugansk.

„Va avea loc o ofensivă, nu numai asupra lui Mariupol, ci și în alte orașe și sate. Mai întâi vom elibera Lugansk și Donețk, apoi vom lua Kievul și toate celelalte orașe”, a spus Kadyrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram, relatează Cotidianul.

Presa scrie despre vizita unui alt lider european, nu numai la Kiev, dar și la Moscova.

„Cancelarul austriac Karl Nehammer va merge luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, citat de agențiile internaționale de presă. Karl Nehammer, care sâmbătă a fost la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, este primul lider european care va fi primit la Kremlin de Vladimir Putin de la debutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Înainte de această dată, la Moscova au mai fost premierul Ungariei, Viktor Orban, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz, relatează Digi 24.

Seară liniștită!

Macron, după primul tur al alegerilor prezidențiale: „Nimic nu este jucat!” was last modified: aprilie 11th, 2022 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter