Austria respinge apelul Ursulei von der Leyen de extindere a Spaţiului Schengen

14 sept. 2023
Vizualizari: 239

Dacă ieri, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea „fără nicio întârziere” a României și a Bulgariei în Schengen, azi aflăm că Austria își menține poziția și respinge apelul președintelui Comisiei Europene.

„În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în Europa și, în multe țări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania și Polonia”, a declarat ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, scrie Agerpres.

„La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a adăugat ministrul de interne al Austriei, mai arată Agerpres.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor noi fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă în Ucraina.

„Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm față de violarea din nou a spațiului aerian al României și a cerut părții ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populației și infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România. De asemenea, a solicitat respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, informează Ministerul Afacerilor externe, într-un comunicat transmis Agerpres.

Moțiunea USD împotriva ministrului Rafila USR intră săptămâna viitoare în dezbaterea Parlamentului.

„Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, va fi dezbătută luni, de la ora 16,00 și votată miercurea viitoare în plenul Camerei Deputaților, a decis Biroul permanent. Deputații USR și cei de la partidul Forța Dreptei au depus, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila”, notează Agerpres.

Vlad Pascu, șoferul de 19 ani aflat sub influența drogurilor care a omorât doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, a fost adus joi în cătușe, la sediul DIICOT din Capitală.

„Îmi pare rău pentru tot. Nu pot să dau timpul înapoi”, a spus Pascu, în timp ce intra în sediul DIICOT, scrie Agerpres.

La DIICOT sunt prezenți și părinții lui Vlad Pascu. Mama lui este suspectată pentru infracțiuni contra înfăptuirii justiției, după ce ar fi încercat să influențeze și să șantajeze martori în dosarul în care este cercetat fiul ei”, mai arată Agerpres.

„Joi dimineață, procurorii DIICOT și ofițeri de la Antidrog au declanșat o vastă operațiune în Capitală cu numele de cod «Hidra», care îi vizează pe cei din anturajul lui Vlad Pascu, consumatori și traficanți de droguri. Printre aceștia se află și prieteni ai lui Vlad Pascu, care erau cu acesta pe litoral în perioada producerii accidentului în localitatea 2 Mai. Procurorii DIICOT arată că este vorba de tineri din familii cu importante posibilități materiale, care și-au desfășurat activitatea în București, precum și în stațiunile de pe litoralul Mării Negre, în timpul sezonului estival. Conform anchetatorilor, cei în cauză ar fi specializați în distribuirea de canabis, comprimate ecstasy, MDMA, cocaină, dar și alte droguri sintetice, în diverse locații, restaurante și cluburi de lux, majoritatea clienților drogurilor comercializate de către ei fiind consumatori constanți, persoane cu un potențial financiar ridicat”, mai scrie Agerpres.

Datoria externă totală a României a ajuns, în 31 iulie 2023, la 116,397 miliarde euro, după ce fusese de 98,8 miliarde euro în 31 decembrie 2022, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

„În perioada ianuarie-iulie 2023, datoria externă totală a crescut cu 14,259 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 115,220 miliarde euro la 31 iulie 2023 (72,5% din totalul datoriei externe), în creștere cu 17,9% față de 31 decembrie 2022; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2023 nivelul de 43,6 miliarde euro (27,5% din totalul datoriei externe), în scădere cu 6,9% față de 31 decembrie 2022”, arată datele BNR, scrie News.ro.

„Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,5% în perioada ianuarie – iulie 2023, comparativ cu 16,2% în anul 2022. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 iulie 2023 a fost de 5,1 luni, în comparație cu 4,4 luni la 31 decembrie 2022. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2023 a fost de 95,7%, comparativ cu 80,2% la 31 decembrie 2022”, mai arată News.ro, citând surse BNR.

Republica Moldova l-a expulzat, miercuri, pe directorul local al agenției oficiale de presă rusă, Sputnik.

„Un cetățean rus de 56 de ani a fost declarat persona non grata pentru o perioadă de 10 ani și trimis sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova”, a indicat Ministerul moldovean de Interne într-un comunicat, scrie Cotidianul.

„«Este vorba de șeful filialei Sputnik din Republica Moldova, Vitali Denisov», a precizat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. Aceasta a denunțat voința «grotescă» a Chișinăului de a «reprima orice manifestare de disidență și de a eradica sursele de informare indezirabile»”, mai notează Cotidianul.

„Rusia cere Moldovei să înceteze persecuția motivată politic a resurselor mass-media în limba rusă. Este mesajul Ministerului de Externe rus adresat lui Sergiu Goncherenco, însărcinat cu afaceri al Republicii Moldova în Federația Rusă. Acesta a fost chemat miercuri la Ministerul rus de Externe pentru a i se pune în vedere protestul Federației Ruse față de decizia Chișinăului de expulzare a lui Vitalii Denisov, directorul agenției Sputnik Moldova”, mai scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Angajații serviciului de migrație din Moldova l-au urcat miercuri dimineață pe Denisov într-o mașină și l-au dus la aeroport cu ordin de deportare la primul zbor, fără a-i permite să-și împacheteze lucrurile și să-și ia animalele de companie cu el. El a primit o interdicție de 10 ani de intrare în Moldova. Documentul notează că ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost informat despre incident. Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) al Republicii Moldova anunță că Vitalii Denisov, directorul agenției blocate anterior de SIS, Sputnik Moldova, a fost declarat persoană indezirabilă «în țara noastră în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale R. Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre»”, mai notează Cotidianul.

Mexicul a prezentat primele dovezi ale existenței extratereștrilor.

„Mexicul a prezentat rămășițe ale unor presupuse ființe «non-umane», fiind aduse în discuție marți (12 septembrie), la prima audiere publică a Congresului, privind fenomenele anormale neidentificate (UAP), cunoscute și sub numele de OZN-uri”, scrie Reuters, citată de România liberă.

„Este prima dată când viața extraterestră este prezentată într-o astfel de formă și cred că există o demonstrație clară că avem de-a face cu exemplare non-umane care nu sunt înrudite cu nicio altă specie din lumea noastră și astfel, orice instituție științifică o poate investiga. Cele două cadavre împăiate, recuperate în Peru în 2017, ar avea o vechime între 700 și 1.800 de ani, având doar trei degete la fiecare mână și capete alungite”, a declarat Sergio Gutierrez, reprezentant federal, scrie România liberă.

Seară liniștită!

 

Austria respinge apelul Ursulei von der Leyen de extindere a Spațiului Schengen was last modified: septembrie 14th, 2023 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: