Guvernul Cioloş a fost respins în Parlament

20 oct. 2021
Vizualizari: 414

Așa cum prognozau majoritatea analiștilor politici, Guvernul Cioloș nu a obținut, miercuri, votul de încredere al Parlamentului. La finalul ședinței, s-au înregistrat doar 88 de voturi în favoarea cabinetului Cioloș și 184 de voturi „împotrivă”, în condițiile în care, pentru validarea Guvernului, erau necesare 234 de voturi. Deschidem Revista din această seară cu declarația principalului perdant, liderul USR, premierul desemnat de Președinte, Dacian Cioloș.

„Parlamentarii au respins singura soluție care era pe masă, cei care mă acuzau că blocăm, acum au prelungit criza. Astăzi, au vorbit din nou despre lipsa de soluții și că am blocat găsirea unei soluții. USR și-a făcut datoria, noi rămânem, în continuare, cu dorința de a găsi o soluție, important este ca și celelalte partide să își asume responsabilitatea”, a afirmat președintele USR, Dacian Cioloș, scrie News.ro.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a transmis, miercuri, după ce premierul desemnat Dacian Cioloș a picat votul de învestitură din Parlament, că „soluția este un nou Guvern format în jurul Partidului Național Liberal”.

„România are nevoie urgentă de un Guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou Guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un Guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, scrie Libertatea.

„PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui Guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând, în mod insistent, soluția care să scoată România din criză”, a mai completat liderul PNL, mai notează Libertatea.

„Orgolii și lecții”, cam așa s-ar putea interpreta tabloul politic al ultimelor săptămâni de negocieri ratate și false soluții pentru ieșirea din criza politică.

În vacarmul politic al ultimei perioade, UDMR păstrează tonul rezervat, mizând pe deschiderea negocierilor, evitând să ia în calcul varianta alegerilor anticipate.

„Sunt mai multe variante, important este să ai curaj să fii flexibil, să cauți soluții și nu să rămâi baricadat în certitudinile tale care, până la urmă, sunt valabile doar în cetatea ta. (…) Poate să fie și Florin Cîțu, nu e o problemă, eu nu voi discuta acest lucru, pentru că nu decid eu, decide PNL și apoi Președintele Iohannis. Noi nu avem o problemă să încercăm să facem o majoritate cu Florin Cîțu. (…) Eu cred că prima dată trebuie încercată resuscitarea coaliției. (…) Din punctul nostru de vedere, în acest moment, cu PNL există o coaliție din care a ieșit USR și nici PNL, nici noi nu am renunțat la această formulă, deci nu există pentru noi o altă soluție. În acest moment nu căutăm soluții alternative. Vom insista, vom argumenta pentru resuscitarea coaliției formate în decembrie anul trecut”, a precizat liderul UDMR, Kelemen Hunor, scrie Agerpres.

„În opinia sa, «să vorbești astăzi de alegeri anticipate este ușor deplasat»”, mai notează Agerpres.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut un apel, miercuri, către toți șefii de partide parlamentare să se întâlnească imediat și să găsească o soluție pentru a scoate România din criză.

„Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. Vă cer să fiți în al 12-lea ceas bărbați de stat. Vă cer să fiți alături de români în acest război cu moartea. Vă cer să nu mai rămâneți o pată urâtă și neagră în istoria acestei țări”, a spus Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, scrie Digi24.

La fiecare 2 minute și jumătate un român moare răpus de COVID-19. Asta este moștenirea lăsată de ultima guvernare. (…) În această sală, în care s-au rostit iar discursuri, încap maximum 500 de persoane. Gândiți-vă că astăzi am fi o sală arhiplină și la balcoane și am fi 574 de oameni, pentru că ieri 574 de români ca dumneavoastră au murit de COVID-19. 574 de români care astăzi nu mai sunt. 574 de familii rămase fără cineva drag. Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de tot felul de jocuri ridicole pentru a accede la putere. Noi mai venim aici să spunem discursuri, noi mai avem tupeul să le spunem oamenilor că suntem responsabili. Noi mai stăm să analizăm cine este spartan și Superman. Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă? Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe. Egoismul, aroganța și lipsa de asumare ne-au adus în această situație dramatică”, a susținut Marcel Ciolacu, mai scrie Digi24.

Și, în timp ce politicienii își plătesc unii altora polițe, situația sanitară, explozia prețurilor la energie, combustibili și alimente ating cote de neimaginat. România liberă scrie despre inflația din România care atinge o valoare peste media europeană.

„Oficiul european Eurostat a publicat aceste date miercuri, 20 octombrie 2021. Conform raportului, rata inflației în România a fost 5,2 la sută în luna septembrie 2021. În septembrie 2021, inflația medie în UE a fost 3,6 la sută. În septembrie 2020, rata anuală a inflației în România a fost 2,1 la sută. În interiorul UE, țările cu cea mai mare inflație erau, în septembrie 2021, Estonia și Lituania (6,4 la sută), Polonia (5,6 la sută), Ungaria (5,5 la sută) și România (5,2 la sută). (…) În august 2021, rata medie a inflației în UE a fost 3,2 la sută”, relatează România liberă.

„Acum o lună, premierul Florin Cîțu declara că problema inflației trebuie gestionată nu de Guvern, ci de Banca Națională, mai scrie România liberă.

Seară frumoasă!

Guvernul Cioloș a fost respins în Parlament was last modified: octombrie 20th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: