Încep reformele

4 iun. 2021
Vizualizari: 442

Reforma sistemului de pensii ține, în continuare, prima pagină a ziarelor din România. Vicepremierul Dan Barna a declarat, joi seară, la Digi24, că pensiile speciale vor fi eliminate.

„«Toti ne dorim eliminarea pensiilor speciale, dar USR rămâne mereu singur la vot. Toți vor eliminarea pensiilor speciale, dar nu când vine vorba de categoria lor profesională. Eliminarea pensiilor se va face probabil până la sfârșitul lui 2023», a spus Barna la Digi24”, notează Libertatea.

„Deși a promis în campania electorală, noua coaliție nu a reușit, în șase luni de mandat, decât eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Cu toate acestea, peste 100 de foști parlamentari au depus o sesizare în instanță în care contestă decizia Parlamentului. (…) Tot în aprilie, ministrul Lucian Bode îi asigura pe polițiștii care se grăbesc să iasă la pensie, de teama că Parlamentul va modifica pensiile militare, că pe durata mandatului său nu vor exista modificări de legislație în această privință”, comentează Libertatea.

Votul pentru „Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali” provoacă un nou scandal în coaliția de guvernare.

„USR PLUS acuză PNL și UDMR, alături de PSD, de «ipocrizie nerușinată», în cazul votului pentru proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali. USR PLUS arată, într-un comunicat de presă, că, în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților, proiectul a primit aviz negativ, cu 6 voturi «pentru», din care 4 de la USR PLUS, și 18 abțineri de la PSD, PNL și UDMR”, relatează România Liberă.

„«Ipocrizie nerușinată! În fața camerelor de filmat, parlamentarii PSD, PNL, UDMR spun că vor echitate pentru pensionari, dar când e vorba de măsuri concrete pentru eliminarea pensiilor speciale, fac pasul înapoi. Noi nu renunțăm, însă, până când nu terminăm cu acest sistem rușinos care împarte românii în speciali și ne-speciali», arată USR PLUS în comunicatul de presă citat”, scrie România Liberă.

Reducerea numărului de membri din consiliile de administrație ale companiilor de stat este o altă temă discutată în Guvern, încă de la începutul anului. Premierul Florin Cîțu a fost întrebat, joi, când va fi adoptată o Ordonanță de Urgență a Guvernului în acest sens.

„«S-ar putea să fie o cale și mai rapidă, ca să nu existe alte lucruri. Este un Proiect de lege în Parlamentul României. Vom include acolo amendamente legate ca să treacă mai repede, cred că deja este la Camera Deputaților, să nu mai trecem de la Guvern, după aia iarăși la Parlament ca să aprobe ordonanța. Este mai simplu. Este un proiect de lege acolo deja al domnului deputat Florin Roman și vom face lucrul acesta», a declarat Florin Cîțu, întrebat despre subiect joi, la finalul ședinței de Guvern”, scrie News.ro.

„Pe 22 mai, prim-ministrul preciza că Ordonanța de urgență privind limitarea membrilor în consiliile de administrație va fi aprobată în perioada următoare, aceasta aflându-se în prezent la Ministerul Finanțelor. Încă din luna februarie, șeful Executivului anunța că va propune să fie maxim 5 membri în consiliile de administrație de la companiile de stat”, relatează News.ro.

Cumularea pensiei cu salariul, obținut de la companiile de stat sau din administrația publică, ar putea să nu mai fie posibilă, în viitor. Actul normativ care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat va fi adoptat în câteva zile, a anunțat premierul Cîțu, joi, într-un briefing de presă, susținut la Guvern.

„«Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat se va aproba săptămâna viitoare», a explicat Florin Cîțu, la finalul ședinței de joi a Guvernului”, scrie Libertatea.

În aprilie, ministrul muncii, Raluca Turcan, afirma că din 4 milioane de pensionari din sistemul public, 200.000 au ales să lucreze în continuare.

„«Cifrele arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate sau de urmaș. Dintre toți aceștia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze. Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au, și nu ca la un moment în care viața activă se încheie și după aceea beneficiezi de drepturi în urma unei vieți de muncă. Provocarea noastră este să creștem și să impulsionăm viața activă», declara ministrul Raluca Turcan pentru Digi24”, mai arată Libertatea.

PSD anunță că va depune o nouă moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarant, joi seară, că social-democrații vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru faptul că, «după cum a recunoscut, a depus Planul Național de Redresare și Reziliență fără să citească tot ce conține el»”, scrie Digi24.

Românii care trec prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II se pot, acum, și vaccina.

„«Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) anunță că s-a deschis primul centru de vaccinare mobil la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, pentru românii care vin în țară din diaspora. (…) Sursa citată a precizat că românii care intră în țară vor putea să se vaccineze cu vaccinul Johnson & Johnson (doză unică), fără programare. Menționăm că și însoțitorii acestora care nu sunt cetățeni români pot beneficia de acest vaccin. Centrul de vaccinare dispune de două amplasamente special amenajate. Unul dintre acestea este dedicată vaccinării, iar un altul este destinat supravegherii persoanelor cărora tocmai le-a fost administrat vaccinul», a mai transmis sursa citată. Supravegherea posibilelor reacții alergice ulterior vaccinării este realizată de către personal medical calificat din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad”, notează Știrile Transilvaniei.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Încep reformele was last modified: iunie 4th, 2021 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: