AUR vrea funcția de premier într-un Guvern de uniune națională

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a îndemnat partidele parlamentare pro-europene să revină la negocieri.

„Este foarte complicat să discutăm despre un Guvern minoritar. Important este să revină toate cele patru partide la masa negocierilor şi să găsească formula pentru o majoritate parlamentară. De asemenea, să avem formula pentru un Guvern care să poată să funcţioneze, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut în continuare. Este nevoie ca toate partidele să revină şi să negocieze. Nu cred că s-au epuizat tehnicile de negociere. Negocierea presupune să analizeze cât se poate de realist, aşezat toate opţiunile şi să dăm deoparte orgoliul şi interesul politic şi să vedem interesul ţării”, a declarat Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

Președintele Iohannis a declarat de la Bruxelles că un Guvern minoritar nu este o soluție și a îndemnat partidele la dialog.

„Nu este momentul unor certuri mărunte. E momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa negocierilor. Să avem un guvern cât de repede posibil. Guvernul în funcțiune este interimar. Nu poate să dea Ordonanțe de urgență, nu poate să vină cu un buget în Parlament. Voi convoca consultări zilele următoare, pentru a vedea cum realizăm un consens. Nu vreau să arăt cu degetul, dar să înțeleagă toți, miza este foarte mare”, a declarat Iohannis, scrie România liberă.

Potrivit lui Ciucă, liderii politici care au anunțat după alegeri că „au înțeles care a fost voința poporului şi lecția pe care oamenii au dat-o spectrului politic” trebuie să găsească „o construcție politică majoritară în Parlament”.

„Liderul este cel care are viziune, dar, dincolo de viziune, este această asumare a responsabilităţii, curaj şi răbdare. Să avem răbdare să stăm aşezaţi la masă să discutăm, să venim cu argumente, cu soluţii, să ne apucăm de treabă. Marcel Ciolacu este liderul PSD, partid care a obţinut cel mai bun scor la alegerile parlamentare, deci este prima opţiune”, a menţionat Nicolae Ciucă, mai scrie Agerpres.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a apreciat că România are nevoie de o guvernare „stabilă”, susținută de o majoritate parlamentară, şi s-a declarat încrezător că partidele vor reveni la masa discuțiilor.

„Am apreciat modul în care partidele s-au raportat unele la altele şi la societate, în săptămânile acestea. Tocmai de aceea am fost surprins de evenimentul de azi. Sunt în continuare optimist că toată lumea se va reîntoarce la masa discuţiilor. (…) Poate să fie (o strategie de negociere – n.r.), dar nu cred că aduce avantaje, pentru că oamenii conştientizează criza şi oricine încearcă să tensioneze şi mai mult nu cred că este bine văzut de oameni”, a spus primarul general, arată Agerpres.

Într-un interviu acordat Gândul, fostul lider liberal, Crin Antonescu a comentat decizia Partidului Social Democrat de a părăsi negocierile privind formarea unui guvern pro-european și consecințele acesteia.

„În opinia lui Antonescu, pasul în spate făcut de PSD este «explicabil» și motivat de «refuzul de a împărți responsabilitatea și dorința de a guverna, pe de o parte, și iluzia că vei acumula puncte ca și cum ai fi în opoziție»”, notează Gândul.

„PNL poate avea prim-ministru, dar nu cred că i-ar folosi foarte mult într-un guvern ultraminoritar. Nu cred că șansele USR de a impune condiții sunt de maxim interes public. Cred că altele sunt prioritățile României astăzi”, a  mai declarat Crin Antonescu, pentru Gândul.

Președintele AUR, George Simion, a propus, joi, formarea unui Guvern de uniune națională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu, menționând că este nevoie ca toate partidele să se așeze la masa negocierilor.

„Eu cred în varianta unui Guvern într-adevăr de uniune naţională, nu împărţit artificial în suveranişti şi aşa-zişi pro-europeni. Şi noi suntem europeni, toţi de aici suntem demnitari ai statului român, un stat european. (…) Noi suntem europeni, pentru că suntem români şi ne dorim să dialogăm cu toate forţele politice. Campania electorală a luat sfârşit. Putem sta la masă cu toate formaţiunile şi să găsim o formulă de a ieşi din această criză. Noi propunem o variantă în care să dăm un Guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, domnul Petrişor Peiu”, a declarat Simion, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

„Potrivit acestuia, Consiliul Naţional de Conducere al AUR a votat în unanimitate pentru organizarea în cel mai scurt timp a alegerilor prezidenţiale cu o nouă conducere a AEP, în termenii stabiliţi de Biroul Electoral Central, şi pentru agrearea cu o majoritate a parlamentarilor din noua legislatură a unui set de măsuri care să fie implementate în trei – şase luni, după care românii să stabilească prin vot «o majoritate stabilă pentru următorii 4 ani». Printre măsurile propuse de AUR se numără o reformă administrativă, 300 de parlamentari, votarea primarilor în două tururi de scrutin, reducerea taxării muncii”, mai arată Agerpres.

Curtea Constituțională a României a constatat, joi, că sunt neconstituționale dispozițiile din Codul fiscal privind impozitarea progresivă a pensiilor.

„În esenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă şi pe partea necontributivă a pensiilor, precum şi pe doi indicatori variabili (câştigul mediu salarial brut şi câştigul mediu salarial net), textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părţii contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin. (5) din Constituţie”, se precizează în comunicat, relatează Cotidianul.

Curtea a reţinut că raportarea la aceiași indicatori variabili se menține şi în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare.

„Din moment ce indicatorii folosiţi în formula de calcul nu sunt constanţi, iar valoarea lor se stabileşte anual, odată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru că pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut şi al câştigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispoziţiile art.1 alin. (3) şi (5), precum şi ale art.15 alin. (2) din Legea fundamentală”, spune instanţa constitutional, mai arată Cotidianul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Curtea a constatat că, în aceste condiţii, rămân aplicabile dispoziţiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”, mai scrie Cotidianul.

Seară  liniștită!