Boala Covid-19, mai periculoasă decât credeau medicii

3 nov. 2022
Vizualizari: 210

Alegerile din Israel s-au încheiat cu un rezultat favorabil fostului Prim-ministru israelian, Benjamin Netanyahu. Potrivit presei, acesta urmează să revină la putere într-o coaliție de dreapta.

Cu aproximativ 85% din voturi numărate, Likud-ul conservator al lui Netanyahu și probabilii săi aliați religioși și de extremă dreaptă sunt pe cale să controleze majoritatea în parlament după cele rânduri de alegeri în mai puțin de patru ani”, scrie Radio Europa Liberă.

Suntem în pragul unei victorii foarte mari”, le-a spus zâmbitor Netanyahu susținătorilor la sediul electoral al partidului Likud, cu vocea răgușită după săptămâni de campanie, mai notează Radio Europa Liberă.

Potențiala alianță a lui Netanyahu cu brandul ultranaționalist Itamar Ben-Gvir i-a alarmat pe palestinieni și pe membrii minorității arabe din Israel. (…) Netanyahu a promis să formeze un «guvern național stabil», care să acționeze în mod responsabil, să evite «aventurile inutile» și «să extindă cercul păcii»”, mai arată Radio Europa Liberă.

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre privind alocarea unor fonduri suplimentare pentru organizațiile aparținând minorităților naționale.

Conform notei de fundamentare, suma inițială de 200.445.000 lei a fost modificată ca urmare a suplimentării bugetului Secretariatului General al Guvernului cu suma de 10 milioane de lei, în urma rectificării bugetare aprobată prin Ordonanța Guvernului nr. 19/2022”, scrie Agerpres.

Fondurile, de care vor beneficia 19 organizații, sunt destinate continuării proiectelor inițiate de asociații și aflate în curs de derulare, contribuind la promovarea și respectarea drepturilor omului, cu particularitate a celor referitoare la minoritățile naționale și la promovarea unor măsuri adecvate care să permită cetățenilor aparținând minorităților naționale din România să-și mențină și să-și dezvolte cultura, precum și să-și păstreze elementele esențiale ale identității lor, respectiv religia, limba, tradițiile și patrimoniul cultural”, informează Guvernul, mai arată Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care dă competență Tribunalului de a soluționa cazurile de malpraxis.

Actul normativ modifică Legea nr. 95/2006, în sensul unificării jurisprudenței în privința competenței de soluționare a acțiunilor întemeiate pe malpraxisul medical, competența de soluționare a acestor litigii urmând să revină Tribunalului, și nu Judecătoriei, cum este prevăzut în prezent. Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la Justiție, potrivit dreptului comun. Conform legii, instanța competentă să soluționeze litigiile prevăzute de lege este Tribunalul – secția civilă în a cărei circumscripție teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”, scrie Agerpres.

Presa mai scrie azi că boala COVID-19 este mult mai periculoasă decât se credea.

COVID-19 poate activa același răspuns inflamator la nivelul creierului ca boala Parkinson, inducând un potențial risc de afecțiuni neurodegenerative în viitor, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Queensland”, relatează Xinhua, citată de Cotidianul.

„Am studiat efectul virusului asupra celulelor imune ale creierului, «microglia», care sunt celulele cheie implicate în progresia bolilor cerebrale precum Parkinson și Alzheimer”, a declarat marți Trent Woodruff, coautor și profesor de farmacologie la Universitatea din Queensland, scrie Cotidianul.

Folosind sânge de la un donator uman, cercetătorii au crescut microglia în laborator și au infectat celulele cu virusul SARS-CoV-2. Ei au descoperit că celulele «au devenit efectiv furioase, activând aceeași cale pe care proteinele Parkinson și Alzheimer o pot activa în boală, inflamazomii», a adăugat Woodruff. Potrivit studiului publicat în revista Molecular Psychiatry din portofoliul Nature, proteina spike a virusului COVID-19 a fost suficientă pentru a activa și declanșa inflamazomul, care ar putea începe un proces cronic și susținut de ucidere a neuronilor”, mai scrie Cotidianul.

 „Moscova îl va convoca «în viitorul apropiat» pe ambasadorul britanic pentru a-i înmâna «dovezile» care ar atesta că Marea Britanie a ajutat la orchestrarea atacului din Crimeea asupra Flotei ruse de la Marea Neagră, iar apoi le va face publice”, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe, potrivit agenției France Presse, preluată de The Moscow Times, scrie Libertatea.

„Rusia a susținut că «specialiști» britanici au ajutat Kievul să lanseze în weekend un atac cu drone asupra flotei din peninsula anexată de Moscova. Rusia a mai acuzat Londra că se află și în spatele exploziilor din septembrie care au avariat gazoductele din rețeaua Nord Stream”, mai arată Libertatea.

Autoritățile de la Belgrad au anunțat marți că au plasat trupele de la granița cu Kosovo într-o stare de alertă sporită din cauza disputelor privind numerele de înmatriculare ale mașinilor, care a amenințat să intensifice și mai mult tensiunile dintre cele două rivale balcanice”, scrie BBC, citată de Libertatea.

Trupele de menținere a păcii NATO Kfor au sporit patrularea, în cazul izbucnirii incidentelor, iar ministrul apărării al Serbiei declară că trupele sale sunt mobilizate «pentru a-i proteja pe toți cetățenii Serbiei, inclusiv pe sârbii din Kosovo». Anterior, autoritățile i-au avertizat pe membrii minorității etnice sârbe care locuiesc în Kosovo, o fostă provincie a Serbiei, să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare cu cele kosovare”, mai notează Libertatea.

Guvernul polonez a autorizat construirea unei noi bariere de-a lungul graniței de 210 de kilometri cu exclava rusă Kaliningrad. Cu această ocazie, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că frontiera trebuie «sigilată» pentru ca țara să se simtă în siguranță”, relatează EuroNews, citat de Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Decizia vine pe fondul suspiciunilor că Moscova intenționează să faciliteze trecerea ilegală a frontierei de către migranții asiatici și africani. Blaszczak argumentează că autoritatea aviatică a Rusiei a lansat recent zboruri din Orientul Mijlociu și Africa de Nord către Kaliningrad, semn că pregătesc o provocare la graniță. Autoritățile au început deja lucrările pregătitoare la noua barieră temporară, implicând soldați polonezi specializați în deminare. Blaszczak a spus că bariera va fi alcătuită din trei rânduri de sârmă ghimpată, de 2,5 metri înălțime și 3 metri lățime, cu un sistem electronic de monitorizare și camere. Pe partea poloneză, un gard va ține animalele departe. Bariera urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Boala Covid-19, mai periculoasă decât credeau medicii was last modified: noiembrie 3rd, 2022 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: