Moldova are nevoie de sprijinul României

2 nov. 2022
Vizualizari: 350

Deschidem Revista din această seară cu vizita Președintelui Maia Sandu în România. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuțiile vizând situația de securitate regională și energetică, după distrugerea unor capacități ucrainene de producere a energiei electrice.

„Potrivit unui comunicat al Guvernului, Premierul a subliniat sprijinul constant al României pentru Republica Moldova, de la livrarea de urgență a unor cantități de energie electrică, după sistarea livrărilor din Ucraina, până la furnizarea de gaz, lemne de foc și păcură. Președintele Republicii Moldova a prezentat situația după recenta tăiere de livrări de gaze și nerespectarea contractului de către Gazprom și Federația Rusă, atât către Republica Moldova aflată sub controlul autorităților legitime de la Chișinău, cât și față de malul stâng al Nistrului, expus dificultăților financiare în perioada imediat următoare, precizează sursa citată”, relatează Agerpres.

Presa scrie azi și despre situația din Republica Moldova, acolo unde creșterea prețurilor la energie și lipsa resurselor energetice oferă forțelor ostile actualului guvern posibilitatea de a amplifica tensiunile sociale.

„Republica Moldova în acest moment este o țară pe teritoriul căreia Federația Rusă desfășoară de mai mult timp un război hibrid, iar invazia din Ucraina a amplificat o serie de probleme”, a declarat marți, la Digi24, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie News.ro.

„Este foarte clar pentru toți că acest război purtat de Federația Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova și el a început nu de azi și nu de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Ați vorbit despre situația energetică. Republica Moldova importă toate resursele energetice și atunci când prețurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi suntem cei mai vulnerabili. Acum apare și problema asigurării țării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi chiar și la prețuri mari să asigurăm țara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem față acestor prețuri și este afectată și economia. De aici, inflația foarte mare și forțe, inclusiv forțe politice, pro-ruse care și-au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova și care încearcă să răstoarne această guvernare. Pentru că ele nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiție, să avem instituții anticorupție puternice, pentru că aceste forțe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană așa cum ne-am propus”, a arătat Președintele Maia Sandu, scrie News.ro.

Întrebată despre protestele de la Chișinău, Maia Sandu a spus că există legături între grupările corupte care au furat foarte mulți bani din Republica Moldova și serviciile secrete ale Federației Ruse, având același scop: destabilizarea Republicii Moldova”, relatează News.ro.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat, marți, în plenul Senatului României că va face tot ce poate pentru ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei.

„Voi face tot ce pot pentru ca Republica Modova să fie de partea bună a istoriei și ca oamenii să trăiască în pace, liberi și demni, la ei acasă. Sunt onorată să mă aflu azi, aici, și să pot mulțumi României. România a știut să fie alături de noi, de câte ori a fost nevoie, și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului, care își aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor sau se află oriunde în lume, și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe și atunci când a donat mixrobuze școlare, când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și cu vaccin pentru lupta cu pandemia și acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina”, a spus Președintele Maia Sandu, scrie News.ro.

„Războiului Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse și este gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor, pentru interesul public. Acum câteva zile, o parte din acești hoți au fost incluși pe lista sancțiunilor Oficiului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupție (…) pentru subminarea statului de drept, pentru coalizarea cu serviciile secrete ruse”, a afirmat Maia Sandu, scrie News.ro.

„Am enumerat aceste provocări nu pentru a ne plânge și nu pentru că nu le-ați cunoaște. Ci pentru ca toată lumea să știe că Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european indiferent de circumstanțe. Și că noi ne asumăm prețul libertății. Și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere. Pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace și securitate în regiune. Și nu o societate în haos, violență, implicată în război. Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre democrație, spre marea familie europeană. Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp. După ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat într-o zonă gri, a incertitudinii și a sărăciei, conduși de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască blocați în zona gri, fără șansa unei vieți normale, viață pe care au văzut-o în țări europene”, a mai spus Președintele moldovean, mai arată News.ro. 

Băncile intră în vizorul Consiliului Concurenței.

„Inspectorii Consiliului Concurenței se află în control inopinat la mai multe bănci, în cadrul unei investigații privind modul de stabilire a indicelui ROBOR, au anunțat surse apropiate situației. Inspectorii au descins în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul. Potrivit informațiilor BNR și ACI (asociația profesioniștilor piețelor financiare din bănci), citate de ZF, cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România”, scrie Cotidianul, care amintește de declarația guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, potrivit căruia „băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR și s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară”.

„Consiliul Concurenței investighează dacă băncile s-au înțeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR, însă nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedește acest lucru”, a afirmat, marți, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, notează Cotidianul.

„În mod normal nu se află de operațiunile noastre decât ulterior desfășurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menținem discreția. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfășurare la principalele bănci din țară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineață”, a precizat Bogdan Chirițoiu, în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info, mai arată Cotidianul.

Universitatea Babeș-Bolyai” din Cluj s-a pronunțat asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Acesta din urmă a anunțat pe Facebook verdictul universitarilor clujeni.

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut. Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei”, a scris Lucian Bode pe Facebook, notează Libertatea.

Seară liniștită!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Moldova are nevoie de sprijinul României was last modified: noiembrie 2nd, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: