Europa, sub ape

17 sept. 2024
Vizualizari: 75

Inundațiile și creșterea apelor Dunării în mai multe state europene țin azi prima pagină a presei din România. În județele Galați și Vaslui, Guvernul a instituit starea de alertă, pentru efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală.

„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Marcel Ciolacu în ședința extraordinară de Guvern, scrie Agerpres.

Guvernul va aloca un ajutor de urgență de până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații din județul Galați, a mai anunțat, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Așa cum le-am promis zilele trecute familiilor afectate de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. În cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10.000 de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 de milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă”, a transmis prim-ministrul, scrie Agerpres.

România a cerut sprijinul financiar și UE, după inundații, scrie Gândul.

„România cere ajutor de la UE pentru sinistrații ale căror gospodării au fost distruse de ape. Solicitarea a venit din partea grupului din care face parte și PSD(S&D). Până acum, exista o singură solicitare venită din partea grupului ECR(de care aparțin cei de la AUR) și care se referea la un ajutor pentru Polonia și Cehia. În rezoluție, a fost inclusă, acum, și România”, relatează Gândul.

„România va putea primi bani din Fondul European pentru Situații de Urgență. Situația e dezastruoasă, e nevoie de un răspuns european, de această finanțare europeană, e vorba de contribuția tuturor statelor membre”, spune europarlamentarul PSD,  Dan Nica, mai scrie Gândul.

După inundațiile din sudul Moldovei și din mai multe state europene din Europa Centrală și de Est, acum sunt așteptate inundații pe Dunăre. În Ungaria  și Slovacia deja se iau primele măsuri.

„Nivelul apei este în creștere pe toate secțiunile Dunării din Ungaria, iar în următoarele 10 zile se va atinge mereu un vârf undeva pe secțiunea maghiară a Dunării”, a declarat Gabriella Siklós, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale Naționale a Apelor, la InfoRádio, scrie Gândul.

„Între timp, ministrul ungar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a anunțat luni că armata Ungariei este pregătită de acțiune, iar în prezent, 367 de militari sunt în misiune pe diguri. Aflat la o conferință de presă lângă digul râului Leitha, ministrul Apărării a subliniat că în mai puțin de trei ore, armata ungară poate mobiliza peste 1 000 de militari și peste 4 000 în 24 de ore. În cazul în care ar fi nevoie de mai mulți militari, se va recurge la mobilizarea rezerviștilor din apărarea teritorială”, notează Libertatea, citând News.ro.

„Din cauza inundațiilor care afectează Ungaria, premierul ungar Viktor Orbán a anunțat luni, pe X, că și-a amânat toate angajamentele internaționaleEl urma să susțină un discurs în Parlamentul European, pe care l-a amânat însă din cauza operațiunilor de protecție împotriva inundațiilor, a precizat Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului ungar, contactat de agenția ungară de presă MTI”, mai scrie Libertatea.

Precipitațiile foarte puternice din țările vecine din Vest aflate pe cursul Dunării vor duce la creșterea debitelor fluviului inclusiv în România, au confirmat pentru Gândul oficialii Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

„Potrivit specialiștilor INHGA, în intervalul 16 septembrie, ora 7:00 – 23 septembrie, ora 07:00, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere pe toată perioada de prognoză până la valoarea de 6.900 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s), exceptând primele două zile ale intervalului. În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere, exceptând prima zi a intervalului, când vor fi relativ staționare pe sectorul Oltenița – Tulcea”, scrie Gândul.

Seară liniștită!

Europa, sub ape was last modified: septembrie 17th, 2024 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: