Moldova poate începe negocierile de aderare la UE

9 nov. 2023
Vizualizari: 247

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.

„Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere 2023, care oferă o evaluare detaliată a stadiului actual și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor către aderarea la Uniunea Europeană. Raportul se concentrează în special pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și pe oferirea de orientări clare cu privire la prioritățile viitoare în materie de reformă. Aderarea este și va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare țară”, se precizează într-un comunicat CE, scrie Agerpres.

„Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului European să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova vor fi adoptat anumite măsuri-cheie. Comisia este pregătită să raporteze Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele legate de aceste măsuri”, mai notează Agerpres.

„Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea celor 9 etape stabilite în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. Aceasta a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor renumiți. Țara și-a reformat organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție. Republica Moldova a adoptat un plan de acțiune privind deoligarhizarea, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. Noua legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea crimei organizate. Țara a adoptat o strategie pentru administrația publică și urmărește reforma la toate nivelurile. A depus eforturi pentru a reforma gestionarea finanțelor publice și a adoptat o legislație pentru a reforma achizițiile publice. Moldova a sporit participarea societății civile la procesul decizional și a consolidat protecția drepturilor omului”, se mai arată în raportul menționat, scrie Agerpres.

Deputatul George Simion, președintele AUR, a declarat miercuri că partidul său va milita în continuare pentru anularea impozitării cu 3% pe cifra de afaceri pentru firmele românești.

„Noi am avertizat de când s-au adoptat acele măsuri financiar-bugetare că nu vor face decât să creeze panică. Am spus de atunci că se limitează numerarul. Domnul Ciolacu, inclusiv duminică a ieșit să spună că AUR este tinichea și că promovăm teoria conspirației. Ieri, i-a dat Dumnezeu gândul cel bun. Acum e momentul să insistăm mai mult și să să cerem anularea impozitării de 3% pe cifra de afaceri, cum vrea domnul Ciolacu pentru firmele românești, când pentru marile companii, pentru multinaționale există o formulă de calcul care nicidecum nu rezultă în 1%, undeva la 0,5%. Dacă ne uităm bine, vedem că firmele românești plătesc de șase ori mai mult decât companiile străine, ceea ce nu este normal. De aceea am venit și cu o campanie pe care o avem în derulare, cumpărăm de la români, cumpărăm de la țăranul român, din gospodăriile țărănești, cumpărăm mai bine de la un vânzător de la colțul străzii decât să trimitem banii prin Austria, Belgia, Olanda sau prin alte părți”, a declarat George Simion, mai scrie Agerpres.

Peste 895.000.000 de lei vor fi distribuiți prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru investiții în infrastructura rutieră în 30 de localități din România.

„Proiectele, în valoare totală de 895.334.601 de lei, vizează modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare menajeră și a stațiilor de epurare, construirea unor poduri și podețe, realizarea sau amenajarea trotuarelor cu acces inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice, a șanțurilor, a acceselor către proprietăți și a unor parcări, precum și înființarea sau dezvoltarea unor sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale”, scrie Agerpres.

2023 este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani.

„Anul acesta este «aproape sigur» că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat miercuri oamenii de știință din Uniunea Europeană, după ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai cald octombrie din lume din această perioadă”, scrie Reuters, citată de Libertatea.

„Luna trecută a depășit cu mult recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE. Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, combinate cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific”, mai scrie Libertatea.

Seară liniștită!

 

Moldova poate începe negocierile de aderare la UE was last modified: noiembrie 9th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: