Spitalele de psihiatrie, la raport

6 oct. 2023
Vizualizari: 189

Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) a publicat, joi, un raport după ce a făcut în septembrie 2022 o vizită inopinată în mai multe spitale de psihiatrie din România, dar și în câteva centre rezidențiale. Concluziile raportului sunt prezentate azi de News.ro.

„Delegația CPT a vizitat, în septembrie 2022, spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoșani, Obregia (București) și Socola (Iași). De asemenea, a vizitat pentru prima dată Centrele de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna și Sasca Mică, Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilități de la Păstrăveni și Centrul de Îngrijire și Asistență de la Mircești”, relatează News.ro.

„Autoritățile române recunosc faptul că este necesară o reformă fundamentală a sistemului de sănătate mintală pentru a se îndepărta de îngrijirea instituțională și a se trece de la aceasta la înființarea de servicii de sănătate mintală în comunitate care să ofere structuri adecvate de sprijin social”, se arată în raport, notează News.ro.

Potrivit documentului citat de News.ro, „în toate spitalele vizitate, pacienții au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire. Cu toate acestea, în toate spitalele vizitate, cu excepția Obregia, au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente și abuzuri verbale din partea personalului. În special în secția bărbați din cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoșani, delegația a primit numeroase acuzații de rele tratamente aplicate pacienților (loviuri cu pumnii, palmele, împingere și strigăte) de către personalul auxiliar”.

„În ceea ce privește copiii internați în centrele de psihiatrie, ar trebui să se pună capăt măsurii de imobilizare forțată la pat, cu chingi, a copiilor agitați. În paralel, autoritățile române ar trebui să se asigure că personalul este instruit în domeniul tehnicilor de contenționare mecanică și că secțiile pentru copii dispun de camere de calmare. La modul general, pacienții nu trebuie să fie niciodată implicați în imobilizarea unui alt pacient”, mai afirmă membrii delegației, precizând însă, că acest lucru nu se întâmplă în realitate, scrie News.ro.

Raportul arată și faptul că numărul locurilor de cazare este mult mai mic decât necesarul.

„La Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, CPT a constatat că pacienții nu primeau îngrijire și tratament adecvat. La momentul vizitei delegației, 452 de pacienți erau cazați în 390 de paturi, în timp ce spitalul avea o capacitate oficială de 251 de paturi. În toate saloanele erau înghesuite paturi, iar în secția de internare, o cameră de 24 m2 găzduia 18 pacienți în nouă paturi. Condițiile oferite persoanelor cu tulburări mintale și dizabilități intelectuale, constatate de CPT în acest spital, pot fi considerate ca fiind asimilabile unui tratament inuman și degradant”, se mai arată în documentul citat, mai scrie News.ro.

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța de urgență care reglementează domeniul jocurilor de noroc.

„Un subiect care a stârnit interes este cel legat de noile reglementări privind jocurile de noroc. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum și a taxelor speciale și a garanțiilor depuse de companiile din acest domeniu”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după ședința de Guvern, scrie Agerpres.

Potrivit lui Mihai Constantin, actul normativ mai prevede că „dreptul de organizare și exploatare a activității de jocuri de noroc să fie acordat doar societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spațiul economic european sau din Confederația elvețiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”, mai arată Agerpres.

Rușii continuă seria de bombardamente în porturile dunărene ale Ucrainei. Ultimele atacuri au vizat punctul de trecere vamală Orlovska.

„Val de bombardamentele rusești care a avut loc, vineri dimineață, asupra punctului de trecere Orlovka, peste mal de Isaccea. Atacurile de vineri dimineață au vizat strict punctul de frontieră Orlovka, și nu punctele de încărcare a cerealelor, spune primarul localității Isaccea, Anastase Moraru. Oficialul local susține însă că, având în vedere distrugerile provocate de dronele rusești în Ucraina, o perioadă nu se va mai putea circula prin puntul de trecere a frontierei Isaccea, după ce pontonul de acostare a bacului a fost scufundat pe partea ucraineană. Conform informațiilor de până în prezent, mai multe TIR-uri au fost avariate pe partea ucraineană de cele patru drone lansate de ruși”, relatează Realitatea.net.

„Un cargobot sub pavilion turcesc a lovit joi o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României, și a suferit avarii minore, dar echipajul este în siguranță”, au declarat surse maritime și de securitate citate de Reuters, scrie News.ro.

„Se pare că nava s-a confruntat cu o explozie în jurul orei 09.20 GMT (12.20, ora României). Nava a aruncat ancora pentru o perioadă scurtă de timp pentru a evalua pagubele. La ora 12.10 (15.10, ora României), nava și-a reluat navigația, a precizat compania de securitate Ambrey”, notează News.ro.

„O sursă guvernamentală ucraineană a confirmat că o navă a lovit o mină, adăugând că este vorba «probabil de o mină din Al Doilea Război Mondial sau de minele de debarcare care au fost lăsate acolo anul trecut», refuzând să facă alte comentarii”, mai arată News.ro.

Odată cu distrugerile provocate de ruși infrastructurii portuare din sudul Ucrainei, Guvernul României și-a exprimat interesul de a cumpăra Portul Internațional Giurgiulești, singurul port la Dunăre aflat pe teritoriul Republicii Moldova.

„În prezent, proprietarul Portului Internațional Giurgiulești este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Din anul 2021, BERD a devenit proprietarul societății Danube Logistics Srl, care este operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Potrivit BERD, terenul pe care este situat Portul Liber aparține statului Republica Moldova, dar în virtutea unei concesiuni pe 99 de ani, Danube Logistics «construiește, operează și extinde portul Giurgiulești». Termenul de 99 de ani se scurge începând din anul 2004”, scrie România liberă.

„Portul Internațional Liber Giurgiulești este singurul port de pe teritoriul Republicii Moldova accesibil navelor maritime. În urma declanșării războiului din Ucraina, el a căpătat un rol foarte important pentru traficul de mărfuri spre și dinspre Ucraina. În anul 2022, prin acest port a trecut un volum record de mărfuri, estimat la 1,8 milioane de tone, anunța presa din Republica Moldova”, mai arată România liberă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Pe de altă parte, acum o săptămână, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, prezenta un proiect pentru «dezvoltarea portului de stat Giurgiulești». Unul dintre scopurile proiectului este construirea unui terminal pentru cereale, cu capacitatea de 800.000 de tone pe an”, mai notează România liberă.

„Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, a prezentat așa-numita «pelerină a invizibilității». Oficialul susține că îi poate ascunde pe soldați de camerele de termoviziune și de drone”, transmite CNN, citat de Cotidianul.

„Pelerina blochează radiațiile și a fost creată de Brave1, un proiect de tehnologie de apărare ce este sponsorizat de guvernul Ucrainei. Ea a fost în dezvoltare din 2015, când se dorea să fie folosită de lunetiști și de forțele de operații speciale din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în misiunile din regiunea Donbas, a dezvăluit Maxim Boryak, unul dintre dezvoltatorii pelerinei, pentru CNN. Procesul a fost reluat din nou când Rusia a lansat invazia pe scară largă. Pelerina folosește materiale utilizate în general de pompieri, care împiedică aerul cald să scape și să apară pe camerele de termoviziune, având totodată un sistem care răcește aerul cald ce rămâne blocat în interiorul mantiei. Boryak l-a descris drept un «sistem simplu» care cântărește până la 2,5 kilograme. Pelerinele sunt impermeabile și neinflamabile”, mai scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Spitalele de psihiatrie, la raport was last modified: octombrie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: