Peste 21.000 de copii români au ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare

12 apr. 2023
Vizualizari: 169

Deschidem Revista din această seară cu un sondaj comandat de organizația Salvați Copiii România, care ne dezvăluie o situație îngrijorătoare: 21.276 de copii români au ambii părinți plecați peste hotare, pentru 79% dintre aceștia neexistând perspectiva de a-și lua copilul în străinătate.

„21.276 de copii români au ambii părinți plecați peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susținător este plecat, potrivit statisticilor oficiale. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare. Intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantionul măsurat de Salvați Copiii România. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă”, evidențiază Salvați Copiii România, notează Agerpres.

„Conform sursei citate, foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens. Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%)”, mai scrie Agerpres.

Ultima ședință a CSAT a venit cu un anunț important: România va cumpăra avioane F-35 pentru a întări apărarea țării.

„Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au aprobat, marți, Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, respectiv achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35”, a informat Administrația Prezidențială, scrie Gândul.

Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată dezvoltarea aviației militare a României.

„Realizarea unor capabilități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiția esențială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale, scrie Gândul.

„Câștigul salarial mediu net, în România, a fost de 4.270 lei, în februarie 2023, în creștere cu 0,4% (+16 lei) comparativ cu luna anterioară, și cu 14,8% față de luna similară din 2022”, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS), scrie Agerpres.

„Potrivit sursei citate, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (10.234 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.355 de lei)”, mai notează Agerpres.

USR și Forța Dreptei anunță depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Petre Daea, cu titlul „De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească”.

„Deputații USR, împreună cu deputații de la Forța Dreptei înaintează moțiunea simplă intitulată «De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească», moțiune împotriva ministrului Petre Daea, acum, într-o perioadă de Paște când oamenii merg în piețe și văd cele mai mari prețuri din ultimii 30 de ani”, a anunțat deputatul USR, Ionuț Moșteanu, în ședința de plen, scrie News.ro.

USR a cerut recent demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, după ce s-a confirmat că România primește doar 10,5 mil. de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor.

„Ministrul polonez al Agriculturii și-a dat demisia, după ce Polonia a primit ajutoare de 29,5 mil. euro. Nici vorbă ca Daea să-și dea demisia, deși suma de 10,5 mil de euro înseamnă mai nimic pentru România. Atât a putut ministrul PSD al Agriculturii să facă pentru fermierii români. Daea nu a negociat nimic la Bruxelles”, a mai transmis senatorul USR, Sebastian Cernic, membru în comisia de Agricultură, mai arată News.ro.

Criptomoneda Bitcoin a depășit, pentru prima dată în ultimele 10 luni, nivelul cheie de 30.000 de dolari.

„Bitcoin a atins un maxim de 30.438 dolari în tranzacțiile asiatice și a crescut ultima dată cu 1,96%, la 30.233 dolari. A crescut cu aproape 6% de la începutul lunii, după ce a crescut cu 23% în martie”, scrie Reuters, citată de România liberă.

„Investitorii așteaptă un raport privind inflația din SUA pentru a evalua următorii pași ai FED, după ce turbulențele din sectorul bancar din luna martie au ridicat așteptările ca banca centrală să renunțe la majorările de rate pentru a atenua stresul din acest sector”, mai scrie România liberă.

„Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de doi ani, este bolnav și a rămas fără îngrijiri, a declarat marți avocatul său Vadim Kobzev, denunțând o situație «foarte ciudată»”, informează România liberă.

 „«Conform dosarului său medical, în ultimele 15 zile a slăbit 8 kg», a adăugat acesta, adăugând că pachetele care conțin medicamente și pe care mama opozantului le trimitea fiului său «îi sunt înapoiate» acesteia”, scrie România liberă citând Agerpres.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară liniștită!

 

Peste 21.000 de copii români au ambii părinți plecați la muncă peste hotare was last modified: aprilie 12th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: