Ursula von der Leyen: „Solidaritatea UE cu Republica Moldova este de neclintit”

13 oct. 2023
Vizualizari: 233

Deschidem Revista din această seară cu vizita de joi a Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Chișinău. Aceasta a declarat că este plăcut impresionată de eforturile făcute de Republica Moldova pentru aderarea la UE.

„Este o plăcere să ne revedem la Chișinău. Ne-am văzut recent la summitul Comunității Politice Europene din Spania. Inima europeană bate atât de tare aici. R. Moldova a demonstrat cât de europeană este. La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul anual privind extinderea UE și va evalua progresele R. Moldova. Viitorul Dvs. este în UE, ați arătat că UE poate să conteze pe Dvs. Sunt foarte impresionată să văd determinarea R. Moldova de a merge înainte pe calea europeană. Faceți progrese extraordinare. În continuare vă încurajez să fiți activi în acest proces. R. Moldova a parcurs o cale atât de lungă și grea – amenințările și atacurile hibride. Solidaritatea UE cu R. Moldova este de neclintit. Împreună facem Moldova mai rezilientă”, a declarat la Chișinău președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie RFI.

„La începutul lunii noiembrie Comisia Europeană va prezenta raportul său și va evalua progresele R. Moldova în calitate de țară candidat. Oficialul a îndemnat autoritățile de la Chișinău să participe activ în procesul de aderare la UE. Trebuie spus că, R. Moldova va primi 105 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru reducerea vulnerabilității energetice. Un document în acest sens a fost semnat, la Chișinău, cu prilejul vizitei președintei Comisiei Europene”, mai arată RFI. 

La București, în ultimele zile mass-media a relatat despre cazurile a două judecătoare: una dintre ele acuzată că ar fi favorizat traficanții de droguri și cealaltă suspectată că ar deține o avere pe care nu o poate justifica. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat, joi, că „au cutremurat-o” cele două cazuri relatate de presă.

„Știți că eu am obligație de rezervă ca ministru al Justiției, însă sunt două cazuri care pe mine m-au cutremurat zilele acestea. Unul este cazul judecătoarei despre care se suspectează că are o avere nejustificată și un al doilea caz, cred că, dacă nu greșesc, la Suceava, cazul unei doamne judecător despre care știm că a fost reținută și despre care am aflat din surse de presă și, inclusiv, înțeleg din informațiile de la Parchet comunicate, că ajuta cu informații privilegiate din dosare anumite rețele de trafic de droguri. N-am să mă refer la cele două cazuri în particular, pentru că nu am voie, însă am să vă spun că este limpede semnalul dat că nimeni nu este mai presus de lege”, a spus Gorghiu, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

„Sigur că există uscături peste tot, în absolut orice sistem. Ministerul Justiției a încurajat întotdeauna, indiferent de ministrul de Justiție care a fost în funcție, sistemul judiciar să-și facă treaba. Cum am încurajat aceste instituții să-și facă treaba? Alocând resurse, creând cadru legislativ potrivit, sănătos, astfel încât că vorbim de instanțele de judecată, că vorbim de DNA, de Parchetul General, de DIICOT să vedem rezultate”, a mai spus ministrul Justiției, arată Agerpres.

Într-o postare pe Facebook, deputatul USR, Claudiu Năsui, critică modul în care Guvernul Ciolacu a majorat pensiile, precum și noile modificări aduse la legea pensiilor speciale.

„Potrivit acestuia, din luna iunie și până în luna septembrie, pensia medie normală a crescut cu 2 lei, în timp ce cea specială cu 211 lei. Claudiu Năsui arată că în luna iunie, pensia medie contributivă avea o valoare de 2.006 lei, în timp ce pensia medie specială era de 14.631 lei. În luna septembrie, pensia medie contributivă a ajuns la 2.008 lei, iar cea specială la 14.842 lei, mai arată fostul ministru al economiei”, notează Libertatea, care a urmărit postarea deputatului USR, Claudiu Năsui.

Deputatul USR critică noile modificări aduse la legea pensiilor speciale, prin care vârsta de pensionare pentru magistrați va ajunge la 60 de ani abia în anul 2063.

„Marea reformă a domnului Ciolacu se finalizează când va avea 94 de ani. Și culmea e că tot speciali rămân și se vor pensiona mai devreme ca românii obișnuiți”, mai scrie Năsui, arată Libertatea.

Presa mai scrie că Jean Badea a fost eliberat din funcția de subprefect al Municipiului București, conform unei hotărâri aprobate în ședința de joi a Guvernului.

„El fusese numit în octombrie 2021, după ce Guvernul aprobase eliberarea lui Sebastian-Nicolae Buși din funcția de subprefect al Capitalei. Anterior, începând cu septembrie 2020, Jean Badea a fost subsecretar de stat în Ministerul Educației”, relatează Agerpres.

Vlad Pascu, tânărul aflat drogat la volan, care a omorât doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, în luna august, rămâne în arest preventiv, printr-o hotărâre luată, joi, de Judecătoria Mangalia.

„În temeiul (…) constată legalitatea și temeinicia arestării preventive a inculpatului PASCU MATEI VLAD. În temeiul (…) menține arestarea preventivă a inculpatului PASCU MATEI VLAD, arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr.15/UP din data de 20.08.2023, emis de Judecătoria Mangalia în dosarul nr.4085/254/2023. Respinge cererile formulate de apărătorul inculpatului de revocare a măsurii arestării preventive și înlocuirea cu o altă măsură, ca neîntemeiate. (…) Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunțare pentru procuror și de la comunicare pentru inculpat. Pronunțată în ședință publică, azi, 12.10.2023 ora 16:00”, se arată în soluția pe scurt a judecătorilor din Mangalia, notează Cotidianul.

O altă decizie de instanță vine de la Pitești. Acolo, Curtea de Apel a respins joi, ca nefondată, contestația formulată de primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, față de măsura arestării preventive dispusă într-un dosar de corupție. Decizia este definitivă.

„Tribunalul Argeș admisese, pe 5 octombrie, propunerea procurorilor Serviciului Teritorial Pitești al DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Ion Georgescu. Potrivit DNA, Ion Georgescu fusese reținut anterior pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Conform aceleiași surse, în acest context, la data de 4 octombrie, în sediul primăriei orașului Mioveni, Georgescu i-ar fi remis martorului suma de bani menționată, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii”, scrie Cotidianul.

„Prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a decis, pe 6 octombrie, suspendarea mandatului primarului orașului Mioveni, în urma arestării preventive. Prefectul a precizat că decizia de suspendare poate fi atacată la Tribunalul Argeș în termen de 10 zile de la comunicare”, mai amintește Cotidianul.

Seară liniștită!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Ursula von der Leyen: „Solidaritatea UE cu Republica Moldova este de neclintit” was last modified: octombrie 13th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: