Se înfiinţează Banca Română de Investiții și Dezvoltare

2 feb. 2023
Vizualizari: 664

Deschidem Revista cu un clasament al democrațiilor realizat de The Economist, în care România este plasată pe ultimul loc în UE.

„România este pe ultimul loc în rândul țărilor Uniunii Europene la capitolul democrație și pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45 – potrivit indexului anual al democrațiilor întocmit de grupul britanic The Economist, un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii și care ierarhizează anul acesta 167 de țări”, scrie News.ro.

„Studiul are patru zone de clasificare: regimuri autoritare, regimuri hibride, democrații deficitare și democrații depline. Pentru întocmirea clasamentului, sunt luate în calcul cinci categorii de criterii: procesele electorale și pluralismul, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică și libertățile civile”, notează News.ro.

„Cu un scor de 6,45, România se încadrează la «democrații deficitare», la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est (cu excepția Austriei, considerată democrație deplină), la care se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia și Cipru.Statele nordice, plus Franța, Spania și Germania se încadrează la «democrații depline». (…) În Europa există șase țări cu «regim hibrid»: Turcia (locul 103, scor 4,35), Bosnia (locul 97, scor 5), Kosovo, Georgia (locul 90, scor 5,20), Ucraina (locul 87, scor 5,42) și Armenia (locul 82, scor 5,63)”, mai scrie News.ro.

Statul român înființează o nouă bancă.

„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură adoptată de România în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru înființarea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare”, notează Cotidianul.

„Măsura, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pe care am aprobat-o astăzi va permite crearea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare, ceea ce va stimula investițiile în țară și, în cele din urmă, va sprijini creșterea economică. Banca va asigura accesul la finanțare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii care întâmpină dificultăți în obținerea unui nivel suficient de sprijin de pe piață. Astfel, se va consolida competitivitatea și sustenabilitatea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în UE, asigurându-se, în același timp, faptul că concurența nu este denaturată în mod nejustificat”, susține Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv, responsabil cu politica în domeniul concurenței, mai arată Cotidianul.

„Banca va avea sarcina de a remedia disfuncționalitățile pieței și de a sprijini dezvoltarea economică și oportunitățile de investiții. Aceasta va interveni pentru a asigura accesul la finanțare în domeniile în care nu există suficientă disponibilitate pe piață, axându-se pe furnizarea de finanțare întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor și start-up-urilor. Banca poate sprijini, de asemenea, proiecte de infrastructură care vizează îmbunătățirea productivității în economia României, întrucât aceste proiecte necesită, de regulă, o finanțare pe termen lung care este dificil de asigurat pe piață. Banca poate, de asemenea, să recurgă la finanțarea furnizată în cadrul instrumentelor financiare ale UE, cum ar fi programul InvestEU, canalizând finanțarea respectivă către întreprinderile și proiectele eligibile. Astfel, banca va sprijini investițiile de importanță strategică pentru Uniunea Europeană”, mai scrie Cotidianul.

La câteva luni de la atentatul din piața Taksim, din Istanbul, Ministerul Afacerilor Externe avertizează turiștii români asupra pericolului la care se expun în zonele aglomerate din orașul de pe Bosfor.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care locuiesc sau călătoresc în orașul Istanbul că, în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate, ce vizează lăcașuri de cult și reprezentanțe diplomatice ale unor state membre UE din zonele Beyoglu, Galata, Taksim și Istiklal”, scrie Agerpres.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistrița, că programul „Rabla local”, prin care pot fi casate mașini mai vechi de 15 ani fără obligația achiziționării uneia noi, va demara în luna martie.

„Am discutat în mod special despre «Rabla local», program care are o finanțare de 240 milioane de lei și care va permite scoaterea din circulație a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităților locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenții în contul primăriei în proporție de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuția primăriei și 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o mașină mai veche de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcție de populația fiecărei comune, fiecărui oraș, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui județ, fiecărui UAT și vom porni programul în cursul lunii martie, așa am stabilit cu autoritățile locale reprezentate de asociațiile orașelor, municipiilor și comunelor”, a spus ministrul Tanczos, scrie Agerpres.

Seară liniștită!

 

Se înființează Banca Română de Investiții și Dezvoltare was last modified: februarie 2nd, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: