Şeful misiunii FMI, Jan Kees Martijn: „Pachetul fiscal adoptat recent de către Guvern nu este de ajuns”

5 oct. 2023
Vizualizari: 223

Specialiștii FMI aflați în aceste zile în România au analizat măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le adopte. Concluzia este că acestea ar fi insuficiente.

„Pachetul fiscal adoptat recent de către Guvern nu este de ajuns, iar Executivul trebuie să crească veniturile cu încă 2% din Produsul Intern Brut (PIB)”, a declarat, miercuri, Jan Kees Martijn, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România, scrie Libertatea.

„Iată principalele declarații ale lui Jan Kees Martijn: e nevoie de o reducere a deficitului de 2% din PIB deficitul bugetar ar putea depăși 6% din PIB în acest an și 5% în 2024, însă trebuie să ajungă la 3% pentru ca statul și companiile să se împrumute la dobânzi mai mici; evaluările continue ale cheltuielilor statului sunt binevenite, dar nu vor oferi reduceri ample; sănătatea și educația la standarde UE necesită finanțare noi reforme fiscale; sunt necesare o creștere a veniturilor de 2% din PIB, pe lângă cele deja adoptate în pachetul fiscal; este necesară eliminarea facilităților încă în vigoare, trebuie uniformizate în continuare nivelurile TVA și implementată reforma privind taxarea imobilelor; îmbunătățirea administrației, deși necesară, nu este de ajuns; creșterea predictibilității cu cheltuielile privind pensiile și salariile e binevenită; inflația ar putea fi 4% in 2024, dar tot peste ținta Băncii Naționale a României (BNR); impozitele pe cifra de afaceri a companiilor vor constitui o povară pentru unele companii”, mai arată Libertatea.

„Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat, miercuri, o scrisoare a președintelui Klaus Iohannis prin care acesta solicită solicită aprobarea înființării Comandamentului Regional de Componentă de Operații Speciale, sub denumirea Regional Special Operations Component Command (HQR-SOCC), pe teritoriul României. În primă fază,  acest comandament va funcționa la Târgu Mureș”, relatează News.ro.

 „Inițiat, România își va asuma rolul de națiune lider. Ulterior, în condițiile îndeplinirii de către Bulgaria a standardelor NATO, rolul de națiune lider va fi preluat alternativ. Inițiativa rămâne deschisă inclusiv pentru contribuția altor națiuni Aliate”, mai precizează șeful statului, în documentul transmit Parlamentului, scrie News.ro.

„Un plen reunit al celor două Camere va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 14.00, iar acest punct este posibil să se regăsească pe ordinea de zi a ședinței. Fondurile necesare contribuției României la constituirea Comandamentului Regional de Componentă de Operații Speciale vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale”, mai arată News.ro.

Presa din Italia, dar și din România, a relatat pe larg despre accidentul de marți seară, de la Mestre, din apropierea Veneției, acolo unde 21 de persoane au murit și 15 au fost rănite, după ce un autobuz a căzut de pe o pasarelă peste calea ferată și a luat foc. Autobuzul era unul electric, intrat în uz de numai un an și transporta turiștii străini care se întorceau dintr-o excursie de o zi la Veneția. Aflat pe o pasarelă, a trecut de parapetele de protecție și a căzut de la o înălțime de peste 10 metri, peste calea ferată, luând foc la impact.

„Ministerul Afacerilor Externe anunță, miercuri seară, că patru cetățeni români se află între victimele accidentului din Italia. Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Trieste s-a deplasat la unitatea medicală unde au fost transportate trupurile neînsuflețite și menține legătura cu membrii de familie pentru a acorda sprijin. Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă au transmis, miercuri seară, mesaje de condoleanțe”, scrie News.ro.

„Toți cei patru români erau membri ai aceleiași familii. Cele patru victime fac parte din aceeași familie, potrivit Digi24. Este vorba despre doi frați și părinții lor”, scrie Gândul.

„Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste continuă dialogul cu autoritățile locale și vor acorda întregul sprijin, în limita competențelor, în vederea repatrierii trupurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces, a informat Ministerul Afacerilor Externe”, mai arată Cotidianul.

Agricultura României va primi un nou ajutor pentru pagubele provocate de seceta severă din 2022.

„Parlamentul European a aprobat, miercuri, la Strasbourg, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia și Turcia, informează un comunicat al legislativului comunitar. România va primi 33,9 milioane de euro pentru pagubele provocate de seceta severă din 2022, iar Italia va beneficia de suma de 20,9 milioane de euro pentru daune cauzate de inundațiile din septembrie același ani în regiunea Marche. Pe de altă parte, Turcia va beneficia de un sprijin de 400 de milioane de euro în urma celor două cutremure din februarie 2023”, notează România liberă.

Un nou ales local PSD, de această de la Mioveni, cercetat de DNA pentru fapte de corupție va fi exclus din partid.

„Conducerea PSD Argeș a votat, miercuri seara, excluderea din partid a primarului orașului Mioveni, Ion Georgescu, cercetat de DNA pentru fapte de corupție”, scrie Cotidianul.

„Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, a fost reținut de DNA sub acuzația de trafic de influență. Edilul ar fi fost prins în flagrant când restituia 10.000 de euro pe motiv că nu a rezolvat angajarea.(…) Potrivit surselor, edilul ar fi fost prins în flagrant, în urma unui denunț, în timp ce înapoia unei persoane, medic, suma de 10.000 de euro, bani primiți anterior de la aceasta ca avans dintr-o sumă totală de 30.000 de euro ce ar fi fost pretinsă pentru a-i facilita angajarea pe un post de conducere la spitalul din Mioveni”, mai arată Cotidianul.

„Ajutorul SUA pentru Ucraina devine și mai incert, după demiterea președintelui Camerei Reprezentanților”, titrează Libertatea.

„Înlăturarea republicanului Kevin McCarthy ar putea semnala o schimbare de abordare în camera inferioară a Congresului SUA, în condițiile în care unii dintre posibilii săi succesori săi susțin ajutorul pentru Ucraina, iar alții se opun ferm sau ar prefera o reducere a acestuia”, scriu Reuters și The Guardian, notează Libertatea.

„Demiterea președintelui Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy nu este doar un eveniment istoric, care reflectă haosul din sânul Partidului Republican. Evenimentul sporește în plus și incertitudinea deja vizibilă privind perspectivele ajutorului american pentru Ucraina. Asta după ce asistența destinată Kievului a fost exclusă din recenta lege de finanțare a guvernului american, forțându-l pe Joe Biden să se bazeze pe președintele republican pentru un acord separat. Casa Albă a declarat marți că este încrezătoare că SUA vor oferi în cele din urmă un ajutor suplimentar Ucrainei, indiferent de soarta mandatului lui McCarthy, dar, odată cu eliminarea acestuia, atenția se îndreaptă acum către pozițiile adoptate de posibilii succesori la șefia Camerei Reprezentanților”, mai scrie Libertatea.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

Șeful misiunii FMI, Jan Kees Martijn: „Pachetul fiscal adoptat recent de către Guvern nu este de ajuns” was last modified: octombrie 6th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: