România, mai aproape de aderarea la spaţiul Schengen

29 aug. 2022
Vizualizari: 336

Deschidem Revista din această seară cu o declarație a cancelarului german Olaf Scholz cu privire la extinderea spațiului Schengen.

„Statele UE: România, Croația și Bulgaria «îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru a deveni state membre cu drepturi depline» în Spațiul Schengen”, a declarat, luni, cancelarul german Olaf Scholz, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, pe Twitter, că salută anunțul făcut de Cancelarul Olaf Scholz cu privire la sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, un obiectiv strategic, și a arătat că îi mulțumește pentru angajamentul său personal”, mai notează News.ro.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a salutat declarația cancelarului Olaf Scholz.

„Salut poziția cancelarului german Olaf Scholz, care susține că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât și mulți colegi din PSD am afirmat în toate discuțiile cu colegii noștri europeni. Românii merită cu prisosință această decizie!”, a scris Ciolacu, pe Facebook, notează Agerpres.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanți lideri de stânga ai Europei.

„Îi mulțumesc lui Olaf Scholz pentru susținerea sa sinceră în favoarea României. Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanți lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie!”, a mai scris Marcel Ciolacu pe Facebook, arată Agerpres.

„Cancelarul german Olaf Scholz a promis luni, la Praga, să sprijine extinderea Uniunii Europene prin intrarea țărilor din Balcanii Occidentali, a Ucrainei și a Republicii Moldova și chiar a Georgiei, și a susținut dispariția regulii unanimității în luarea deciziilor la nivelul UE”, informează AFP, Reuters și DPA, scrie Agerpres.

„Faptul că Uniunea Europeană continuă să se lărgească spre est este un avantaj pentru noi toți”, a afirmat Scholz într-un discurs la Praga privitor la viitorul Europei, notează Agerpres.

„În această Uniune lărgită, diferențele între statele membre vor crește în termeni de interese politice, putere economică sau sisteme sociale (…). Acolo unde astăzi este necesară unanimitatea (în sânul UE), riscul ca o singură țară să le împiedice cu veto-ul său pe celelalte să avanseze crește cu fiecare nou stat membru”, a explicat Olaf Scholz, scrie Agerpres.

„În acest context, el a propus o trecere graduală la luarea deciziilor cu majoritate în politica externă comună, dar și în alte domenii, precum politica fiscală. Șeful executivului german și-a reafirmat sprijinul pentru propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei «comunități politice europene»”, mai arată Agerpres.

Situația de la centrala nucleară Zaporojie continua să fie în atenția presei. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat, luni dimineață, că o echipă a AIEA este în drum spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina.

„A sosit ziua mult așteptată, misiunea AIEA este în drum spre Zaporojie acum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei și a celei mai mari centrale electrice din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, scrie News.ro.

„Șeful AIEA a postat și o fotografie cu mesajul, care îl înfățișează alături de o echipă formată din zece persoane, purtând șepci și veste cu sigla organismului ONU. Rafael Grossi s-a oferit, în urmă cu luni de zile, să meargă la fața locului, avertizând asupra «riscului real al unui dezastru nuclear». Centrala Zaporojie, unde se află șase dintre cele 15 reactoare ale Ucrainei, a fost cucerită de trupele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia Moscovei, lansată pe 24 februarie”, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie azi despre declarația șefului diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, potrivit căreia armata rusă a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând astfel tot continentul în pericol.

„Zeci de ani, siguranța nucleară a rămas prioritatea Ucrainei, în special având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară și pun în pericol întreg continentul. Armata rusă trebuie să părăsească această centrală. Nu are ce căuta acolo”, a scris Kuleba pe Twitter, notează ȘtirileProtv.ro.

USR, Forța Dreptei și PMP îi cer premierului Nicolae Ciucă să refuze acordarea de vize turistice pentru cetățenii Federației Ruse și să promoveze interdicția la nivelul Uniunii Europene.

„Cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecințele acestui război sunt resimțite de fiecare român, este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace. Vă solicităm să interziceți de urgență acordarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși pe teritoriul României și, în egală măsură, să coordonați eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenței turiștilor ruși în UE”, se arată în scrisoarea semnată de Cătălin Drulă, Ludovic Orban, și Eugen Tomac, scrie Agerpres.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară liniștită!

România, mai aproape de aderarea la spațiul Schengen was last modified: august 29th, 2022 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: