Franţa nu este de acord cu ridicarea MCV pentru România

6 apr. 2021
Vizualizari: 373

Dacă mulți dintre noi ne-am fi așteptat la o ridicare a MCV pentru România, cât mai curând, un raport al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez, pe tema situației statului de drept în Uniunea Europeană, relevă faptul că Franța consideră că este prematură ridicarea MCV pentru România și Bulgaria.

„Din punctul de vedere al Franței, MCV trebuie menținut, dat fiind că obiectivele de referință stabilite pentru fiecare dintre cele două țări nu au fost pe deplin atinse”, se arată în documentul citat, scrie România liberă.

 „Documentul precizează că, în cazul Bulgariei, concluzia Comisiei Europene a fost că progresele realizate în contextul MCV sunt suficiente pentru a fi considerate în conformitate cu angajamentele asumate de Bulgaria în momentul aderării, recomandând încheierea MCV. În cazul României, aprecierile au fost mai puțin pozitive, Comisia remarcând că dinamica reformei a dispărut în cursul lui 2017 și că instituțiile importante trebuie să facă împreună dovada atașamentului puternic față de independența justiției și față de lupta anticorupție, subliniind că «este imperativ ca aceste recomandări să fie aplicate dacă se dorește ca procesul de reformă să fie reluat și să se avanseze către ridicarea MCV»”, mai arată România liberă.

Vaccinul de la AstraZeneca revine astăzi în atenția presei. Un reprezentant al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a vorbit despre legătura dintre vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuși, nu știm deocamdată ce cauzează reacția (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înțelegem și cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, conform Agerpres, citată de Adevărul.

„Mai multe studii au demonstrat că acest vaccin ar cauza cheaguri de sânge în organism. Cercetătorii din Greifswald, de la UMG, au analizat probe de sânge de la șase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca. Rezultatul: se pare că acest vaccin declanșează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele – un demers foarte normal, care are loc de regulă atunci când suntem răniți, de exemplu, iar sângele este astfel coagulat pentru a determina închiderea rănii”, mai scrie Adevărul.

Presa mai scrie că Guvernul dorește să înceapă vaccinarea și în mediul rural. Însă aici Guvernul are nevoie de susținerea bisericii, dar și a primarilor, mulți dintre ei din PSD. Premierul Florin Cîțu spune că este nevoie de implicarea bisericii, mai ales la sate, și de cea a autorităților locale în campania de vaccinare, pentru a convinge cât mai mulți români de beneficiile imunizării împotriva COVID-19.

„Sunt două luni foarte importante pentru noi aprilie și mai, pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai ar însemna să avem, într-un scenariu mai pesimist, 5 milioane de persoane vaccinate și într-un scenariu mai optimist – 6,3 milioane”, a spus premierul Cîțu, într-o conferință de presă, notează Digi 24.

„Mai mult, este nevoie – și am spus-o și la întâlnirea cu cultele și mi s-au dat asigurări – de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural. E nevoie ca toți românii din mediul rural să aibă aceste informații și să poată să se vaccineze”, a mai spus premierul, scrie Digi 24.

Testarea populației pentru noul coronavirus intră și ea într-o nouă etapă. Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus luni seară, la Digi24, că testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână.

„Secretarul de stat Andreea Moldovan a mai precizat că prețul fiecărui test va fi stabilit de fiecare farmacie. În prezent, testele rapide se pot face în centre private sau se pot achiziționa de pe internet. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, luni seară, că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România «cât de curând». «Probabil», a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână. «Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect», a declarat Andreea Moldovan, la Digi24. Secretarul de stat a mai spus că, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru, este făcut și instructajul farmaciștilor”, notează Libertatea.

Seară frumoasă!

Franța nu este de acord cu ridicarea MCV pentru România was last modified: aprilie 6th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: