Vin banii pentru medicamente şi programe de sănătate

12 oct. 2023
Vizualizari: 205

Consumul de droguri din România, situația de securitate din regiune, conflictul din Israel și înzestrarea armatei au fost principalele teme aflate pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 12 octombrie.

„Autoritățile, reunite în ședința CSAT de joi, au decis constituirea unui grup de lucru care să lucreze la măsuri pentru combaterea consumului de droguri în România. Acest grup va fi format din secretari de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, procurori desemnați de către Ministerul Public și specialiști din instituțiile angrenate, sub coordonarea Guvernului României”, scrie Libertatea.

„O altă temă importantă analizată de către membrii CSAT a fost situația de securitate din Regiunea Mării Negre, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. (…) În cadrul ședinței, Ministerul Apărării Naționale a prezentat un set de măsuri concrete pentru creșterea capacității de supraveghere aeriană, detecție și intervenție, în funcție de situație, în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse”, mai arată Libertatea.

„Situația de securitate deosebit de gravă din Israel și implicațiile sale profunde în plan global a fost abordată, de asemenea, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. (…) Până la acest moment, aproximativ 2.035 de români au fost repatriați și demersurile continuă și pentru alți cetățeni români care au solicitat acest lucru”, notează Libertatea.

În timp ce miniștrii cer mai mulți bani la rectificarea bugetară preconizată pentru luna noiembrie, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, le transmite un mesaj clar: sunt bani doar pentru proiectele pe fonduri europene, marile investiții, funcționarea ministerelor și pentru salarii.

„E cel mai greu moment al vieții mele ca ministru de finanțe”, spune Marcel Boloș, într-o declarație pentru Libertatea.

„Până acum, erau încasări suplimentare, dar acum facem o rectificare fără precedent. Ea este generată de faptul că noi majorăm cheltuielile pe seama majorării deficitului bugetar, fără să avem corespondent în creșterea de venit”, a precizat ministrul de finanțe, scrie Libertatea.

„Cine este nebun să dea bani în afară de salarii, pentru funcționare și pentru investiții din fondurile europene. Nu dăm bani pentru alte lucruri. Noi facem o majorare de deficit, o rectificare prin majorare de deficit bugetar, pe datorie publică și dăm banii pe alte lucruri?”, a mai arătat ministrul Boloș, notează Libertatea.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că îi va cere ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să vină cu o propunere de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse.

„În final, pentru că ieri am participat la lansarea unei campanii numită «Cumpără Românește!», vreau să îi fac a solicitare domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu. Aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu o propunere despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse, ținând cont că vin sărbătorile de iarnă. La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești. Cred că este o decizie legitimă, așteptată de populație și una care va susține producătorii români”, a spus premierul Ciolacu, scrie Cotidianul.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în ședința de Guvern, că s-a ajuns la o soluție pentru sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente.

„Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente și programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a spus premierul Ciolacu, scrie News.ro.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, transmiterea către Parlament a proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), semnat la București la 17 iulie 2023.

„Împrumutul de la BIRD are o valoare de 100 milioane euro și va finanța mai multe proiecte derulate de către Ministerul Justiției. Investițiile au în vedere proiectarea completă a «Cartierului pentru Justiție», inclusiv obținerea autorizațiilor de construire, cât și construirea sau reabilitarea a șapte sedii de instanțe, refacerea conexiunilor de internet și digitalizare pentru aproximativ 130 de instanțe, elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar și digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului București”, scrie News.ro.

Seară liniștită!

 

Vin banii pentru medicamente și programe de sănătate was last modified: octombrie 12th, 2023 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: