Probleme grave în centrele de bătrâni din Capitală

11 iul. 2023
Vizualizari: 381

Deschidem Revista din această seară cu scandalul căminelor de bătrâni din Capitală, în care consemnăm o declarație a Avocatului Poporului, Renate Weber, care vorbește despre soarta sesizărilor făcute de instituția pe care o reprezintă la DSP Ilfov și DGASPC.

 „În cazul centrelor despre care vorbește toată lumea și în care există și o anchetă a DIICOT, noi am adresat în ultimele luni mai multe seturi de întrebări celor care erau responsabili: DSP Ilfov, DGASPC. Inițial ne-am adresat și Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități. Vreau să vă spun că am primit de la aceste instituții răspunsuri din care rezulta că lucrurile arată bine, că au fost efectuate multiple controale, că s-au remediat neajunsurile care existau. Ultima astfel de adresă primită de noi este din 27 iunie, atunci când ni se spune că niște recomandări făcute în urma unui control au fost deja remediate. DGSPC Ilfov a trimis răspunsul. Ceva asemănător am primit și de la DSP Ilfov, în 26 aprilie. Spuneau că totul este în regulă. Ultimul răspuns este din iunie, bine am primit și în aprilie, în mai, în iunie. Am primit chiar cu o săptămână înainte, pentru ca după aceea să se vadă în presă care era de fapt situația acolo. Ori noi, am primit un răspuns în care ni se spunea că lucrurile sunt deja remediate”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, într-un interviu la Prima News, notează Cotidianul.

Libertatea scrie azi despre noi descoperiri făcute, în scandalul momentului, pornite chiar de la sesizările presei.

„O nouă descoperire ce are legătură cu scandalul azilelor groazei a fost făcută luni seară de Poliție. IPJ Ilfov și pompierii din cadrul ISU B-IF au găsit 11 persoane în vârstă abandonate în Tunari, într-un imobil în construcție, după ce ar fi fost scoase dintr-un azil din Capitală vizat de controale”, mai notează, pe aceeași temă, Libertatea.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit luni seară, la Antena 3, despre acest caz de la Tunari.

„Acolo, colegii au constatat prezența a 11 persoane în condiții care nu permit îngrijirea lor corectă, într-o casă aflată în construcție, care nu este finalizată și care nu are anumite lucruri de bază, inclusiv balustrade pe scări nu avea, adică oricine putea să cadă, mai ales în cazul bătrânilor”, a spus șeful DSU, care a precizat că bătrânii au fost evaluați medical și s-a reluat decizia relocării acestora, arată Libertatea.

„În această seară, în urma unei sesizări a reprezentanților mass-media (Observator-Antena 1), polițiștii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilități), precum și o altă persoană, care le însoțea. Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul București, pentru a nu fi identificate de autorități”, au transmis IPJ Ilfov și ISU-BIF într-un comunicat de presă comun, scrie Libertatea.

„19 centre de îngrijire din București au fost controlate luni, în cadrul acțiunii de verificare de amploare demarată în toată țara, după izbucnirea scandalului «azilelor groazei» în Voluntari. 10 dintre acestea au fost suspendate. În țară, alte 12 azile au activitatea suspendată, iar 4 au fost închise, în urma controalelor”, mai notează Libertatea.

Consiliul Superior al Magistraturii anunță, luni, lansarea portalului național care permite depunerea cererilor, înscrisurilor și plata taxelor de timbru online.

„Într-un comunicat dat publicității luni, CSM îndeamnă cetățenii și profesioniștii din cadrul sistemului judiciar să folosească portalul național care permite depunerea cererilor, înscrisurilor și plata taxelor de timbru online, disponibil la adresa de internet https://registratura.rejust.ro. Portalul a fost dezvoltat, într-o primă fază, de Curtea de Apel Galați, devenind disponibil la nivel național și fiind gratuit”, scrie News.ro.

„Site-ul permite interacțiunea electronică a justițiabililor și profesioniștilor dreptului cu instanțele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu ușurință următoarele servicii: depunerea unei cereri de chemare în judecată; declararea unei căi de atac într-un dosar; depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent; plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar; eliberarea certificatelor de grefă; eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești. Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacțiunea cu instanța de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociația de Plăți Electronice din România și Ghișeul.ro”, se arată în comunicatul CSM, mai notează News.ro.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis luni seara, în urma unei discuții de mai multe ore cu Premierul suedez, Ulf Kristersson, mediate de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că va transmite parlamentului de la Ankara, spre ratificare, protocolul pentru aderarea Suediei la NATO.

„NATO a publicat pe site o declarație de presă în șapte puncte, la finalul căreia se spune că «având în vedere imperativele de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Națională și va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea». Comunicatul nu are detalii suplimentare și nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunță crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia și Turcia, urmând ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenționează să le ia pentru a satisface condițiile Ankarei în materia de luptă antiterorism. Comunicatul mai anunță că NATO va crea în premieră, pentru a răspunde preocupărilor Turciei, un post de coordonator special pentru combaterea terorismului”, scrie News.ro.

„Aproximativ 24 de bănci centrale din economiile avansate și emergente sunt așteptate să aibă în circulație monede digitale până la finele acestui deceniu, se arată într-un sondaj efectuat de Banca Reglementelor Internaționale (BRI)”, transmite Reuters, citată de Cotidianul.

„Băncile centrale din întreaga lume au început să studieze și să lucreze la versiuni digitale ale monedele lor care să fie utilizate în scopuri de retail, nedorind ca plățile digitale să fie lăsate pe seama sectorului privat. Unele bănci centrale studiază și versiuni digitale angro ale monedelor lor care să fie utilizate în tranzacțiile dintre instituțiile financiare. Cu ocazia unui sondaj efectuat la finele anului trecut în rândul a 86 de bănci centrele, Banca Reglementelor Internaționale a descoperit că majoritatea noilor monede digitale emise de băncile centrale vor apărea în sectorul de retail, astfel că 11 bănci centrale ar putea să se alăture omologilor din Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica și Nigeria care au introdus deja monede digitale în retail”, scrie Cotidianul.

Seară liniștită!

 

Probleme grave în centrele de bătrâni din Capitală was last modified: iulie 11th, 2023 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: